Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Николова разбива митовете за какаото и кафето

Какао и кафе – полезни вещества и съставки, ползи за организма. Резултатите от последните медицински изследвания за влиянието на кафето и на какаото върху здравето. Повишаване експресията на гени, които са отговорни за удължаването на живота. Полезните биофлавоноиди  удължават живота. Стеариновата киселина е реабилитирана от световната медицина. Нови препоръки към производителите на шоколад от Световната здравна организация.

какаото
Д-р Николова изтъква ползите от какаото и кафето за организма

В предаването „Супердоктор“ на ТВ  Bulgaria on AIR гостува д-р Мария Николова,  диетолог от „Хил клиник“. Ползите от кафето и от какаото, според д-р Николова са изключително големи, като тя е на мнение, че от двата продукта, какаото е по-полезно. Направени са проучвания, според които какаото повишава експресията на гени, които са отговорни за удължаването на живота. Те потискат хроничните възпаления в организма.

Вече е доказано медицински, че ежедневната консумация на 50 – 60 грама тъмен шоколад дневно от голям човек, намаляват с до 10%  риска от сърдечно-съдови заболявания. Наличието на полезните биофлавоноиди  в какаото удължават живота. Това се дължи и на богатото съдържание на стеаринова киселина. Тя дава енергия на организма и засища. До скоро се твърдеше, че стеариновата киселина повишава лошия холестерол, но се оказва, според последните медицински изследвания, че това не е така.

какаото
Ива Дойчинова е водеща на предаването „Супердоктор“

Световната здравна организация има нови препоръки към производителите на шоколад. Проблем при консумацията на шоколад създава захарта. Затова в последно време се работи върху драстично ограничаване количеството захар в шоколадовите изделия. По този начин се съхраняват и действат полезните вещества от какаото.

През последните години са правени много световни проучвания за вредното влияние на кофеина от кафето върху здравето. Поради тази причина много хора смятат, че кафето е опасно. Д-р Николова обяснява, че кафето не е само кофеин. В кафето се съдържат полезни антиоксиданти. То е богато на биофлавоноиди както и какаото. Кафето е богато на минерали, разтворими фибри, има и витамини.

какаото
Ива Дойчинова и д-р Николова говорят за ползите от какаото и от кафето

Преди една година е проведен мащабен метаанализ, според който консумацията на 4 до 5 кафета дневно намаляват до 20% както общата смъртност, така също и сърдечно-съдовата смъртност. Доказано е, че най-полезното кафе е Арабика. Но е важно по какъв начин е било отгледано и обработено самото кафе, в кои области е било добито. Здравословното кафе трябва да е било добито от екологично чисти райони. Да е преминало през целия естествен  технологичен  процес на обработка. Ако кафето не е било обработено в подходящи условия, то може да бъде заразено с микотоксини. Това са микроскопични гъбички, които имат негативно въздействие върху черния дроб.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *