ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Славов посочва 3 от най-често използваните медикаменти при лечението на хипертония

Хипертония – същност и причини за нейната поява. Видове хипертония – първична и вторична. Групи хора, които попадат в рисковите групи пациенти, предразположени към хипертония. Съвременни методи за лечение на хипертония. Лечение с АСЕ инхибитори, ангеотензин рецепторните блокери (ARB), бета блокери. Есенциална хипертония. От 1 януари 2017 г. НЗОК поема изцяло разходите за лекарства на пациентите с есенциална хипертония.

В здравната поредица на CredoWeb.bg гостува д-р Слави Славов, който дава полезна информация за всички пациенти, които страдат от хипертония. Наричат хипертонията „тихият убиец“. Артериалната хипертония е най-често соченият причинител за смъртност. В световен план усилията на медиците са насочени към лечение на артериалната хипертония по всички възможни начини.

хипертония
хипертония

Спазването на подходящи диети и режимът на хранене имат своето значение за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Те са важни и за страдащите от този вид заболявания. Същото се отнася и за физическата активност. Налага се употреба на медикаменти, които са групирани в различни класове.

1. От медикаментите най-често използваните са АСЕ инхибиторите. Това са лекарства, които блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).  ACE инхибиторите намаляват производството на ангиотензин II. Те предпазват от стесняване на кръвоносните съдове. С помощта на ACE инхибиторите, кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане намалява. Това довежда до улеснено регулиране на кръвното налягане. По този начин сърцето с лекота изпомпва кръвта, подобрява се неговата функция и се намалява потребността от кислород.

2. Друга група медикаменти са ангеотензин рецепторните блокери (ARB), чиято употреба в момента е във възход, защото са нови препарати коментира д-р Славов.  Ангиотензин рецепторните блокери (ARB) са доказано ефективни при лечение на пациенти, страдащи от артериална хипертония (АХ), от сърдечна недостатъчност (СН) и с диабетна нефропатия. Те оказват положително влияние върху сърцето и периферното кръвообръщение.  Тези препарати съдържат валсартан. Препаратите са добри като въздействие върху кръвоносната система, но също така са достъпни като цени.

3. Бета блокери – друга група лекарствени препарати, които се използват при артериална хипертония (АХ), от сърдечна недостатъчност (СН). Тази група е доста голяма, а влиянието им върху сърдечно-съдовата система е изключително положително. Уникален като бета блокер е небиволол. Бета блокерите са подходящи както за монотерапия, така и в комбинация с други лекарства.  За младите хора е добре да приемат небиволол, обяснява д-р Славов, защото те по-често имат учестена сърдечна дейност.

Eсенциална хипертония, позната още като хипертонична болест,  имаме когато кръвното налягане поддържа стойности 140/90 и по-високи.  Пациентите са многобройни. В България са регистрирани повече от 200 000  души. Тяхната възраст започва от 18 години до дълбока старост. От 1 януари 2017 г. Здравната каса поема изцяло разходите за лекарства на страдащите от есенциална хипертония. Сумите са икономии вследствие въведените пръстови отпечатъци в болниците, заради които лечебните заведения не могат да точат неправомерно средства от Здравната каса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *