Доц. Михайлова: Вече разполагаме с най-модерната апаратура за томотерапия

Tомотерапия – същност, приложение, лечение на пациенти с тумори. Най-модерната апаратура за извършване на томотерапия вече е и в България. Комплексни процедури с линеен ускорител и компютърен томограф. Радиохирургия.

В здравната поредица на CredoWeb.bg гостува  доц. Иглика Михайлова – началник отделение по Перкутанно лъчелечение към Клиниката по лъчелечение в СБАЛ по онкология – София. Доц. Михайлова представя пред българските пациенти новият ултрамодерен апарат за извършване на томотерапия.

томотерапия
Доц. Михайлова представя най-модерният у нас апарат за томотерапия

За момента с такъв апарат за томотерапия разполага само СБАЛ по онкология – София. Той е оборудван с линеен ускорител и с компютърен томограф. Ултра модерната технология позволява да бъдат облъчвани  малки полета. Това е свързано с провеждане на най-новия метод радиохирургия  в лъчелечението. Позволява да бъде извършено облъчване на големи полета. Може да бъде облъчено и цялото тяло на пациента, коментира доц. Михайлова.

Методът томотерапия е изключително ефективен при тумори на глава и шия – позволява да бъдат запазени критичните органи. При лечение на хематологични заболявания като лимфоми (хочкинови и нехочкинови). Апаратът е подходящ за провеждане на радиохирургия в определени области, като мозъчните метастази и други метастази в тялото.

Апаратурата за извършване на томотерапия включва усъвършенствано  най-високотехнологично оборудване за извършване на лъчетерапия. Технологията е  разработена по такъв начин, че осигурява на пациентите възможно най-ефективното, но в същото време  и най-щадящото лечение.

томотерапия
С помощта на томотерапия се извършва качествено и щадящо лечение на тумори

В апарата за томография са събрани  всички  уреди, които са използвани до момента  за извършване на лъчетарапия. Това  дава възможност да се  облъчва само туморът и заразените тъкани, без да бъдат засегнати здравите тъкани. По този начин  се постига качествено намаляване на всички странични ефекти, постига се максимален ефект от провежданото лечение, а самите пациенти се чувстват комфортно по време на терапията.

Благодарение на най-модерния метод за  лечение на тумори – томотерапията, се осигурява максимално облъчване, без значение къде се намира туморът и какви са неговите размери. По време на лечението с томотерапия се създават възможности да бъдат съхранени здравите тъкани. Това е възможно благодарение на ежедневното програмиране и активното съпоставяне на данните с помощта на модула IMRT  в зависимост от скоростта, с която се свива третираният тумор. Периферните тъкани се запазват добре, за разлика от манипулациите с уредите от по-старото поколение.

С помощта на апарата за томотерапия може да си извършва комплексно лечение, но може да бъде проведено и частично лечение – радиотерапия,  стереотактична радиохирургия, стереотактична лъчетерапия и линеен ускорител.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *