Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Тодорова препоръчва употребата на хепатопротектори за здрав черен дроб

Черен дроб и заболявания на черния дроб – същност, видове, причини за появата. Рискови фактори и усложнения.  Чернодробна стеатоза. Хронични и вирусни хепатити.  Лечение.  Употреба на хепатопротектори.

В здравната поредица на CredoWeb.bg гостува д-р Катя Тодорова, гастроентеролог в МБАЛ „НиаМед“ в град Стара Загора.  Заболяванията на черния дроб са една голяма група. Те влияят върху качеството на живот, върху самочувствието и работоспособността на пациентите.

черен дроб

Видове заболявания на черния дроб:

Заболяванията на черния дроб се проявяват вследствие действието на различни причини, които довеждат до увреждане на черния дроб в различна степен. Например, дали пациентът употребява медикаменти и други препарати; дали има друго основно заболяване и  съпътстващи заболявания; дали „има среща“ с някакви вредни и опасни вещества, като хронична алкохолна злоупотреба и токсични вещества в работната среда; дали има заболяване от вирусни хепатити от групата на В и С.

1 – Чернодробна стеатоза

Най-лекото увреждане на черния дроб. Приема се като първи стадий на увреждането. Известна е още като стеатохепатит.  Проявява се при захарен диабет, защото е нарушена обмяната на веществата, а също така при отлагането на мазнини между чернодробните клетки. Аналогично е положението и при затлъстяването.

черен дроб
Употребата на хепатопротектори е важна за здравето на черния дроб

Хроничната алкохолна зависимост довежда до чернодробна стеатоза. Алкохолът е сериозен проблем за България, защото у нас консумацията на концентрат е изключително голяма, както и в Русия.

При появата на чернодробната стеатоза все още не е нарушена целостта на чернодробната клетка. Ако това заболяване бъде установено навреме и бъдат предприети необходимите хигиенно-диетични и лечебни мерки, процесът е обратим и черният дроб може напълно да се възстанови, обяснява д-р Тодорова.

2 – Хроничен хепатит 

При втория етап, от увреждането на черния дроб, мембраната на чернодробните клетки е засегната. Окислението от свободните радикали допълнително уврежда чернодробните клетки. Хистоморфологично се отчита възпаление на черния дроб. Започва проявата на странични ефекти като завишени чернодробни ензими, дискомфорт и болка.

черен дроб
Изследване на черния дроб чрез видеозон

3 – Хронични и вирусни хепатити 

Вирусът на хепатит В или С, както и Делта вирусите попадат в кръвта и се размножават. Това размножаване довежда до лезия на чернодробните клетки. В един по-продължителен период се образува чернодробна цироза или рак на черния дроб.

Употреба на хепатопротектори:

Хепатопротекторите имат мощно действие, като главната им задача е да укрепи мембраната на хепатоцита. Укрепената мембрана не позволява да се разрушават клетките на черния дроб и да се развива чернодробна цироза.

черен дроб
Изглед на черен дроб на видеозон

На пазара предлагат различни хепатопротектори. По свои лични наблюдения за положителното влияние върху пациентите, д-р Тодорова препоръчва употребата на Хепасейв S плюс.

Цитираният хепатопротектор е обогатен с витамини от групата на В – В1, В2, В6, В12. В чернодробните клетки протичат процеси на разграждане и изграждане. При мастна, въглехидратна и белтъчна обмяна е задължително клетката да функционира правилно. Това е възможно благодарение на витамините от групата В.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *