ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение на ревматоиден артрит – тези методи със сигурност ще ви помогнат!

Не е известно пълно лечение за ревматоиден артрит, но съществуват различни средства за борба с възпалението с цел да се предотврати унищожаването на ставата и други усложнения, както и за облекчаване на симптомите и запазване на максимална гъвкавост и подвижност на ставата.

ревматоиден артрит
Ревматоиден артрит – как се лекува?

На пациентите с ревматоиден артрит се препоръчват редица алтернативни терапии. Медитацията, хипнозата, насочената визуализация, релаксацията и рефлексотерапията успешно намаляват болките. За болката се използват още акупресура и акупунктура, които трябва да се прилагат ежедневно в съчетание с други терапии. Смята се, че методите, които включват докосване, други физически манипулации и енергийно лечение, възстановяват химичния баланс в организма.

Масажът с розмарин и лайка и ваната с такива масла носят допълнително облекчение. Схванатите стави могат да се отпуснат с масаж с топло сусамово масло, последван от горещ душ за загряване, така че маслото да навлезе дълбоко в порите.

сусамово масло
Схванатите стави могат да се отпуснат със специален масаж с топло сусамово масло

За отпускане на ставите помагат двигателни терапии като йога, тай чи и чи гун.

Множество хранителни добавки имат положителен ефект при състояние на ревматоиден артрит. Основните са рибените масла, ензимите бромелаин и панкреатин, както и антиоксидантите, като витамин А, С, Е, селен и цинк.

Използват се и редица билки, най-вече такива с противовъзпалително действие: куркума (Curcuma longa), джинджифил (Zingiber officinale), моминска ватига (Tanacetum parthenium), дяволски нокът (Нагpagophytum procumbens), урока (Вирleurum falcatum), сладък корен (Glycyrrhiza glabra). Локално върху засегнатите стави се прилагат лобелия (Lobelia inflate) и червена калина (Viburnum opulus).

При остри състояния хомеопатите препоръчват отровен шмак (Rhus toxicodendron) и дива тиква (бриония – Bryonia alba), но по принцип, както при повечето сериозни заболявания, се предпочита конвенционално лечение.

Йога подпомага релаксацията, облекчаването на стреса и гъвкавостта.

От хранителните терапии често се препоръчва преминаването на вегетариански режим на хранене с ниско съдържание на животински продукти и захар, за да се намалят болките и възпалението. Особено полезни за пациентите с ревматоиден артрит са студеноводните риби (скумрия, херинга, сьомга и сардина) и богатите на флавоноиди плодове (череши, боровинки, глогини, къпини и др.) Значителен противовъзпалителен ефект има и ензимът бромелаин, намиращ се в сока от ананас.

вегетариански режим
При ревматоиден артрит е препоръчително да преминете към вегетариански режим

Като автоимунно заболяване ревматоидният артрит често се свързва с хранителни алергии и непоносимост.

Отстраняването на дразнителите може да облекчи симптомите, както и да подскаже какви храни трябва да се избягват, за да се предотврати повторната им поява.

Хидротерапията помага за намаляване на болката и възпалението.

По-ефективно е влажното загряване, отколкото сухото, а студените компреси имат благотворен ефект при силни болки от възпалението. Упражненията по йога, правени веднъж дневно, помагат за поддържане на гъвкавостта на ставите.

Алопатично лечение

За намаляване на болката и възпалението се използват нестероидни противовъзпалителни средства и аспирин, които обаче не спират развитието на болестта. Ниските дози стероидни лекарства помагат както за облекчаване на симптомите, така и за забавяне на развитието на ревматоидния артрит. Същия ефект имат и т.нар. модифициращи болестта антиревматични медикаменти: златни препарати, D-пенициламин, противомаларийни лекарства и сулфасалазин. Метотрексатът, азатиопринът и циклофосфамидът потискат имунната система и намаляват възпалението. Всички изброени лекарства имат значителни странични ефекти, което налага съотношението на риска спрямо ползата при използването им от конкретния пациент да се преценява от специалист.

В най-активните и болезнени фази на ревматоидния артрит понякога се предписва пълна почивка на легло и дори поставяне на шини за поддържане и осигуряване на покой на възпалените стави. След преминаване на острата фаза кинезитерапевтите препоръчват и изготвят внимателно подбрана програма от упражнения, за да се запази максимална гъвкавост и подвижност на ставите.

При силно увреждане на коленните и тазобедрените стави може да се наложи хирургичната им смяна.

Възможно е болката в засегната става (например глезена) да се намали, като се свържат двете кости. Това става чрез оперативна процедура, наречена артродеза, или изкуствена анкилоза.

ревматоиден артрит лечение
При силно увреждане на коленните стави понякога се налага хирургичната им смяна

Около 15% от пациентите с ревматоиден артрит проявяват симптоми за кратък период от време, след което се възстановяват без дългосрочни последствия.

Сред рисковите фактори за по-лоши прогнози са:

– Расова принадлежност и пол (по-често страдат жените и представителите на бялата раса);

– Засегнати над 20 стави;

– Много висока скорост на утаяване на еритроцитите;

– Много високи нива на ревматоиден фактор;

– Упорито, продължително възпаление;

– Рентгенови данни за ерозия на кост, става или хрущял;

– Бедност;

– Напреднала възраст;

– Наличие на ревматоидни възли;

– Съпътстващи заболявания;

– Определени генетични характеристики, установени чрез изследвания.

Пациентите с ревматоиден артрит живеят от три до седем години по-малко от средното. Понякога умират от тежко заболяване, инфекция или стомашно-чревно кървене. Роля за това играят и усложненията, причинени от някои по-силни лекарства, използвани за лечението на ревматоидния артрит.

Превенция

Не е известен начин за предотвратяване на развитието на ревматоиден артрит. Най-добрият вариант е да се спре или забави по-нататъшното напредване на болестта.

Артромин
Артромин – чешкото чудо за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *