Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Минева: Ваксините против рак на маточната шийка са напълно безплатни

Рак на маточната шийка – същност и причини за появата. Преносители на човешки папиломен  вирус. Групи потърпевши пациенти. Инкубационен период – от 10 до 20 години. Симптоми за появата на рак на маточната шийка. Поставяне на ваксини за предпазване от рак на маточната шийка, по линия на национална програма (2012 – 2020 г.), на момичета от 12 до 14-годишна възраст са напълно безплатни. Начин на поставяне на ваксината – на 2 пъти, през период от 6 месеца.

В предаването „Щрихи от утрото“ по TV Cherno More гостува д-р Пенка Минева –  педиатър и главен експерт в РЗИ – Варна. Д-р Минева коментира как протича кампанията за поставяне на  ваксини за предпазване от рак на маточната шийка. След рак на гърдата, рак на маточната шийка е второто заболяване, което покосява младите жени и девойките, обяснява д-р Минева.

рак на маточната шийка
Ваксините против рак на маточната шийка са важни за подрастващите

Целта на националната кампания, за поставяне на ваксини, е да обхване подрастващите момичета на възраст от 12 до 14-годишна възраст. Това е възрастта преди да са започнали да водят активен полов живот. Вече категорично е установено, че рак на маточната шийка се предава по полов път. Няма наследственост, няма фамилна обремененост. Основен причинител е  човешкият папиломен вирус.

Ваксината против рак на маточната шийка се отнася към препоръчителните ваксини. Тя не е задължителна. Малко са страните в световен план, в които ваксината е включена в националния имунизационен календар. В България тече национална кампания, от 2012 до 2020 г., за поставяне на ваксините. Здравната каса осигурява средствата, затова ваксините против рак на маточната шийка са напълно безплатни. Родителите не трябва да заплащат абсолютно нищо. Цената на единичната доза варира от 150 до 200 лева.

Най-правилно е ваксинацията против рак на маточната шийка да бъде направена извън периода на задължителните имунизации. Момичетата на 12-годишна възраст подлежат на 2 имунизации. След като бъдат направени двете задължителни ваксинации, тогава спокойно може да бъде поставена и ваксината против рак на маточната шийка. Ваксината се поставя на две части в интервал през 6 месеца. 

Симптомите за появата на рак на маточната шийка са появата на кървене – първоначално по време на полов акт, а с напредване на заболяването и чрез спонтанно кървене. Преносители на вируса са мъжете, които обикновено не знаят за това, тъй като нямат никаква клинична симптоматика. Първоначално заразените жени също нямат никакви клинични симптоми. Периодът от заразяването до клиничната проява на рак на маточната шийка е дълъг – от 10 до 20 години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *