ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Капрелян открои 12 вида деменция

Деменция – същност, симптоми и признаци за нейната поява. Основни видове деменция. Откриване и лечение. Последни новости в диагностицирането и лечението на деменция. Болест на Паркинсон. Съдова деменция. Множествена склероза

В ТВ поредицата на „Черно море“ „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува проф. д-р Ара Гарабед Капрелян – невролог, началник на Първа клиника по нервни болести при Университетска болница „Света Марина“ – Варна. Той открои 12 вида деменция.

деменция Специалистите твърдят, че деменцията е болестта на 21 век. По честота тя се нарежда след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. В световен план страдащите от деменция надвишават 40 милиона души. Разходите за тяхното лечение надхвърля 800 милиарда долара.

Същност на деменцията:

Различните клинични форми на деменция спадат към огромната група от остри и хронични заболявания на централната нервна система. Терминът деменция от латински означава „без разум“, „без ум“. Деменцията не е заболяване, а е един синдром, коментира проф. Капрелян. Този синдром довежда до невъзможност организмът да изпълнява дори най-елементарните си ежедневни нужди и се нарушава автономията – самостоятелността на пациентите. При деменция се наблюдава частична загуба в паметта, загуба на интелектуален капацитет и промяна в поведението на пациентите. Промяната в поведението се дължи на нарушената мисловна дейност.

деменция

Основни видове деменция:

1 – Болест на Алцхаймер – най-честата клинична форма на деменция;

Специалистите разграничават две форми на деменция – ранна (до 65-годишна възраст) и късна форма (над 65-годишна възраст), обяснява проф. Капрелян. Съществува и генетична предразположеност към развитие болестта на Алцхаймер, но тя варира само в около 1% от всички пациенти.

Новостите в лечението на болестта на Алцхаймер са свързани с предефиниране фазите и стадиите на болестта. От 2013 година се използват новите критерии за лечение на болестта, а през 2014 година са приети нови хармонизирани критерии. На тяхната база специалистите невролози поставят диагнозата за болестта на Алцхаймер.

деменция
Проф. Капрелян и д-р Иванов коментират видовете деменция

Благодарение на тези нови критерии специалистите разграничават няколко фази. Най-важната, от които е преклинична асимптоматична фаза на болестта. В този най-начален период болните не проявяват симптомите на болестта или те са изключително леки.

2 – Съдова деменция;

Представлява комбинация от сърдечно-съдова болест и дементен синдром. Тенденцията е с нарастване на възрастта да се увеличава процентът на заболелите. Мозъчно-съдовата деменция е резултат от мозъчни инфаркти и мозъчни инсулти. България е една от първите страни по брой на мозъчни инсулти и инфаркти в световен мащаб.  Подкоровата съдова деменция засяга малките кръвоносни съдове на мозъка.

3 – Смесена деменция;

4 – Болест на Паркинсон;

5 – Епилепсия;

6 – Множествена склероза;

деменция
Откриване на деменция с помощта на най-модерна апаратура

В хода на развитие на една мозъчна склероза може да настъпи атрофия, при която започва да се проявява дементният синдром. В този случай възрастовата граница пада изключително много. От множествена склероза страдат предимно младите хора. Един от маркерите, който се използва в диагностицирането и лечението на множествена склероза е именно забавяне и спиране на мозъчната атрофия.

7 – Деменция вследствие прекомерна употреба на алкохол и на наркотици;

8 – Вследствие на  мозъчно-черепен травматизъм;

Също се среща при по-млади хора. Тук става дума за битов травматизъм и честите пътно-транспортни произшествия.

9 – При различни ендокринни заболявания;

10 – При сърдечно-съдови заболявания;

11 – Вледствие на депресия;

12 – При диабет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *