ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НАЗИК назален спрей / NASIC nasal spray

Съдържа ксилометазолин хидрохлорид, декспантенол, бензалкониев хлорид, калиев дихидрогенфосфат, динатриев фосфат додекахидрат, вода

Предназначение

НАЗИК е назален спрей в два варианта – за възрастни и за деца на възраст 2-6 години, като концентрацията на активните компоненти е съответно 5% – 0.1% и 5% – 0.05%. Продуктът се препоръчва при ринити със запушен нос, като всеки от активните компоненти упражнява специфично въздействие. Ксилометазолинът свива кръвоносните съдове в лигавицата на носа и по този начин улеснява отпушването, а дексапантенолът съдейства за по-бърза регенерация на увредените зони, като предпазва лигавицата от нови наранявания. НАЗИК може да бъде част от комбинирано лечение при простуди и грип. Използва се и при възстановителния период след хирургични намеси в носоглътката.

Как се приема

Спрей-опаковката на медикамента позволява разтворът да се впръсква дозирано според потребностите на пациента. Обикновено се препоръчва по едно впръскване в ноздра до три пъти дневно за възрастни; дозирането за деца трябва да се консултира с лекар. Лечението с НАЗИК не бива да продължава повече от една седмица. Продължителното прилагане на този медикамент може да причини атрофия на лигавицата на носа.

Допуска се удължаване на приложението само по лекарска препоръка, като след едноседмична употреба се направи пауза от 3-4 дни.

Ако пропуснете прилагане на медикамента в обичайното време, при следваща процедура не бива да удвоявате дозата компенсаторно. Предозирането може да има неприятни последици, зрителни смущения, гадене и повръщане, цианоза, сърдечни аритмии и хипертонични пристъпи, дихателни смущения, психични проблеми. Възможно е при вече съществуващи здравословни проблеми състоянието след предозиране да се развие до гърч, припадъци, кома.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с НАЗИК в редки случаи причинява кървене от носа и усложняване на първоначалната симптоматика, след като отмине действието на медикамента. Възможно е дразнене заради сухота на лигавицата на носа, кихане. Съобщавано е също за сърдечни смущения – сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, както и умора или превъзбуда, безсъние, халюцинации. Има информация и за алергични реакции, изразяващи се в отоци по лицето и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни проблеми.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НАЗИК не се прилага при алергия към активен компонент или помощно вещество.

Продуктът не е подходящ при сух ринит. Не бива да се прилага при оперативно отстраняване на епифизата през носа.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага при пациенти с глаукома.

Не се използва за лечение на бебета и деца под двегодишна възраст.

Рискови групи пациенти по отношение на НАЗИК са потенциални потребители с тежки сърдечно-съдови заболявания, хипертония, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, хиперплазия на простатата, порфирия, при тумор на надбъбречната жлеза.

Взаимодействие с други медикаменти

При комбиниране с трициклични антидепресанти е възможно повишаване на кръвното налягане. Всяко комбиниране с други медикаменти следва да бъде обсъдено с лекуващия за избягване на взаимодействия с негативен ефект.

Усреднена цена в аптеките – 6.50 лв за опаковка от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *