Доц. Близнакова разкрива 5 причини за появата на бъбречните заболявания

Бъбречните заболявания при децата – същност и причини за появата. Видове бъбречни заболявания. Диагностициране с помощта на антенаталната ултразвукова диагностика.  Лечение на бъбречните заболявания при децата

Българската бъбречна асоциация излезе със статистика, която показва, че през последните години заболяванията на бъбреците значително нарастват.

бъбречните заболявания

Бъбречно-каменната болест при деца до 14-годишна възраст се среща в около 10% от всички деца, страдащи от бъбречните заболявания. По тази причина в здравното предаване на ТВ „Черно море“ „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува доц. Димитричка Близнакова.

Доц. Близнакова е детски нефролог и тя коментира какви са проблемите с пикочо – отделителната система при децата. През последните години детската патология при бъбречните заболявания значително нарасна, обяснява доц. Близнакова.

Причините за поява на бъбречно-каменни заболявания са:

1 – Начин на живот;

2 – Начин на хранене;

бъбречните заболявания

3 – Фамилна предразположеност и обремененост;

4 – Късно поставяне на диагнозите довеждат до големи усложнения в бъбречните заболявания;

5 – Лоша хигиена в детските градини и в училищата;

По време на бременността бъбреците на бебето се намират ниско до пикочния мехур. С течение на времето те се изместват нагоре (мигрират) към поясната област. Ако тази миграция не се извърши поради някакви механични или физиологични причини, в бъдеще ще причинят огромни проблеми на пациентите.

Бъбречните заболявания биват следните видове:

1 – Вродени аномалии на отделителната система;

Около 30% от всички бъбречни заболявания са вродени. Бъбреците се оформят от 17 до 20 гестационна седмица.

бъбречните заболявания
Доц. Близнакова и д-р Иванов обсъждат бъбречните заболявания

Когато бъбреците имат проблеми, те могат да бъдат диагностицирани, благодарение на антенаталната ултразвукова диагностика.

Проблемите с бъбреците, пикочопроводите и пикочния мехур могат да бъдат открити още в утробата на майката. Има много тежки заболявания като Синдром на Потър – двустранна бъбречна агенезия – липсват бъбреците в организма на бебето в утробата, прави се родоразрешение.  Вродена хидронефроза.

2 – Инфекции на пикочните пътища;

Задържането на урината – застой на урината е предпоставка за развиване на множество инфекции на бъбреците. Редовното уриниране предпазва отделителната система от инфекции.

3 – Нефролитиаза;

4 – Перинефрити;

5 – Остра бъбречна недостатъчност;

6 – Хронични бъбречни заболявания;

Проблеми може да има на ниво легенче – пикочопровод. На второ място – уретери – пикочен мехур.  На трето място обструкцията може да бъде на ниво уретер. Обструктивна уропатия – клапите не работят добре и това позволява урината да се върне назад от пикочния мехур към бъбреците. Тя може да се превърне в хронично бъбречно заболяване.

бъбречните заболявания
Доц. Близнакова изследва бъбреците на дете пациент

Лечение на бъбречните заболявания:

1 – Медикаментозно;

2 – Външно разбиване;

3 – Инструментално третиране;

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *