ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранително отравяне – какво представлява и как се лекува

В статията ще намерите пълна информация за видовете хранително отравяне и начините за лечение. Причини и симптоми. Бактериални източници. Видове хранително отравяне – с риба, с гъби и други източници. Диагностициране. Лечение. Лечение с билки и рецепти от народната медицина. Хранителни добавки. Резултати от лечението и препоръки за предпазване.
Хранително отравяне
Хранително отравяне

Хранително отравяне е общ термин за здравословни проблеми, произтичащи от консумирането на храна, замърсена от вируси, химикали или бактериални токсини. Типовете хранителни отравяния включват бактериално хранително отравяне, отравяне с морски дарове и отравяне с гъби.

Според преценката на центровете за контрол и превенция на заболяванията всяка година в Съединените щати има около 33 милиона случая на хранителни отравяния. Много от тях са леки и минават толкова бързо, че никога не биват диагностицирани. Масираните случаи предизвикват в медиите публикации с предупреждения за опасност за здравето, но те са твърде малобройни. Всеки може да получи хранително отравяне, но най-тежките случаи с опасност за живота са при много малките деца, при много възрастните и при хората с отслабена имунна система.

Причини и симптоми

Най-характерните признаци за хранително отравяне включват диария, болки или спазми в стомаха, куркащи звуци в стомаха, висока температура, гадене и повръщане.

Дехидратацията е често срещано усложнение, тъй като при повръщането и диарията се губят течности и електролити. По-голяма вероятност от дехидратация има при много малките, при възрастните и при хората, които приемат диуретици.

 

Видове хранителни отравяния

Вид Причина
Пътническа

диария

Обикновено се причинява от токсигенна бактерия ESCHERICHIA COLI (Е. coli), намираща се в замърсена храна и вода.
Салмонела Причинява се от бактерия в замърсено пилешко месо, яйца, месо и млечни продукти. Макар че може да бъде смъртоносна, повечето случаи са леки.
Ботулизъм Причинява се от анаеробна бактерия, намираща се в домашни консервирани продукти и мед.
Вирусно Причинява се най-често от замърсена сурова морска храна.
Химическо Причинява се от пестициди.
Хранително отравяне - мухлясали продукти
Хранително отравяне – мухлясали продукти
Бактериални източници на хранително отравяне

Бактериите са една от главните причини за хранителни отравяния. Симптомите на бактериалното хранително отравяне се появяват, тъй като бактериите изпускат ентеротоксини или отрови, като продукт, съпътстващ техния растеж в организма. Тези токсини често намаляват абсорбционната способност на червата и причиняват отделянето на вода и електролити, което води до дехидратация. Тежестта на симптомите зависи от вида бактерии, количеството на погълнатите с храната бактерии, общото здраве и чувствителността на човек по отношение на токсините на бактериите.

SALMONELLA

Симптомите на отравяне се появяват между 12 и 72 часа след поглъщането на замърсена храна. Класическите симптоми на хранителното отравяне, включително висока температура, продължават в течение на около два до пет дни. Salmonella обикновено се разпространява при консумацията на храна, замърсена с човешки или животински фекалии. Това замърсяване се дължи най-вече на факта, че хората, боравили с храната, не са измили ръ-цете си.

ESCHERLCHLA COLL (Е. COLI)

Симптомите на хранително отравяне от Е. coli 0157:Н7 и подобни щамове се появяват по-бавно от онези, причинени от някои от другите пренасяни с храната бактерии. От един до три дни след поглъщане на замърсената храна у пострадалия се появяват силни стомашни спазми и водниста диария, която обикновено става кървава. Диарията може да се състои най-вече от кръв и много малко фекалии, затова понякога това състояние се нарича хеморагичен колит. Температурата не се повишава или повишаването е твърде малко, кървавата диария трае от един до осем дни, като състоянието обикновено отшумява само. Замърсяването на храни с Е. coli 0157:Н7 се открива най-вече в сурово или недобре сготвено мляно говеждо месо. Суровото прясно мляко също е вероятен източник на хранително отравяне с Е. coli.

CAMPYLOBACTER JEJUNI

С. jejuni инфекциите най-често са причинени от замърсено пиле, но източник на инфекцията може да стане и нехлорираната вода, както и суровото прясно мляко. Класическите симптоми на хранително отравяне, включващи висока температура и диария, започват от два до пет дни след консумацията на храна или вода, замърсени с С. jejuni. Диарията може да бъде водниста и да съдържа кръв. Симптомите траят от седем до десет дни, като при една четвърт от инфектираните хора може да се стигне до повторна поява на признаците.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS . (STAPH)

Staph се разпространява от хора, които работят с храна, със Staph инфекции по кожата. Освен това инфекцията може да се предаде от замърсено оборудване или повърхности, върху които се приготвя храна. Почти всяка храна може да бъде замърсена, но най-вероятните кандидати са заливките за салата, млечните продукти, сметановите пасти и храната, съхранявана при стайна температура (а не гореща или студена). Класическите симптоми на хранителното отравяне се появяват бързо, обикновено от два до осем часа след консумиране на замърсената храна. Тези симптоми обикновено траят само от три до шест часа и рядко повече от два дни. Голяма част от случаите са леки и пострадалият се възстановява без никаква помощ.

SHIGELLA

Симптомите на хранително отравяне с Shigella се появяват от 36 до 72 часа след консумиране на замърсената храна. Тези симптоми са малко по-различни от обичайните, свързани с повечето бактерии, пренасяни в храни. В допълнение към познатите признаци, до 40% от децата с остри инфекции показват неврологични симптоми. Те включват припадъци, объркване, главоболие, летаргия и схванат болезнен врат. Заболяването отминава за два до три дни.

CLOSTRIDIUM BOTULINUM

С. botulinum е най-смъртоносното от всички бактериални заболявания (широко известно като ботулизъм), пренасяни с храни. Източниците на ботулизма при възрастните често са неправилно консервираните храни. Симптомите при възрастните се появяват около 18 до 36 часа след приемане на замърсената храна, макар да има документирани случаи за начало на заболяването от четири часа до осем дни. За разлика от други болести, пренасяни с храни, при ботулизма няма повръщане и диария. Първоначално заболелият изпитва слабост, замаяност и двойно виждане. Симптомите се развиват в трудности при говорене и преглъщане. Токсините от С. botulinum са невротоксините отравят нервната система, причинявайки парализа. Ако заболя-ването продължи безпрепятствено, парализата обхваща цялото тяло. Накрая, без медицинска намеса, дихателните мускули се парализират и пострадалият се задушава.

При ботулизъм, засегнал пеленачета, спорите на С. botulinum се загнездват в чревния тракт. Медът понякога е източник на тези спори, затова не трябва да се дава на пеленачета по-малки от 12 месеца. Симптомите започват да се проявяват постепенно. Отначало пеленачето има запек, последван от влошено хранене, летаргия, слабост, лиги и характерен виещ плач. В края на краищата бебето губи способност да контролира мускулите на главата си. След това парализата обхваща останалата част на тялото.

 

Патогени, които често причиняват хранително отравяне

Патоген Начало на Обичайни гостоприемници симптомите

Campylobacter 2-5 дни Пилешко месо, непастьоризирано прясно мляко и замърсена вода.
Е. coli 0157:Н7 1-8 дни Недобре сготвено замърсено мляно говеждо месо. Може да бъде открита и в непастьоризирано прясно мляко или ябълков сок, кълнове от люцерна и замърсена вода.
Listeria 9-48 часа Открива се в най-различни сурови храни, като сурови меса и зеленчуци, както и в преработени храни, които биват замърсе­ни след преработката им, като например хот-дог, консервирано мляно месо, пресни млека и сирена.
Salmonella 1-3 дни Месо, прясно мляко, недобре сготвени храни.
Shigella (при­чинител на дизентерията) 24-48 часа Бактерията се предава при пряк контакт със заразено лице или от храна или вода, които са замърсени от инфектирано лице.
Vibrio

vulnificus

1-7 дни Замърсена морска храна, сурови или не­достатъчно сготвени стриди, миди и цели кръгли раковини, както и замърсена вода.
Източник: Инспекционни услуги захрани и безопасност, Министерство на земеделието на САЩ
Хранително отравяне с риба
Хранително отравяне с риба

Хранителни отравяния, свързани с риба

Рибното цигуатерно отравяне се причинява от токсини, натрупани в тъканите на определени тропически риби, в това число групери, баракуди, снапери и скумрия. Признаците за отравяне се появяват около шест часа след поглъщането. Около устата може да се появят изтръпване и бодежи, които впоследствие да се разпространят на други места, включително ръцете и краката. Често има болка в мускулите и слабост, главоболие, замайване, болки в ставите, чувствителност към температура, сърдечни аритмии, драстични промени в сърдечния ритъм и спаднало кръвно налягане. Рифовите риби, замърсени с цигуатоксин, се експортират по цял свят, затова в наши дни случаите на цигуатерни отравяния са все по-чести дори при по-студен климат.

Рибата-таралеж

Риба-балон или фугу е традиционен деликатес, който се сервира най-вече в Япония. Кожата и други органи на тази риба съдържат силна отрова, наречена тетрадотоксин (невротоксин). Първата фаза от отравянето се характеризира с изтръпване на устните и езика, което може да се усети от 20 до 180 минути след поглъщането на рибата. То е последвано от бодежи и изтръпване на лицето, ръцете и краката. Класическите симптоми на хранително отравяне са съпроводени от неврологични симптоми като замайване, главоболие и нестабилна походка. Втората фаза на отравянето с тетрадотоксин се характеризира с прогресивна парализа. Дишането, говоренето и другите движения са затруднени. Може да се появи цианоза (кожата посинява или добива виолетов оттенък), ниско кръвно налягане и аритмия. Непосредствено преди смъртта могат да се появят конвулсии и умствени увреждания или човек да бъде в пълно съзнание, макар и неподвижен. Смъртта обикновено настъпва от четири до шест часа след поглъщане на рибата, ако няма нужната намеса; понякога този срок обаче е едва двадесет минути.

 

Морски храни с данни за наличие на химикали и токсини

Риба                      Химикали/токсини

Костур Диоксин, хлордан, ДДТ, полихлорирани бифенили, живак
Сом Хлордан, ДДТ, диоксин, полихлорирани бифенили и др.
Хайвер Хлордан, ДДТ, полихлорирани бифенили
Треска ДДТ, полихлорирани бифенили
Рак от Мейн Диоксин, полихлорирани бифенили
Акула ДДТ, полихлорирани бифенили, живак
Раиран костур Полихлорирани бифенили, хлордан, ДДТ, живак и др.
Есетра Хлордан, ДДТ, диелдрин, живак и др.
Риба меч Живак, ДДТ, полихлорирани бифенили
Черен костур Живак
Бяла риба Диоксин
Отравянето с миди

Причинява се от токсини, произвеждани от определени водорасли, с които мидите се хранят. След това токсините се натрупват в тялото на мидата. Най-често са засегнати различните видове миди, стриди и кръгли раковини. Понякога произвеждащите токсини водорасли се размножават до такава степен, че водата, в която живеят, придобива характерния за самите тях червен цвят. Това явление е известно като „червен прилив“. Често се издават предупреждения да не се консумират миди от такива места. Симптомите от отравянето се появяват от половин до два часа след консумацията на мидите, в зависимост от изяденото количество и вид. Човек може да изпитва парене и бодежи в лицето и устата, изтръпване, сънливост, болки в мускулите, замайване, диария, болка в стомаха, объркване, гадене, повръщане, странни температурни усещания, затруднено дишане и дори кома. Симптомите могат да траят от няколко часа до няколко дни.

Хистаминово отравяне

Може да се получи при консумиране на риба, чиито телесни тъкани са започнали да произвеждат високи нива на хистамин. Най-честите източници за това отравяне са скумрията, рибата тон и махи-махи. Веднага след поглъщането им може да се появи зачервяване на лицето и копривна треска, а след няколко минути се появяват и класическите признаци на хранителното отравяне. Обикновено симптомите траят по-малко от 24 часа.

Хранително отравяне с гъби
Хранително отравяне с гъби

Отравяне с гъби

Отравянията с гъби се класифицират според ефектите от отровите. Протоплазмените отрови птрдизвикват разрушаване на клетки, често в черния дроб, което постепенно води до недостатъчност на целия орган. Невротоксините причиняват неврологични симптоми, като потене, конвулсии, халюцинации, възбуда, депресия, кома и спазми на дебелото черво. Стомашно-чревните дразнители бързо предизвикват класическите симптоми на хранително отравяне, а после също така бързо отминават. Подобните на дисулфирам отрови по принцип не са токсични, освен когато се консумира алкохол до 72 часа след приемането им. В тези случаи отровите причиняват главоболие, гадене, повръщане, зачервяване и сърдечни смущения за около два-три часа.

Прочетете статията като последвате линка: Най-разпространените отровни гъби са пред вас!

Други възможни източници

Другите възможни източници на хранително отравяне включват поглъщане на зелени или покълнали картофи, консумация на бакла от податливи на въздействието й хора и отравяне от поглъщане на замърсено зърно. Хранително отравяне от химически замърсители може да се получи при консумация на неизмити продукти, напръскани с арсен, олово или инсектициди. Храна, която се сервира или съхранява в керамични съдове с оловна глазура или облицовани с кадмий контейнери, също може да причини хранително отравяне.

Диагностициране

Важен аспект от диагностицирането на хранителното отравяне е клиничният разпит на пациента. Трябва подробно да се проследи историята на заболяването, включително консумираната храна, скорошно пътуване и контакт с хора с подобни болестни симптоми. Тъй като до появата на симптомите могат да минат от 30 минути до три дни, не е задължително причина за тях да бъде непременно последната консумирана храна. Диагнозата се потвърждава с култура от изпражненията. Могат да се използват и други лабораторни изследвания за проверка на повръщаното, кръвта или замърсената храна. Може да се извърши химически анализ на кръвта, за да се определи степента на увреждане на тъканите или нарушаването на електролитния баланс. Много случаи на хранително отравяне остават недиагностицирани и лечението се съсредоточава върху краткотрайни стомашно-чревни симптоми.

Ботулизмът обикновено се диагностицира по характерните му неврологични симптоми, тъй като ранното лечение е изключително важно за спасяване живота на пациента. По-късно може да се извърши електромиография изследване, анализиращо електрическата активност на мускулите, за допълнително потвърждаване на диагнозата. При повечето случаи на ботулизъм изследването показва необичайна мускулна активност.

Хранително отравяне различни видове
Хранително отравяне различни видове

Лечение

Хората с хранително отравяне трябва изцяло да преустановят консумацията на захар и изобщо на храна за осем до двадесет и четири часа и да увеличат приема на течности, за да предотвратят обезводняването на организма. Препоръчват се въглен под формата на таблетки, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus и екстракт от семки на цитрусови плодове. За леки случаи на хранително отравяне се препоръчват хомеопатичните лекарствени средства бял арсенов оксид (Arsenicum album), бяла чемерика (Veratrum album), подофилум (Podophyllum) или стрихнинов орех (Nux vomica). Лекарственото средство със сила 12С трябва да се дава на всеки три до четири часа до изчезване на симптомите. Ако на разположение няма готов електролитен заместител, може да се приготви домашен такъв, като се разтворят 1 чаена лъжичка (5 мл) сол и 4 чаени лъжички (20 мл) захар в 1 литър вода.

Канелата (Cinnamonum zeylanicum), карамфилът (Syzigium aromaticum), риганът (Origanum vulgare) и градинският чай (Salvia officinalis) са билкови подправки, които имат силно изразено антибактериално действие. Големи количества от тях могат да се добавят към храната, особено когато засегнатият пътува. Екстрактът от семки на грейпфрут има естествен антибиотичен ефект и също може да помогне. Поради същата причина се препоръчват и големи количества чесън – в храната или под формата на хранителна добавка.

Суплементи при хранително отравяне
Суплементи при хранително отравяне
Препоръчителни хранителни добавки – за повече подробности последвайте линка, поставен върху името на продукта.

 Пробиотици

 ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

ЛАКТИК ФЕРМЕНТС ПРОБИОТИК И ПРЕБИОТИК код30242

Лакто Про (LACTO PRO) Пробиотик, код: 30451

 Капсулите с чесън на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК – Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът АЛКОГАРД е с високото съдържание на изофлавони, гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества съдействат за поддържане на нормалните функции функциите на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

Дрена Линеа представлява концентрирана формула за детоксикация и дренаж на човешкия организъм. Синергичното действие на активните съставки на продукта гарантират тотално пречистване на организма. В този състав са включени най-ефективните и широко използвани съставки от съвременната природна медицина.

Дайджестив комплекс е перфектна формула за идеално вътрешно изчистване! Той е създаден съобразено със съвременният начин на живот, който включва замърсена храна, въздух, вода, цигари, алкохол, прекалена употреба на лекарствени средства и битова химия, които вдоят до непрекъснато увеличаване на степента на токсичност на организма.

Прочетете и статията „Как да използвате активен въглен за детоксикация“ като последвате линка.

Билките
Билките
Лечение с билки и рецепти от народната медицина

Отравяне с тежки метали

Ако живеете в замърсени райони и съществува опасност от попадане на олово в организма ви, трябва да пиете всеки ден по 500 мл мляко, тъй като то съдържа калций, който намалява токсичността на оловото и други опасни елементи.

Отравяне с алкохол

При отравяне вследствие на продължителна и системна употреба на алкохол като лечебно средство се препоръчва приемането на пчелен прашец. Така значително се понижават проявите на синдрома на въздържание и се ускорява оздравяването на болния.

При остро отравяне поради приемане на голямо количество алкохол за кратко време настъпва алкохолно опиянение. Като отрезвяващо средство се препоръчва приемането на 120 – 140 г пчелен мед в рамките на един час. Съдържащата се в меда фруктоза спомага за бързото изгаряне на алкохола.

Очистване на организма от отровни съединения

Смесете 1 с.л. прясно изцеден сок от цвекло и 1 с.л. синапено масло. Получената смес приемайте сутрин на гладно 30 минути преди ядене. Всяка сутрин си приготвяйте прясна смес. След седемдневна употреба си направете седемдневна почивка. Повторете този цикъл три пъти.

Сутрин на гладно се пие сокът на два лимона, смесен с вода. В продължение на две седмици се пие и жълт кантарион – 2 с.л. от изсушената билка се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да кисне един час. Прецежда се и се приема три пъти дневно по 100 мл след ядене.

В сърдечносъдовата система може да се натрупат не само излишен холестерол, но още и всевъзможни солеви отлагания, отслабнали и отмрели клетки. Прочистването с лимон и мляко не само помага на съдовете, но укрепва и изчиства както и оздравява сърцето. Процедурата се прави за две седмици. Всеки ден в продължение на тези две седмици се вземат три лимона и един литър мляко. Сутрин на гладно изпивайте една трета мляко, след това сока на един лимон. Същото правете на обяд и накрая вечерта преди лягане. По време на лечението е желателно да се храните с вегетарианска храна.

