ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как да избегнем тежките алергични реакции!

Тежките алергични реакции могат да бъдат избегнати, ако знаем какво ги предизвиква. Кръвният тест обещава надежден отговор.

Решението да не консумирате повече прясно мляко, яйца или фъстъци се взима тежко, а може да се окаже и излишно. Първо проверете дали наистина тези продукти ви вредят вместо да се осланяте на общоприети мнения – те може би не се отнасят за вашия случай.

алергични реакции
Как да избегнем тежките алергични реакции?

1. Кръвният тест издирва антитела

Организмът изработва антитела, когато в него попаднат вещества, предизвикващи алергична реакция. За всеки алерген има специфични антитела. С издирването и намирането им се установява какво предизвиква алергията – яйчен белтък, прясно краве мляко, фъстъци, горчица, лешници, киви, банан…

2. Препоръчва се след появата на реакция, която говори за алергия към храна

Реакциите могат да бъдат подуване, сърбежи, трудно дишане, храносмилателни проблеми, слабост.

Тестът е нужен и при хронични смущения, които не намират обяснение. Атопичният дерматит при децата може да бъде свързан с хранителна алергия.

3. Достоверен е на 90-95%

Точно толкова колкото и кожните тестове. Ако кръвният тест открие антитела, това дава ясна индикация за какъв алерген става дума. Но за да се постави диагнозата, са необходими и други елементи, един от които е положителният резултат от кожния тест. Важна е и общата клинична картина. От друга страна отрицателният тест не означава непременно, че не сте алергични, тъй като е възможно организмът ви просто да реагира на по-големи количества от алергена.

4. Не замества кожните тестове

Всъщност лекарите поставят кръвния тест едва на трето място след клиничния преглед и кожния тест при определяне на диагнозата.

Кръвната проба служи най-вече за потвърждаването й. В спешни случаи на оток на Квинке или алергичен шок се пристъпва направо към кръвен тест.

Той може да бъде предпочетен пред кожния и при деца под 3 години, страдащи от екзема, както и при прием на някои лекарства, които могат да повлияят на резултатите – антихистаминови, антидепресанти, приспивателни…

5. Позволява да се диагностицира кръстосана алергия

Много прецизни кръвни тестове, наречени молекулярни, позволяват да се открие чувствителност към определени протеини, както и да се установят кръстосани алергии, например между ябълки и полени, латекс и банан или акари и морски дарове. Тези тестове дават на пациентите възможността по-детайлно да подбират храната си – възможно е например да имате алергия само към определен протеин в лешниците, което няма да ви попречи да хапвате нутела, защото някои протеини престават да са проблем след термична обработка, пише „Здравен журнал“.

6. Трябва да се прави редовно

Повторното подлагане на кръвен тест е необходимо, за да се проследи развитието на алергията, тъй като нивото на антителата може да се променя. Алерголозите дори препоръчват да се правят тестове на всеки 6-12 месеца, особено при децата, които страдат от мъчителни алергични реакции.

Информацията за количеството на антителата позволява да се избере подходящия момент за връщането на определен продукт в менюто на пациента. Освен това така се разбира дали чувствителността към някоя храна е изчезнала, както често става с алергията към яйчния белтък при децата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *