ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Бозов: Едно от най-новите средства на модерната анестезиология е използването на пропафол

Анестезиология, реанимация, морска и интензивна медицина – същности и необходимост. Принципи на модерната анестезиология. Най-модерни методи и похвати, които се прилагат в съвременната анестезиология. Нови принципи на модерната анестезиология – постигане на балансирана анестезия – минимална токсичност, употреба на няколко вещества в минимални количества, действие в 3 направления – анестезия, обезболяване и мускулен релаксант. Преданестезиологичен преглед и попълване на документ 2.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ по TVChernoMore гостува проф. Христо Бозов – анестезиолог – реаниматор, ръководител на Катедрата по  анестезиология, морска и интензивна медицина във Военно-морска болница.

анестезиология
Д-р Иванов поставя въпроса за модерната анестезиология

Проф. Бозов обяснява, че тези тесни специалисти работят в две направления – анестезиология и реанимация. Анестезиологията се прилага в операционната зала. Реанимацията е в залите за интензивно лечение.

Клиниката във Варна разполага с 5 операционни зали. Едната зала е за изгаряния и пластична хирургия – там се обслужват тежките пациенти на цяла източна България. Втората е за урология. Зали за коремна хирургия и гинекология, включително и за лапароскопски операции. Две зали за ортопедия и травматология. Там се извършва смяна на коленни и тазобедрени стави. За последните 3 години в Клиниката по ортопедия са били сменени 550 стави – 400 тазобедрени и 150 коленни.

Освен по време на операция, анестезия се слага и при някои пациенти, които се лекуват със заболявания като тумори, хеморогичен панкреатит, след операции на стомах, на черен дроб, на хранопровод, на дебело черво, след операции на стави. При тежките изгаряния. Докато един опериран пациент се намира в реанимация, той е под грижите и на анестезиолозите. Тези грижи продължават, докато той се закрепи физически и болката стане поносима.

анестезиология
Проф. Бозов дава полезни обяснения за анестезиологията
анестезиология
Проф. Бозов и д-р Иванов в студиото на здравното предаване

Същността на модерната анестезиология е да се даде на пациента възможно най-малкото количество токсична анестезия. Пациентът трябва да изпадне в състояние на липса на съзнание – коматозно състояние. Едно от най-новите средства на модерната анестезиология е използването на пропафол. Друг принцип на модерната анестезиология е съчетаване на няколко препарата, а не само на един както е било в миналото – само етер или само хлороформ.  Така се постига ефект анестезията да бъде по-малко токсична и по-малко опасна. Всяка анестезия въздейства в три направления – анестезия, обезболяване и мускулен релаксант, който отпуска самата мускулна система на болния, за да може апаратът респиратор лесно да функционира. По този начин се постига т.нар. балансирана анестезия.

Преди да бъде поставена упойка на пациентите се извършва преглед. Попълва се документ №2, който Здравната каса изисква. Провежда се среща между анестезиолога и пациента поне 1 ден преди извършване на операцията (може и 1 седмица по-рано, ако операцията е планирана). Пациентът отговаря на въпроси от какви заболявания страда. Различните заболявания изискват различен подход – диабет, астма, хипертония и други. Има алергични към упойките пациенти – те трябва 3 или 4 дни по-рано да се подготвят за съответната упойка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *