Д-р Масуло: Движението е важно за здравето на хрущялите и на ставите

Ставите и хрущялите – причини за заболявания, свързани с тях. Начини да ги предпазим. Последни новости, обсъдени на Световния конгрес в Милано. Влиянието на възпалителните процеси върху здравето на ставите и на хрущялите.  Употреба на нестероидни противовъзпалителни средства. Хиалуронова киселина и колагенова терапия за лечение на увредени хрущяли. Прилагане на колагеново лечение с магнитофореза. Лазерна терапия с ниско или високочестотен ток. Движение и правилно хранене. Прием на витамин Е, С  и витамин В12.

Д-р Щонова, заедно с д-р Родина Несторова и д-р Цонка Савова обсъдиха в поредицата „Духът на здравето“ наложилата се тенденция да се обръща много по-голямо внимание на външността и на грижите за нея – остаряване и всички процедури, на които хората се подлагат, за да запазят своята младост и да изглеждат много по-млади.

хрущялите
В „Духът на здравето“ коментар за ставите и за хрущялите

За сметка на това не се обръща достатъчно внимание на състоянието на костите, мускулите, хрущялите, които остават скрити за човешкото око, но от тяхното нормално функциониране зависи здравето и подвижността на цялото тяло. Според последните проучвания 10 000 стъпки дневно ни гарантират здраве. Правилно е да се движим бързо, както когато сме закъснели за среща. Храната е важна, но движението е още по-важно. Движението гарантира и психично здраве. То е полезно за костите, мускулите, хрущялите  и сухожилията. Движението е определено от световните медици като най-добрия антидепресант.

При остра болка в коляното се назначава лазерна терапия с нискочестотен ток. Нестероидните противовъзпалителни средства не могат да се прилагат повече от 20 дни. Прекомерната употреба на нестероидните противовъзпалителни средства коства живота на повече от 100 000 пациенти годишно, затова тяхната употреба трябва да бъде правилно дозирана.

хрущялите
Д-р Несторова и д-р Савова за хрущялите

На пазара вече се предлагат перорални или инжекционни препарати от най-ново поколение. Хиалуроновата киселина се прилага за лечение на коляно, но също така могат да се използват и колагенови инжекции, които са много по-евтини.

Д-р Карло Масуло е специалист по спортна медицина. В човешкото тяло има 230 стави. За да функционират правилно е важно да не бъдат натоварени с излишни килограми и да се заема винаги правилната поза. Болката в ниските сегменти на гръбначния стълб е опасна. Тя влошава качеството на живот. Важно е да се стимулира естественото производство на колаген. Продължителното седене в една и съща поза натоварва излишно тези ставни връзки.

хрущялите
Д-р Масуло обяснява защо движението е важно здравето на хрущялите и на ставите

Фактори като алкохол, тютюнопушене, прием на маргарин, масло, пържени храни са вредни, дори опасни за ставите и за хрущялите.  Консумацията на пресни плодове, зеленчуци, риба, особено дива сьомга е задължителна; боб, зърнени храни, извара, яйца, зеле, хрущяли. Прием на витамин Е – предотвратява възпаленията, витамин С подсилва костите, намалява болката и участва във формирането на хрущяла,  а витамин В12 участва в регенерирането на тъканите.

Обмяната на веществата е важна за здравето на костите и на ставите. Без значение дали пациентите имат костно-ставни проблеми, или не, важно е да се правят ежегодно процедури в центровете за балнеолечение.

Колагеновото лечение с магнитофореза се прилага успешно и в България от няколко години. Хрущялите нямат нервни окончания, затова нямат рецептори, които да подскажат, че са се появили проблеми. Поради тази причина, когато увреждането на хрущялите бъде открито, вече е прекалено късно. Главният хрущял е онзи, чиито кръвоносни съдове са увредени. Той изпитва нужда от храна, която може да се набави и чрез движение на ставите.

Ще ви бъде полезно да чуете разговора на д-р Щонова с д-р Родина Несторова и д-р  Цонка Савова по Би Ти Ви  ТУК  >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *