Важно за отравянето с гъби!

Може ли да разкажете по-подробно за отравянето с гъби. Много различни неща се пишат. Аз самият не си позволявам да ходя да бера гъби, понякога си купувам. Не ги познавам добре и не искам да рискувам. Но ви моля да разкажете повече за това какви са симптомите при отравяне, как се постьпва, може ли човек да се натрови с „неотровни” гъби? Всичко пo-любопит­но за тях. Благодаря предварително.

Иван Попов, Хасково

Първото, което може би не сте чували, а трябва да знаете, е това, че някои видове гъби са несъвместими с алкохола. Затова внимавайте, по-добре не ги съче­тавайте двете неща.

И още нещо изключително ва­жно: вредно е прекалено често да употребявате гъби, дори и да са от най-добрите и безвредни. Те са трудноусвоима храна и при голям обем полупреработена маса в сто­машно-чревния тракт може да се предизвика интоксикация в органи­зма. А сега няколко заблуди:

Отровните гъби миришат не­приятно, а неотровните – прият­но. Това не е истина. Има отровни и неотровни гъби, които въобще не миришат на нищо.

Глава лук или чесън потъмня­ват, ако се пуснат в отвара от отровни гъби. Това не е истина, няма никаква връзка.

Гъбите могат да се обезвре­дят с дълго варене, или няколко пъти да се варят и да се изхвърля водата. Това не е вярно – отров­ната гъба си остава отровна, колкото и пъти да се вари.

Гъбите могат да се проверят дали са отровни с мляко – от от­ровните гъби то се вкисва. Това абсолютно не е вярно, по-добре не съсипвайте продукта.

Младите гъби не са отровни. Абсолютно вредна и опасна лъжа. Отровните гъби са си отровни и това е.

СИМПТОМИТЕ ОТ ОТРАВЯНЕ СА РАЗЛИЧНИ

Затова при най-малкото по­дозрение за такова отравяне, търсете лекарска помощ. Отра­вянето с гъби се смята за едно от най-тежките и опасни храни­телни отравяния.

Причината може да не е само в отровните гъби. Съвсем нор­мални гъби могат да се окажат токсични от натрупани в тях вредни вещества – тежки метали и прочее, или да бъдат нападнати от вредители, например гъбни мухи. И още: не ги съхранявайте дълго време.

Симптомите могат да се проявят само след половин час например при мухоморката, но при някои други видове това да се случи след седем часа. Затова запомнете общите признаци на отравяне с гъби:

  • болки в корема;
  • неукротимо повръщане;
  • диария;
  • главозамайвам;
  • забавяне на пулса;
  • колики и гърчове.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *