Начало / Болести и лечение / Не правете тази грешка, ако имате катаракта!

Не правете тази грешка, ако имате катаракта!

Катаракта – най-важното, което трябва да знаете!

Частичното или пълно потъмняване на естествената леща на окото нарушава сериозно зрението, но не бива да е причина за отказване от активния ви начин на живот. Вместо да се примирявате с този недъг, породен от възрастта, потърсете лекарска помощ – съвременната офталмология прави чудеса!

катаракта

Няма ясна причина за появата на катаракта

Катарактата се развива бавно с годините

Причината за затъмнени полета в лещата на окото (прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина) все още не е напълно изяснена.

Според повечето специалисти появата им се дължи на анормални струпвания на определени белтъци (а-кристали) в състава на лещата, свързани с възрастови изменения.

Засегнатите участъци стават все по-големи с годините и нарушават зрението (изкривяват или блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата), което може да бъде напълно загубено. Катарактата е най-често срещаната причина за слепота в света – около 42%.

Други фактори, предизвикващи заболяването, освен напредването на годините, са продължителното излагане на силна слънчева светлина и тютюнопушенето. Те биха могли да бъдат избегнати, но чисто профилактични мерки всъщност няма.

Катаракта може да се предизвика и от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение, пише „Журнал“. При деца може да е вродена или да е предизвикана от инфекция по време на бременността (токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес).

Понякога е симптом на друго заболяване на подрастващия организъм, което засяга усвояването на карбохидрати, аминокиселини и калций.

С продължителността на живота расте и броят на заболелите

Проявлението на катаракта, която зависи от напредването на възрастта, може да се случи при някои хора на 40-50 години, но средно 50% от населението след 65 е засегнато от болестта.

Изменението в зрителните функции се приема като естествено, както стареенето на кожата или побеляването на косата. Тенденцията за увеличаване продължителността на живота обаче е свързана и с повишаване на качеството му, а без добро зрение това е невъзможно.

Съвременната медицина е направила голям скок в борбата с този възрастов недъг. Очното заболяване, по-скоро състояние, може да бъде отстранено и зрението да се възстанови напълно.

За сравнение – подобно изявление не може да бъде направено за други възрастови изменения в организма.

Не правете тази грешка: Не чакайте „пердето“ да узрее!

Развитието на катарактата обикновено не се забелязва, докато не се засегне зрението. Симптомите могат да включват замъглено и размазано виждане, двойно виждане, непоносимост към силна светлина, неясни цветове (обикновено изглеждат по-тъмни).

При подобни оплаквания потърсете консултация с очен лекар. Диагнозата се поставя от специалиста, както и решението за лечение се взима с офталмолог и други лекари в зависимост от общото здравословно състояние.

катаракта лечение

Според новите тенденции не е необходимо да се чака „пердето“ да узрее – съвременните високи технологии в офталмологията позволяват ранна диагностика и ранно отстраняване на увредената леща на окото.

Операцията се признава като единствения метод за пълно възстановяване на ограничените зрителни функции и дори подобряване на зрението, ако е имало проблеми преди появата на катарактата. Най-честата хирургична интервенция, провеждана и у нас, включва премахване на увредената леща и заместването й с изкуствена.

Процедурата трае 15-20 минути, под местна упойка, без шевове, превръзката се маха на следващия ден и пациентът се връща към нормалния си ритъм на живот. Операцията подобрява зрението при 95% от случаите.

Все пак трябва да се отбележи, че в определени случаи може да има противопоказания за имплантиране на вътреочна изкуствена леща и затова винаги се прави предварителна консултация със специалисти.

След операция за премахване на катарактата е възможно образуването на т. нар. вторично перде. Явлението се наблюдава при близо 1/3 от хората, претърпели хирургичната интервенция.

За предотвратяване на това повторно образуване може да помогне комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз – №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид, №8 натриев хлорид и №11 силицея.

Минералните соли се приемат за дълъг период от време, по 5 таблетки дневно от всяка. Комбинацията се грижи за структурата и еластичността на тъканите на окото, подхранва ги и овлажнява очната лигавица.

Броят на операциите по отстраняване на катаракта в света расте с всяка година.

През 2000 година са направени около 3 милиона такива хирургични интервенции, а през 2013-а проведените имплантации на изкуствена вътреочна леща са надминали 15 милиона.

Оценете статията
Оценка 3.3 от 11 гласували
loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*