Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Чьопе дава 5 съвета за превенция от сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност – същност.  Причини за появата на сърдечна недостатъчност. Симптоми. Негативни влияния и последствия върху пациентите. Профилактика. Лечение. Превенция за предпазване от сърдечна недостатъчност.

сърдечна недостатъчност
Д-р Щонова и проф. Гудев коментират проблема сърдечна недостатъчност

В поредицата „Духът на здравето“ гостува проф. Асен Гудев – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София. Проф. Гудев обяснява, че сърдечна недостатъчност не е заболяване, а синдром. Този синдром се появява като „крайна спирка“ на много и различни сърдечни заболявания. Сърдечната недостатъчност е характерна за целия свят. Една от причините за нейното масово разпространение е  застаряващото население в редица страни по света. Появата на сърдечна недостатъчност довежда до честа хоспитализация на пациентите, намалена работоспособност, влошено качество на живот.

Сърдечните заболявания са сред най-разпространените и причиняват най-висока смъртност, коментира световноизвестният кардиолог от Берлин проф. Карстен Чьопе, докато беше в България. Проф. Чьопе обяснява, че сърдечна недостатъчност имаме, когато изпомпващата сила на сърцето е по-слаба от обикновено. Кръвта се движи в тялото по-бавно, а налягането в сърцето се повишава. Пациенти с инфаркт на миокарда са развили въпросното заболяване вследствие на тютюнопушене.

сърдечна недостатъчност
Съветите на проф. Чьопе при сърдечна недостатъчност са важни и полезни

Много пациенти смятат, че ако получат болки в сърцето, това е признак за сърдечна недостатъчност. Всъщност симптомите за сърдечна недостатъчност са доста неясни, казва проф. Чьопе. Такива могат да бъдат:

1 – Лесна умора;

2 – Отоци;

3 – Повишено уриниране;

4 – Болки в корема;

5 – Затруднено движение;

6 – Понижаване на апетита;

Но не е задължително пациентите да чувстват болки в сърдечната област, обяснява проф. Чьопе. Поради тази причина често пъти болните дълго време пренебрегват проблема, защото сърдечните симптоми липсват. Ако пациент страда от остра форма на сърдечна недостатъчност, шансовете му да преживее следващите 5 години е едва 50%.

Причини за появата на сърдечна недостатъчност:

1 – Сърдечна хипертония;

2 – Хронична исхемична болест на сърцето;

3 – Сърдечни клапни пороци;

4 – Тютюнопушене;

5 – Заседнал начин на живот и обездвиженост;

6 – Нарушение в обмяната на холестерола;

Негативни влияния и последствия върху пациентите, когато се появи сърдечна недостатъчност:

1 – Влошено качество на живот;

2 – Задух;

3 – Лесна умора;

4 – Пациентите не могат активно да спортуват;

5 – Влошаване на личните взаимоотношения;

6 – Нарушават се фазите на сън и бодърстване;

7 – Пациентите се нуждаят от все повече помощ и грижи;

Превенция за предпазване от сърдечна недостатъчност:

1 – Спрете да пушите;

2 – Спортувайте;

3 – Контролирайте високото кръвно налягане и стреса;

4 – Контролирайте вашия диабет;

5 – Приемайте редовно всички предписани медикаменти, ако вече страдате от сърдечна недостатъчност;

Много пациенти започват да се чувстват добре, след като вече са приели медикаментите при сърдечна недостатъчност и смятат, че вече са излекувани, но това не е така. Ако пациентите не следват съветите и  предписанията на лекарите в дългосрочен план, могат да завършат фатално, съветва проф. Чьопе.

Проф. Гудев казва, че у нас диагнозата сърдечна недостатъчност се поставя ежедневно. Най-често това са хронично болни пациенти, които попадат в болницата, поради обостряне на заболяването им. В последно време все повече пациенти развиват сърдечна недостатъчност без да са получили инфаркт на миокарда.

Ще ви бъде полезно и интересно да изгледате разговора на д-р Щонова с проф. Карстен Чопе и проф. Гудев по Би Ти Ви    ТУК >>>.

Поздравления на д-р Неделя Щонова за успеха на предаването „Духът на здравето“, които получиха престижна  награда от Медицинските Оскари на България! 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *