Какво може да значи ако имам увеличени лимфни възли?

Здравейте, моля ви за съвет. Отскоро напипах на врата си отзад едно топче, което се мести от време на време. Голямо е колкото грахово зърно и се усеща само при напипване, но не се забелязва външно и не е подуто. Казаха ми, че това е лимфен възел, но аз се притеснявам. Въпросът ми към Вас е, може ли да е някакво опасно образувание?

Добринка Желязкова, Кърджали

Увеличените лимфни възли са честа находка, ко­ято особено плаши болния и близките му. Те могат да бъдат единични (в определени области) и генера­лизирани (по цялото тяло). Най-често се откриват под долната челюст, под мишниците и В слабините. Имат различна големина – от бобено зърно до синя слива и са с различна плътност. Често са болезнени и сраснали с околните тъкани и кожата.

Много трудно е да се разкрие още от самото начало същността и причината на увеличените лимфни възли. Единични увеличени и болезнени възли обикновено са показание за остър възпалителен процес – по окосмената част на главата, зад ушите и на шията, под мишницата, по долните крайници -увеличени възли в слабините. Често множествени неголеми и слабо болезнени лимфни възли под долна­та челюст и на шията са резултат от хронични възпалителни процеси в устната кухина и гърлото. Доскоро най-честата причина за увеличение на лимфните възли бе туберкулозата. В тези случаи възлите срастват помежду си и с кожата, разпадат се и пробиват навън. Днес подобни случаи се срещат извънредно рядко.

Увеличение на лимфните възли (местно и гене­рализирано) може да се наблюдава и при хронични инфектирани сърбящи кожни заболявания, например при краста и екзема.

Упорито и генерализирано увеличение на лимфни­те бъзли понякога е първата изява на редица кръвни заболявания. В тези случаи възлите са слабо увели­чени, еластични, не са сраснали и не са болезнени. Единични твърди и не болезнени увеличени лимфни възли се наблюдават при метастазите на редица злокачествени новообразувания. В тези случаи поло­жението на възлите може да насочи към първичната локализация на новообразуванието.

Диагностичното значение на увеличените лимфни възли е различно. Те могат да са резултат на някой незначителен болестен процес, но често са указание за сериозно състояние. Поради това болният и околните трябва да се отнасят внима­телно към всеки увеличел лимфен възел и навреме да потърсят лекарски съвет. Различни манипулации върху възела – компреси, лапи, нагряване с лампи и особено разтриване и размачкване са недопустими. Манипулациите могат да влошат състоянието на болния и да затруднят правилното разпознаване и лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *