Кожата ми страдаше от сухота… Ето какво ми помогна!

Усещате, че кожата ви е опъната, набръчква се и изпитвате дискомфорт. Причината е, че тя се нуждае от влага. Време е да вземете решителни мерки.

Когато овлажнявате кожата редовно, тя е нежна, еластична, с добра структура и с естествени защитни функции. Разбира се, че за целта трябва да пиете повече вода, но това не е достатъчно.

Съществува понятието воден баланс, което показва равновесието между поетите течности и тези, които се изпаряват от повърхността на кожата. Когато кожата страда от сухота, става на фини бръчици, грапава, а вие изглеждате по-стари, защото лишената от влага кожа, старее два пъти по-бързо.

кожата
Когато кожата ви е суха и страда…

Правилната козметика

Хидратиращата козметика решава няколко задачи. Първата й цел е да оформи защитен филм, който да не позволява на влагата да се изпарява чрез кожата. Овлажняващите съставки в крема повишават и възстановяват нарушената способност на епидермиса да задържа влагата, поддържат естествения баланс, смекчават и носят комфорт, като защитават кожата от външните фактори и даже изглаждат някои бръчки.

След като хидратирате и изгладите кожата, сложете тонален крем или фондьотен, които да прикрият бръчките и дефектите.

В качествените кремове има чудесно съчетание на вода и масло и 10 минути след нанасянето на продукта, водата напълно се изпарява. Работата на маслото, което покрива с невидим филм кожата, е да запази влагата, пише „Журнал“. За да се подсили този процес, в доста продукти са добавени глицерин, серамиди, полизахариди и хиалуронова киселина, които задържат водата.

Добре въздейства на обезводнената кожа козметиката с високо съдържание на пантенол, млечна киселина, с екстракти на водорасли и някои растения. Колагенът, различните витамини и хормони в състава на крема не влияят на водния баланс.

Всяка кожа е специфична

Погрешно е да избирате крема по аромата, красивата опаковка или защото е от позната марка. Всеки хидратиращ крем е създаден за конкретен тип кожа и на етикета е посочено това. Най-облагодетелствани са жените с комбинирана кожа, тъй като могат да ползват 70% от овлажняващата козметика. Дамите с мазна кожа трябва да предпочитат емулсии, флуиди и гелове, които не са мазни. Те правят кожата копринено нежна и не запушват порите.

От значение е след определена възраст да се ползват анти-ейдж кремове, които овлажняват, но и помагат на кожата самостоятелно да работи. Те съдържат антиоксиданти и фруктови киселини, които стимулират синтеза на липиди, колаген и еластин. Преди да разберете дали кремът подхожда на вашата кожа, тествайте го.

Ако 2-3 часа след нанасянето кожата продължава да дърпа, то вие се нуждаете от по-концентриран и силен продукт. Може би трябва да направите възстановителен курс с подходящ овлажняващ серум или маска. Те не само ще хидратират кожата, но и ще я подхранят своевременно.

Ползвайте термална вода

Ефективно овлажняващо средство, особено в по-топлото време, е термалната вода. Нея можете да я използвате многократно през деня, като пръскате лицето от разстояние 25-30 см. Тя е и великолепно козметично средство, тъй като е богата на минерали и микроелементи, успокоява раздразнената кожа и намалява зачервяванията.

Причини за нарушение на водния баланс

Неправилна грижа. Най-много кожата се изсушава от сапуна, спиртния лосион и чешмяната вода, която съдържа много тежки метали и хлор.

Възрастови изменения. След 30-35 години количеството на хиалуронова киселина в кожата намалява, а тя задържа живителната влага.

Външни фактори. Рязката смяна на температурата, ултравиолетовите лъчи, сухият и замърсен въздух, както и всички почистващи и перилни продукти, изсушават кожата.

Някои заболявания. На първо място са болестите по червата, проблемите с нервната система, небалансираното хранене и усиленият прием на витамини – в частност витамин Е.

Суха или изсушена кожа?

Има разлика между двете. Сухата е тип кожа, а изсушената е обезводнена, състояние, в което може да изпадне всяка кожа – мазна, суха или комбинирана. Когато е достатъчно влажна, кожата сама поддържа своя хидролипиден баланс.

При обезводняване защитата на кожата е нарушена. Балансът се нарушава под въздействие на вътрешни и външни фактори (неправилна козметика, климатик, централно отопление, разлики в температурата, слънчеви лъчи).

Кожата произвежда по-малко мазнини, релефът става пo-груб и се пронизва от бръчки. Изсушената кожа е шуплеста, без еластичност, придърпва, докато сухата кожа е тънка, почти прозрачна и порите при нея почти не се забелязват.

Запомнете, че всеки тип кожа изисква индивидуален подход.

Оценете статията
Оценка 2.9 от 21 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.