Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Петрова: Ограничете до минимум приема на енергийни напитки

Енергийни напитки – същност и предназначение. Естествени и приготвени енергийни напитки. Съставки в енергийните напитки. Въздействие върху нервната система и върху организма – повишават физическата издържливост, засилват паметта и работата на мозъка. Негативни влияния на енергийните напитки – пристрастяване. Опасности за здравето на хората от различни възрастови групи и наличие на различни заболявания. Опасности при консумацията на енергийни напитки с алкохол.

Проф. Петрова и д-р Йорданова гостуват в телевизия BBT и обясняват защо употребата на енергийни напитки е опасна за здравето. Енергийните напитки съдържат основно кофеин. Допълнителните съставки са креатин, лактон, жен-шен, гуарана, акация, мате, гинко билоба, таурин, карнитин, глюкоронолактон, инозитол,  креатин и други.

енергийни напитки
Проф. Петрова обяснява, че енергийните напитки са опасни

Целта на енергийните напитки е бързо тонизиране, затова кофеинът е най-важната съставка в тях. Тези вещества стимулират централната нервна система. Ние приемаме кофеин от кафе, чай, кока-кола. Тези напитки са безопасни, защото количеството кофеин е в рамките на нормалното, а и кофеинът в чая и в кафето е натурален.

Лабораторно приготвените енергийни напитки, които могат да се купят в търговската мрежа, са целенасочено създадени да повишават  умствената работа и физическата активност, като намаляват признаците на умора. Установено е, че прием на 250 мл дневно от енергийна напитка, която съдържа кофеин, жен-шен и гуарана, стимулира мозъчната активност, повишава паметта и вниманието.  Консумацията на напитки, които са приготвени от  комбинацията от захари, глюкоронолактон и таурин, не позволяват на организма да изпитва умора.

енергийни напитки
Д-р Йорданова предупреждава да не се приемат енергийни напитки с алкохол
енергийни напитки
В студиото на ВВТ разговор за енергийните напитки

Много хора, които работят умствена работа, решават проблема с умората като пият енергийни напитки. Студенти, които готвят тежки изпити също посегат към тях. В един момент обаче се получава пристрастяване. Организмът отвиква сам да поддържа своя тонус и издържливост. Пренасищането с енергийни напитки води до негативни последици върху здравето – сърце, нервна система, мозък.

От друга страна, много хора използват тези енергийни напитки като допълнение към алкохол. Ако някой пие водка, джин или уиски с кафе или с кола, той не може да си навреди прекомерно, но ако приема енергийни напитки, в които има гуарана, комбинацията с алкохол образува вредни и опасни химически съединения.

Енергийни напитки не трябва да се приемат от хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания – ускорен пулс, аритмия, по-голямо натоварване работата на сърдечния мускул. Друго опасно заболяване е диабет тип 2.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *