Начало / Болести и лечение / Внимание! Смартфонът причинява панически страх и не само…


Внимание! Смартфонът причинява панически страх и не само…

Преди да успеете да стигнете до края на това изречение, вероятно или ще погледнете, или ще докоснете телефона си, или ще помислите за него. Това е така, защото още не сте прочели тази статия.

Колкото и положителни промени да внасят джиесемите в нашия живот, те ни правят по-слабо продуктивни, повишават тревожността ни, разсейват ни.

панически страх

Смартфонът може да причини панически страх

Ето кои са основните неща, с които телефоните могат да ни навредят, защото предизвикват:

1. Постоянна готовност за общуване

Според психолозите, благодарение на съвременните телефони се е появила разновидност на безпокойството и стреса – непрестанната нужда да сме свързани с другите. Непрекъснато проверяваме телефона – дали нямаме пропуснати обаждания, писма, есемеси, и това не ни дава мира.

2. Раздразнителност и обидчивост

Когато човек се намира в такава постоянна „мобилна готовност“, очаква аналогична реакция и от другите. Звъните на някого и очаквате да вдигне на момента, пишете есемес – трябва да ви отговори на мига! Ако това не се случи, се раздразвате, дори ви става обидно. Особено нетърпеливите личности след подобно „оскърбление“ могат съвсем да прекратят общуването с недостатъчно бързо реагиралия човек.

3. Постоянно напрежение

Телефоните ни бибкат, звънят, вибрират, светят – правят всичко възможно да привлекат вниманието ни. И се оказва, че ние непрекъснато напрегнато очакваме следващия сигнал за постъпило съобщение или обаждане.

С всяко звънене нашият организъм отделя малко кортизол или допамин – всеки имейл или есемес предизвиква радост или стрес.

4. Панически страх

При много хора „телефономанията“ става психологическа зависимост. Те не се разделят никога с телефона си – все на някого звънят, пишат есемеси, поддържат контакти в социалните мрежи. Ако телефонът им се разреди и нямат зарядно, това ги паникьосва.

Ако пък апаратът се счупи, докато се сдобият с друг, изпитват силно безпокойство и страх: все пак в телефона са всичките им контакти, целият им живот! Ако случайно се озоват на място, където няма обхват, те се чувстват безпомощни и напълно откъснати от света.

смартфон

Зависими ли сте от смартфона си?

Поемете контрола в свои ръце

Ако забелязвате в своето поведение повечето неща, които споменахме до момента, значи е време за по-сериозни мерки, за да си върнете контрола. Защото очевидно допускате телефонът да се разпорежда с живота ви.

Ето какво трябва да направите:

– Опитайте се телефонът да е по-далеч от вас: започнете с това да не е в ръката или джоба ви, а например в чантата или на някой по-далечен шкаф, когато сте вкъщи. Това ще ви отучи от навика да държите телефона просто така, машинално.

– Започвайте деня без мобилния си телефон: ако го използвате като будилник, то с такова начало неусетно продължавате с преглеждане на пощата и новините. А това означава, че мозъкът ви се подлага на информационна атака от събуждането ви.

– Прекарвайте вечерите без телефон: оставете го в другата стая и обърнете внимание на семейството си.

Поиграйте с децата, разпитайте партньора си как е минал денят му. Живото общуване е много по-ценно! Пък и прекаленото ровене из телефона вечер често води до безсъние.

– Нека общуването по телефона е съвсем отделен процес. Например ако гледате телевизия или говорите с някого вкъщи, не пишете през това време есемеси и не общувайте в социалните мрежи, пише “Журнал”. Проверявайте пощата си най-много три пъти дневно, влизайте в социалните мрежи през телефона един, най-много два пъти, разговаряйте най-много 20 минути.

– Изключвайте телефона си вечер, през уикендите и по празници – освен ако нямате остра необходимост от връзка (например с болен роднина). Ако имате служебен и личен телефон, то това с пълна сила важи за служебния. Но можете да си позволявате да изключвате и личния си телефон. Все пак имате право на личен живот и на малко почивка.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*