Д-р Бончев, известен диетолог препоръчва прочистването да става с лимони и сода бикарбонат. За тази цел лимонът се залива с чаша гореща вода и сокът му се изцежда – получава се примерно една трета чаша сок. На това количество лимонов сок се слага една чаена лъжичка сода бикарбонат и той се неутрализира. След премахване на пяната тази напитка се изпива на гладно и човек веднага трябва да легне и да се отпусне. Лежи 20 минути по гръб, без да се движи. След това става, хапва нещо и върши всекидневната си работа. През тези дни диетата трябва да е вегетарианска. Вечер се прави задължително клизма. И така всеки ден. Ефектът ще бъде още по-голям, ако към сока се прибави още 50 г топла вода и 1 с.л. чист мед от сигурен производител.

Прясното мляко

Отдавна се използва като профилактична храна за словослагатели, на работещи в химични лаборатории и в химичната индустрия, където атмосферата е замърсена с отрови и оловни газове или има допир с предмети, отделящи вредни за здравето вещества. При много остри и някои хронични отравяния прясното мляко се дава като противоотрова (антидот) заедно с други средства. Неговото защитно действие при хроничните отравяния се дължи на белтъчни вещества и на незаменими аминокиселини, богати на сяра и на активни метилни групи, които съдържа.

Сярата свързва металните отрови във вид на неразтворими и по-малко отровни сулфиди. Метилните и сулфхидрилните групи възстановяват важните за живот ферментни системи, на които тези групи са били отнети от отровите.

Като противоотрова се приема 1 белтък от прясно яйце. Има свойството да се свързва с токсичните вещества и така допринася за обезвреждането им.

Хранително отравяне - лечение с медикаменти
Хранително отравяне – лечение с медикаменти

Лечение с медикаменти

При сериозни случаи на хранително отравяне могат да се предпишат лекарства за спиране на коремните спазми и повръщането. Не се препоръчват медикаменти за спиране на диарията, тъй като това може да доведе до оставане на токсините по-дълго време в ор­ганизма и удължаване на заболяването. Тежките бактериални хранителни отравяния понякога се лекуват с антибиотици, но мнението на лекарите за тяхната употреба е противоречиво. Възможно е да се наложи промивка на стомаха, за да се отстранят токсичните вещества. Тази процедура се нарича понякога изпомпване на стомаха. Невротоксините често пречат на дихателния процес. Ако е засегната способността за дишане, може да се наложи пациентите да бъдат поставени на апарат за изкуствено дишане, който да подпомогне дишането им, и да бъдат захранвани интравенозно, докато парализата отмине.

Хора, при които се наблюдават признаци на ботулизъм, трябва незабавно да получат спешна медицинска помощ. Както децата, така и възрастните, страдащи от отравяне с С. botulinum, се нуждаят от хоспитализиране, често в интензивно отделение. На възрастните се дава антитоксин срещу ботулизъм, ако може да бъде приложен до 72 часа след първоначалната поява на симптомите. Ако бъде приложен по-късно, от него няма полза. За хранене на пеленачетата с активен ботулизъм се препоръчва носно-стомашна интубация. Освен че осигурява хранителни вещества, тя стимулира перисталтиката, помагайки изхвърлянето на С. botulinum.

Леко хранително отравяне

Лечението на хранително отравяне, което не изисква спешни мерки, може да включва лекарства от рода на сироп ипекакуана, който предизвиква повръщане, или пък лаксативи за изпразване на червата. Могат да се дадат интравенозни течности, съдържащи соли и захари, за да се предотврати обезводняване и нарушаване на електролитния баланс. При силни стомашни болки се предписват обезболяващи медикаменти. За мускариново отравяне с гъби се предписва атропин. Ако на човек му прилошее след поглъщане на неизвестни гъби, трябва незабавно да се предизвика повръщане, а съдържанието на повърнатото да се запази за лабораторно изследване. Понякога за лечението на тежко отравяне с ciguatera се дава интравенозно манитол. За облекчаване на симптоми­те на хистаминово рибно отравяне могат да се предпишат антихистами- ни. През 2001 г. японски учени са произвели синтетична версия на ciguatoxin, важна стъпка за разработването на антитяло за диагностициране на ciguatera.

При леки случаи на хранително отравяне често промените в хранителния режим представляват единственото необходимо лечение. През периодите на активно повръщане и диария пострадалите от хранително отравяне трябва да избягват твърда храна в продължение на осем до двадесет и четири часа и да увеличат приема на течности. Бистрите течности трябва да се консумират често, но в малки количества. След спирането на активните симптоми в продължение на два-три дни се препоръчва приемането на леки и лесносмилаеми храни като бульони, яйца, ориз и други готвени зърнени храни, както и препечени филийки. Трябва да се избягват млечните продукти, пикантните храни, алкохолът, сладкишите, суровите зеленчуци и пресните плодове.

Очаквани резултати

В много случаи хранителните отравяния сами преминават за около седмица без медицинска помощ. След справяне с обезводняването рядко има възможни усложнения. Отпадналостта обаче може да продължи няколко дни след спиране на активните симптоми. При по-тежките отравяния, особено при онези с невротоксини, дихателните мускули могат да се парализират. В такива случаи е възможна смърт поради за­душаване, ако не се потърси медицинска помощ. Смъртните случаи в резултат на хранително отравяне са много редки и се регистрират най-вече при много малките деца, много възрастните и при хора, чиято имунна система е отслабена.

С. botulinum може да причини сериозно заболяване или дори смърт дори когато е погълната в много малки количества. Децата, получили хранително отравяне от Е. coli, често се нуждаят от хоспитализиране. Токсините на Е. coli могат да бъдат абсорбирани в потока на кръвта, където унищожават червените кръвни клетки и тромбоцитите, които са важни за съсирването на кръвта. Около 5% от пациентите, независимо от възрастта, развиват хемолитично-уремичен синдром, който води до бъбречна недостатъчност.

Предпазване от отравяне
Предпазване от отравяне

Превенция

Осемдесет и четири процента от възрастните американци, участвали в изследване през 2001 г., не са знаели, че нечистотиите по говеждото и пилешкото месо са главният носител на Salmonella, Campylobacter и Е. coli.

Други мерки

Освен да се информира обществеността, другите мерки за превенция включват:

  • Горещите храни трябва да се поддържат горещи, а студените — студени
  • Месото трябва да се готви до препоръчителната температура; яйцата не бива да се консумират рохки
  • Остатъците от храната трябва незабавно да се поставят в хладилник; не трябва да се оставя храната да престоява на стайна температура
  • Да се избягва контакт на съдовете и готварските повърхности със соковете на суровите меса
  • Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват преди употреба
  • Да се избягват непастьоризирани млечни продукти и плодови сокове
  • Да се изхвърлят бомбиралите или течащи консервирани храни или всяка храна, която мирише на развалено
  • Преди готвене и след ползване на тоалетната ръцете трябва да се измиват със сапун
  • Повърхностите, върху които се приготвя храна, трябва да се почистват редовно
  • На деца по-малки от 12 месеца не трябва да се дава мед, тъй като може да съдържа спори на С. botulinum
  • Важно е домашно приготвените консерви да се обработват правилно (препоръчва се изваряване в продължение на 3 минути)
  • Приемането на Lactobacillus acidophilus и L. bulgaricus помага за предотвратяване на хранително отравяне, особено когато човек е на път. Наличието на тези бактерии в червата намалява вероятността от появата на други вредни бактерии в тях.

Основни термини, употребявани в медицината

Аритмия – ритъмно нарушение на сърдечната дейност.

Подобна на дисулфирам отрова -дисулфирамът е химическо съединение, което предизвиква тежка физиологична реакция спрямо алкохола. Тази отрова действа като дисулфирам.

Електролити – соли и минерали в организма, които са важни, тъй като контролират баланса на телесни течности и поддържат всички главни телесни реакции.

Носностомашна интубация – вкарване на тръбички през носа и устата за подаване на храна и кислород.

Невротоксин – отрова, която оказва въздействие върху централната нервна система.

Перисталтика – вълни или контракции, които изтласкват съдържанието на храносмилателния тракт надолу.

Източници: aif.ru; zdravotvet.ru; livescience.com; everygreenherb.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *