Рискове за болните от множествена склероза

Учените настоятелно препоръчват на болните с множествена склероза да избягват нетърпимата лятна жега. Жаркото слънце и високата температура могат да доведат до рецидив на заболяването.

Има засечени доста такива случаи през тези дни и седмици – болестта се обостря при хора, излезли на разходка, та дори и в гората или планината.

Американските невролози предупреждават, че прегряването на слънце-       то може да доведе до рязко обостряне симптомите на множествената склероза. Нека припомним, че това е много тежко неврологично състояние, което с времето води пациента към инвалидност. „Високата температура на тялото, предизвикана както от инфекциите или горещото време, така и от продължителните упражнения, а също и от голямото количество течности и вода, може да провокира рецидив на симптомите на множествената        склероза. – Това твърди директорът на Центъра по лечение на множествена склероза при Университета в Тексас д-р Елиът Фроман. – Става дума за такива усложнения като загуба на чувствителност, изтръпване на крайниците, слабост и дори загуба на зрението“.

Изследователите открили, че горещината може да забави скоростта, с която нервите доставят сигналите от мозъка при болните с множествена          склероза. Но все пак трябва да знаете, че сама по себе си високата температура не предизвиква нови атаки или допълнителни увреждания на нервите.

„Повечето пациенти с множествена склероза могат да контролират такава ситуация като просто избягват пребиваването на силното слънце, както и да не взимат горещ душ. Нито да употребяват напитки с лед, както и горещ чай и кафе“ – добавя д-р Фроман.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *