Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кожната туберкулоза е автоимунно заболяване

Кожната туберкулоза обхваща редица кожни заболявания, в основата на които лежат нарушения в имунната система на човека. Затова болестта спада към някои автоимунни забо­лявания. Под влиянието на множество фактори, в кръвта се появяват автоантитела към собствените тъкани и дори към ДНК, вътре в клетките. Кожната туберкулоза уврежда не само кожата, но и вътрешните органи, централната нервна система, ставите и серозните обвивки.

Съществуват два вида: дискоидна кожна туберкулоза, която протича по-леко и засяга основно кожата.

По-опасен е вторият вид – системна кожна туберкулоза. Тя обхваща много органи и системи. Засяга и уврежда черния дроб, предизвиквайки хепатит; сърцето (ендокардит); ставите (артрит и полиартрит); бъбреците (нефрит); нервната система (невролупус). Не е трудно да си представите колко много и разнообразни са признаците на тази болест и те зависят от нейния вид и агресивност.

Отделно се разглежда обикновената кожна туберкулоза. Тя протича във вид на обриви или се образуват израстъци по ко­жата. Предизвиква треска, а понякога някои органи временно спират работата си. Съществува и лекарствена кожна туберку­лоза, предизвикана от приема на медикаменти за сърце.

Много хора се заблуждават, че кожната туберкулоза е заразна, виждайки обилните обриви по кожата си, напомнящи инфекция. В крайна сметка това е автоимунно заболяване, развива се отвътре и не може да се предава от човек на човека. Освен това има и наследствен елемент на предраз­положеност.

Кожната туберкулоза напомня всевъзможни заболявания, затова е много трудно веднага да се разбере, че става дума именно за това заболяване

ВПРОЧЕМ!

Диагнозата й се поставя при наличие на четири от единадесет симптома: обриви по скулите, плаки, чувствителност към слънцето, рани по устната лигавица, артрит, уврежда­ния на сърдечната обвивка и белите дробове, увреждане на бъбреците, неврологични симптоми (забравяне, натрапчиво повтаряне на действия), промяна в състава на кръвта (по­нижаване на левкоцитите и тромбоцитите), наличие на антитела.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *