ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Много важни съвети за диабетици, които обичат да се хранят в ресторант

Всеки обича да се храни в ресторант. Когато го правите, бъдете разумни — както бихте били и вкъщи — и нека цената, която ще заплатите за удоволствието, да бъде само със сметката, а не със здравето ви.

Ресторант - хранене за диабетици
Ресторант – хранене за диабетици
Не прекрачвайте прага на ресторанта неподготвени

Приглушена светлина, тиха музика, любезен персонал, неустоими аромати, които се носят от кухнята – ресторантите са в бизнеса за добро настроение и е в техен интерес да ви накарат да се чувствате като ВИП персони, защото колкото по-дълго време прекарвате там, толкова по-фриволни ставате по отношение на количествата храна и похарчените пари. Най-добрият начин да не прекалявате е да влезете в ресторанта подготвени.

Хвърлете един предварителен поглед на менюто. Най-сигурният начин да не се оставяте на атмосферата да смекчи намерението ви да се храните здравословно е, като направите малко предварително проучване, преди да сте излезли от вкъщи. Потърсете в интернет менютата на веригите ресторанти, както и на някои от заведенията с по-висок клас. Търсете варианти, отговарящи на хранителния ви режим – и набележете тези, които трябва да си обещаете да избягвате.

Проучете менюто за специални диетични ястия

В настоящето много хора се опитват да правят здравословен избор, когато се хранят навън и ресторантите са си взели бележка. Повечето заведения за хранене имат в менюто си списък с диетични ястия. Ако броите калориите си и следите консумацията на мазнините, се насочете към тази част от менюто.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от:копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Никога не си „спестявайте“ от калории

Ако се изкушавате да икономисате от закуската или обяда си, за да се поглезите с по-обилна вечеря, не се поддавайте. За всеки диабетик е важно да приема еднакви количества храна приблизително по едно и също време всеки ден, за да поддържа оптимални нива на кръвната захар. А пропускането на обяда преди голяма вечеря навън може да ви коства доста – ще се почувствате неспособни да устоите на хлебчетата на масата, както и на висококалоричните ястия.

Хапнете нещо здравословно вкъщи един час преди резервацията ви в ресторанта. Това е валидно, при положение че вечерята ви ще се състои един час по-късно от обикновено. Ако ще се храните в обичайното за вас време и не сте планирали следобедна закуска, пропуснете я. Хапнете малък плод и 30 г обезмаслено сирене или няколко парчета целина, намазани с една супена лъжица фъстъчено масло. Тази закуска не само ще притъпи апетита ви, но усещането, че току-що сте се заситили, ще предотврати несъзнателното консумиране на хлебчетата на масата.

Сладко удоволствие Амброзия

Плодова салата
Плодова салата

Този десерт съдържа по-малко от 150 ккал и е изключително апетитен, когато се поднася охладен, което го прави най-подходящото удоволствие за завършек на вечерта след вечеря навън.

Разрежете един малък ананас на парчета по 2 см (или използвайте 1 чаена чаша плод от консерва) и нарежете 2 големи банана. Смесете ги в стъклена купа. Обелете и отделете на резени 3 портокала, като го правите над купата, за да съберете сока им. Внимателно добавете 1/2 чаена чаша 1 ябълка на парченца и 2 супени лъжици подсладени кокосови стърготини. Покрийте с фолио и оставете в хладилника поне 2 часа. Преди да поднесете, украсете с листа от прясна мента. Порциите са 6.

Преди да излезете, пригответе здравословен домашен десерт. Направете лек боровинков сладкиш, желе с пресни плодове без захар или печени ябълки, поръсени с канела и подсладител. По-късно, когато сте в ресторанта и ви предложат менюто с десертите или по-лошо, ако сервитьорът се яви с количка, пълна с мазни, сладки изделия, ще си спомните, че вкъщи ви чака здравословна почерпка.

Облечете красива блуза и тесни панталони

Независимо дали вечеряте в изискан ресторант или в пицария, дрехите могат да повлияят на поръчката ви. Когато панталоните пристягат талията ви, буквално няма да имате място да се тъпчете. А и ако носите любимата си блуза, вероятно ще ви е страх да не я изцапате и ще се въздържите от тежките сосове и мазните предястия. Най-лошата възможна дреха са еластични панталони, които позволяват разширяване.

Докато паркирате, сложете една дъвка в устата си. Също както миенето на зъбите рано вечер предотвратява късните закуски, така и свежата ментова дъвка точно преди влизането в ресторанта ще ви помогне да подминете сладките газирани напитки и другите изкушения. Когато сервитьорът вземе поръчката ви, дискретно хвърлете дъвката – така ще си осигурите поне 15 минути, в които устата ви ще възвърне естествената си среда и предястията да бъдат точно толкова вкусни, колкото сте си представяли.

Находчиви стратегии за хранене в ресторант

За миналите поколения вечерята в ресторант се е пазела за специални случаи. Сега се храним навън толкова често, че дори не си правим труда да се облечем официално, понякога вземаме ястията за вкъщи, защото не желаем да чакаме да бъдем обслужени. Защо да не се поучим от миналото и да внесем малко разнообразие и вълнение в излизането на ресторант? Осъзнавате или не, малки решения като това къде ще се храните, с кого и какво ще правите след това могат да са ви от помощ за по-успешното овладяване на диабета.

Отидете на скъп ресторант. Потърсете заведение, където употребата на пресни продукти е въпрос на чест. На такива места обикновено поднасят по- малки порции истински отличителна храна, а не гигантски чинии с евтини макарони и пица. Как да разберете дали продуктите са качествени? В менюто най-често е споменато откъде идват рибните, месните и другите продукти. Ако майстор готвачът е инвестирал време и средства, за да се сдобие с определен вид сьомга, той ще държи да научите колко специална е рибата и ще я приготви така, че да изтъкне качествата й по най-добрия начин. Това означава, че няма да я пържи или да я потули под тежки сосове.

Хранете се с други хора на здравословен режим

В ресторант
В ресторант

Изследванията сочат, че хората имитират компанията си на масата. Това означава, че ако приятелите ви поръчат риба на скара и салата със заливка за гарнитура, има по-голяма вероятност да направите същото. Опитайте всички предястия, когато ги поднесат. Разнообразието ще ви накара да се почувствате, сякаш сте консумирали повече, отколкото в действителност – а и ще знаете какво да си поръчате следващия път.

Посещавайте едни и същи ресторанти. Ако често се храните навън, този съвет е за вас. Колкото повече нови възможности имате, толкова по-лесно ще се поддадете на ястия, които не би трябвало да консумирате. Ограничете изкушението, като отваряте добре познатото меню и избирате блюда, за които знаете, че се отразяват добре на нивата на кръвната ви захар.

Запланувайте прегрешение с пълно преяждане два пъти годишно!

Мечтаете си за тройната шоколадова мелба и домашните спагети в близкия италиански ресторант, откакто последно празнувахте годишнината си там. Така че – отивайте! Непрестанната забрана над сладкото може да ви накара да намразите здравословния си режим. А дори диетолозите споделят, че излизат, за да се отдадат на „слабостта“ си – панирани лучени кръгчета, пържени картофи или сладолед – веднъж на шест или осем месеца. За да се насладите в най- пълна степен на специалната си вечер, направете резервация един или два ме сеца предварително. Колкото по-отрано планирате събитието, толкова по-доволни ще бъдете, когато дългоочакваният момент настъпи.

Помолете сервитьора да ви подготви виното „за вкъщи“. Виното на бу­тилка обикновено е по-добра сделка от това на чаша (освен ако не сте само двама и сте сигурни, че всеки ще изпие само по една чаша). Но не си доливайте само за да довършите бутилката. Помолете сервитьора да върне тапата и вземете остатъка със себе си.

Запазете клюките за разходката след хранене

Дори обядът със стар приятел може да се превърне във възможност за раздвижване, ако направите една-две енергични обиколки на близкия парк или на търговския център, след като приключите с храненето. Лекото раздвижване е сигурен начин да балансирате нивата на кръвната си захар, ако храната ги е накарала да скочат.

Проверете кръвната си захар два часа след хранене. Ако резултатът е в желаните граници, следващия път, когато отидете в ресторанта, си поръчайте същото. Ако не са, избягвайте тези ястия, не консумирайте хляб с тях или заменете гарнитурата от ориз и картофи с пресни зеленчуци.

Поканете компанията на купичка замразено кисело мляко след вечеря. Набраната инерция и отпуснатост след питателното хранене в ресто­рант могат да ви накарат да си поръчате десерт, който всъщност не искате. Това може да провали внимателно подбраното меню, като вземем предвид, че едно парче чийзкейк съдържа около 720 ккал и 25 г наситени мазнини. Ако нямате готов десерт вкъщи, отидете до най-близкото място, където предлагат кисело мляко. И кой знае, по пътя може дори да решите, че все пак сте прекалено сити за десерт.

На масата

Отивали ли сте на парти, решени да си изкарате страхотно? Да? По същия начин, когато сядате на масата в ресторанта, трябва да сте решили, че ще се храните здравословно – и се забавлявайте. Наслаждавайте се на атмосферата и приятното прекарване с партньора или компанията, както и на храната, но умерено.

Помолете сервитьора да не носи хляб. Има вероятност ястието да е богато на нишесте (заради ориза, картофите и други зеленчуци като царевицата), затова запазете въглехидратите за по-късно.

След като ви настанят, направете бърза обиколка на помещението.

Преди да поръчате, извинете се, че ще измиете ръцете си и изберете обиколния път до тоалетната. Докато вървите натам, наблюдавайте порциите на останалите гости в ресторанта. Тази опознавателна мисия може да ви бъде много повече от помощ, когато решавате какво ще поръчате, отколкото и най-благоразположеният сервитьор. Ще видите колко са големи порциите, дали специалитетът на деня изглежда добре и дали зеленчуковите гарнитури са удавени в масло. Когато се върнете на масата си, ще бъдете най-добре информираният посетител.

Поръчайте си салата за начало. Малката салата осигурява поне две порции зеленчуци и около 5 г влакнини. Заради тях салатите са изненадващо засищащи. Всъщност според едно изследване жените, които консумират салата, съдържаща 100 ккал, преди предястието, приемат около 12% по-малко калории с основното ястие. Просто си изберете изцяло зеленчукова салата, вместо някоя от разновидностите с месо, сирене и ядки.

Овкусете сами салата си
Салата в ресторант
Салата в ресторант

Истина е, че вкусната заливка прави салатата. Проблемът е, че готвачите също знаят това и понякога имат лека ръка при за диването на салатата. Обичайната салата „Цезар“ в ресторант е полята със 75 г заливка, което добавя около 360 ккал и 38 г мазнини към иначе здравословната и нискокалорична маруля. Като си поръчате заливката като отделна гарнитура и поръсите салатата си с една супена лъжица от нея, ще добавите само около 77 ккал и 8 г мазнини към зеленчуците си.

Като алтернатива можете да започнете вечерята с бистра супа. Това е друга доказана стратегия да укротите глада и да консумирате по-малко от основното ястие. В едно американско изследване хората, които избирали супа на основата на зеленчуков бульон преди обяд, като цяло приемали средно с 20% по-малко калории. Избягвайте супите със сметана и крем супите като френската от лук, тази от варени картофи или броколи със сирене.

Помислете за себе си, докато поръчвате

Някои ресторанти наемат консултанти, които ги съветват как да подредят менюто и как да напишат цените – целта им са парите, а не здравето. Например обикновено разполагат ястията, които искат да си поръчате точно над средата на първата дясна страница на менюто. Гозбите най-горе и най-долу в списъка също се помнят добре, затова собствениците на ресторанти гледат да поставят там най-скъпите си блюда. Специалитетите (които също са по-скъпи) могат да бъдат изброени с едър шрифт, а по-евтините ястия – с по-ситен.

Престрашете се и помолете за малко промени в ястието си. Не се срамувайте, в повечето ресторанти ще се радват да ви угодят в рамките на разумното. Нека молбата ви бъде проста. Ако сте харесали пържена храна, попитайте дали може да бъде приготвена на скара. Ако е полята с маслен сос – дали може да ви я поднесат без него. И помнете, че готвачите не са магьосници. Ако се изкушавате да помолите за нещо невъзможно, като да поискате макароните със сирене без сиренето, поръчайте си нещо друго.

Сприятелете се с обслужващия персонал

Ако сервитьорът ви е напра вил и невъзможното, за да поиска от готвача да свари месото ви, да приготви зеленчуците ви на пара и да ви поднесе соса отделно, направете усилие да запомните името му, да благодарите и да оставите солиден бакшиш. Следващия път, когато сте в същия ресторант, помолете да ви настанят на някоя от неговите маси. След време той сам ще изпълнява нещата, за които питате всеки път, като това да ви донесе пълнозърнест хляб например. Редовните посетители, които са любезни и щедри с персонала, винаги са добре обгрижвани. Сервитьорите обсъждат щедростта ви, така че ще получите добро обслужване дори ако седнете на друга маса.

Препоръчваме хранителната добавка Бодилакс за справяне със запека и намаляване на излишните килограми. За повече подробности последвайте линка.

Вземете си разядка и салата вместо предястие

Предястията на много ресторанти са поне два пъти по-големи от стандартната порция. Ако не смятате, че имате волята да си поръчате основно ястие, което няма да изядете докрай, вземете си порция с разядки. Здравословните варианти включват скариди, миди на пара, хумус с ливански питки, пилешки шишчета (сосът да е отделно). Помолете да ви донесат някое от тези блюда за начало и се отдайте на салатата си, докато всички останали се борят с панираните си предястия. Пак ще имате две ястия – просто ще сте направили по-разумен избор.

Заменете гарнитурата от пържени картофи с броколи. Искате да си по­ръчате сандвич с пуешко месо, без да се изкушавате от пържените картофи? Помолете да ви ги заменят с някой зеленчук. В 1/2 чаена чаша сварени броколи например не се съдържат мазнини и има само 27 ккал – по-малко от една десета от калориите в малка порция пържени картофи. Тази лесна смяна също така ви спестява и 3 г наситени мазнини и насища храната ви с около 80% от дневната ви нужда от витамин С.

Прескочете шведската маса
В ресторант
В ресторант

Ако ресторантът е известен със скаридите си на корем или безкрайната си шведска маса, пазете се, независимо какво ще ви коства това. Едно проучване доказва, че когато хората си сервират сами храната, както се прави при шведска маса, често си сипват над 25% повече храна, отколкото е препоръчително.

Концентрирайте се върху визуален стимул. Спаначното и картофеното пюре, както и пилешката пържола звучат отлично, но в една порция се съдържат повече наситени мазнини, отколкото ви се полагат за два дни. В подобни моменти ще се радвате, че имате тайно оръжие в чантата или джоба си. Това може да бъде ваша снимка отпреди няколко години, на която изглеждате щастливи и сте с 10 кг по-слаби. Визуален помощник би могъл да бъде и списъкът ви със здравословни цели, които искате да постигнете – всичко, което би ви на­карало да направите разумен избор.

Забравете за заливките и тежките сосове

„Залято“ обикновено означава, че месото е потопено в сос на основата на сметана или сирене. Това може да удвои калориите на порцията, без да споменаваме опасните за артериите наситени мазнини. Като вземете предвид, че порциите в ресторанта могат да бъдат двойни или тройни спрямо стандартните, има опасност само на едно хранене да приемете четири до шест пъти повече от разрешените ви за деня наситени мазнини.

Разгадайте професионалните кодове. В днешно време тенденцията е ресторантите да представят храната си като по-изискана и по-здравословна, отколкото е в действителност. Един от най-големите им номера е да маскират пържените ястия: всичко „златисто“, „хрупкаво“ или „панирано“ е пържено и трябва да се избягва. Други думи, за които да внимавате, са „огретен“, „сирене“, „сметанов“, „в масло“ и „беарнез“ – всички те предполагат съдържание на огромни количества сирене, сметана и/или краве масло.

Търсете ястия, които са задушени или варени

Всъщност храните „соте“ трябва да се приготвят на висока температура с малко количество мазнина, но ресторантите не пестят маслото и олиото, защото те правят храната по-вкусна. Допълнителната лъжица олио може да добави 11 г мазнини към ястието. Вместо това си поръчайте блюдо с месо, приготвено в бульон или вино и с минимално количество мазнина. Виното ще се изпари по време на готвенето, а ароматът му ще остане.

Поискайте зеленчуци на пара. Както предястията, зеленчуците „соте“ също съдържат много повече масло или олио, отколкото трябва.

Поръчайте пилето или рибата си с каджун. Това означава месото да се оваля в подправката каджун и да се опече в силно нагорещен грил тиган. Сместа съдържа кайенски и черен пипер, лук и чесън на прах, затова е доста силна. Чрез нея ястието може да се овкуси добре без сосове, мазнини или други излишни калории.

Похарчете повече за опашка от омар, но оставете топеното масло. В 170 г опашка от омар се съдържат само няколко грама мазнини, 5 г въглехидрати и 200 ккал. Сериозната опасност се крие в сосиерата с разтопено масло, която сервират край ракообразното. Простото движение, с което изстисквате лимонов сок върху омара си, вместо да го полеете с 4 супени лъжици разтопено масло, ще ви спести 400 ккал – вероятно същия брой приемате на обяд – и 28 г наситени мазнини.

Да контролираме размера на порциите

Навикът: Да помолите сервитьора да опакова половината ви ястие за вкъщи още преди да ви го е сервирал.

Резултатът: Ще приемате половината калории.

Доказателството: Няколко изследвания сочат, че колкото повече храна има в чинията, толкова по-обилно се хранят хората. В проучване на университета в Корнел студентите си сервирали сами от шведска маса, докато учените ги наблюдавали точно колко изяждат. Седмица по-кьсно на същите студенти били сервирани 100%, 125% или 150% като количество от същите ястия. Студентите консумирали доста повече, когато им била сервирана допълнителна храна, въпреки че били предупредени, че не е нужно да изяждат всичко в чиниите си. Друго проучване разкрива, че седем от десет човека опразват чиниите си, когато са на ресторант.

В ресторантьорския бизнес конкуренцията е жестока – около 60% от ресторантите фалират до третата си година. Затова трябва да открият начин да ви накарат да влезете и да се върнете отново. За повечето посетители „ценно“ е да получат много храна срещу малко пари. Ако се отърсите от тази представа, ще усетите ползотворния ефект върху организма си.

Разделете предястието си с някого. Повечето порции са достатъчно големи, за да бъдат разделени, така че действайте! Просто поръчайте допълнителна гарнитура от салата и зеленчуци, ако желаете. Ще си спестите и много пари.

Поръчвайте на грамаж
Нездравословно
Нездравословно

В някои ресторанти грамажът на месото се посочва в грамове – можете да си поръчате 230 г филе или 350 г телешко. Това е едновременно и добра, и лоша новина за тези, които следят размера на порциите си. Добра е, защото знаете колко месо ще ви сервират, но и лоша, защото дори и най-малката порция ще е по-голяма от препоръчителните 90-100 г. Изберете най- малката обезкостена (така теглото на костта няма да бъде включено) пържола в менюто и поръчайте нея.

Представете си дадения грамаж на порцията и го сравнете със съдържанието в чинията си. Порцията месо (около 90 г) трябва да е с размера на тесте карти, а порцията макарони е половин чаена чаша (колкото топка за бейзбол, разделена наполовина), ако е гарнитура, и двойно повече, ако е основно ястие. Ако в предястието ви месото заема половината чиния, ще знаете, че трябва да го поделите с някой от компанията.

Поръчайте си утрешния обяд от вечерта. Ако вечеря те в ресторант, който е известен с щедрите си порции и още преди да сте седнали, знаете, че ще си тръгнете с опакована за вкъщи храна, помислете предварително кои ястия ще са вкусни и на следващия ден. Морските дарове и блюдата с гъсти, маслени сосове не бива да престояват, но пържолите, свинските карета, пилешките гърди и пуешкото месо са подходящи – може дори да са по-вкусни! Колкото по-ясно си представите как хапвате апетитен сандвич с пържола за обяд, толкова по-малко вероятно е да прекалите с гигантска вечеря.

Придържайте се към етикета и ще консумирате по-малко

Дали на вечеря в обикновена пицария или в изискан ресторант, можете да се храните по-малко, ако спазвате порядките за добро държание на масата. Например изчакайте, докато пристигнат всички гости от компанията и докато всеки си поръча и му бъде сервирано, и чак тогава започнете с предястието. Поддържайте учтив разговор на масата, вместо да се храните и само да слушате. Оставяйте вилицата между хапките и попивайте устните си със салфетка или отпивайте вода. Сдъвквайте добре храната, преди да говорите. Виждате ли как доброто държание може всъщност да забави храненето?

Пазете се от „изкушенията“. Знаете слабостите си. При положение че не можете да се ограничите до половин купа спагети, не ги поръчвайте. Ако имате склонност да прекалявате с месото, се спрете на голяма салата или риба. В изследване сред 48 жени, които не можели да контролират храненето си, учените открили, че 50% от случаите на преяждане се наблюдавали в ресторанти, като почти половината били вечер, а повече от 50% – в почивните дни. Често сре­щани храни, с които се прекалява, са хлябът, макароните, сладкишите, мазните меса и солените закуски.

Оставете три хапки в чинията си

Ако имате навика винаги да изяждате всичко в чинията си и по-късно ви става тежко, е добре да знаете, че на мозъка са нужни 20-30 минути да отчете, че сте 100% сити. Колко можете да консумирате, за да се чувствате задоволени след това, е индивидуално. Тази вечер оставете няколко хапки и наблюдавайте как се чувствате после. Все още ли ви е тежко? Утре оставете още няколко хапки и така, докато спрете да изпитвате дискомфорт и отпуснатост след вечеря.

Помолете за още салфетки. Покрийте с тях чинията си, ако не искате да ядете повече.

Ако поръчвате десерт, вземете един за цялата маса. Помолете за лъжички или вилички за всички. Една хапка ще задоволи копнежа ви и ще ви спести много калории и въглехидрати.

Алкохолът и храната
Алкохол и хранене
Алкохол и хранене

Алкохолът се отразява по-различно на диабетиците, отколкото на останалите хора. Най-малкото може да понижи кръвната ви захар. Добрата новина е, че леката до умерена консумация на алкохол (максимум една чаша на ден за жените и две за мъжете) се свързва с по-малък риск от смърт вследствие на инфаркт. Следвайте тези указания и халбата бира или чашата вино могат да бъдат част от приятната вечеря.

Пийте по чаша бира или вино само ако кръвната ви захар обикновено е в нормата. Ако я измервате редовно, специалистите съветват, че няма опасност както мъжете, така и жените да си поръчат не повече от две питиета на вечеря. Но ако нивата са непостоянни, поискайте разрешение – алкохолът може да доведе до хипогликемия и да затрудни връщането на кръвната захар в желаните граници.

Помолете сервитьора да ви поднесе коктейла с храната

Не е добра идея да го изпиете, преди да сте хапнали, особено за тези, които вземат инсулин или други лекарства при диабет. На празен стомах нивата на кръвната захар най-вероятно вече са ниски. Пийте алкохола, докато се храните или още по-добре – след като приключите, за да намалите опасността от хипогликемия.

Прескочете чашките с чадърчета. Изисканите коктей­ли с украса съдържат много повече захар и калории, откол­кото останалите. Замразената пина колада например има 250 ккал, 6 г мазнини и 32 г въглехидрати. В 50 г уиски с газирана вода или дие­тична сода се съдържат около 100 ккал и никакви въглехидрати.

Продуктът АЛКОГАРД е с високо съдържание на изофлавони,  гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества, които съдействат за поддържане на нормалните функции на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол. За повече подробности последвайте линка.

Избирайте между виното и десерта

Лесно се забравя, че напитките съдържат калории, точно както и твърдите храни. Ако нивата на кръвната ви захар са в здравословните граници, можете да си позволите чаша вино с вечерята, но ще трябва да премислите избора на храна. В 150 мл вино се съдържат около 120 ккал – в две чаши има, най-общо пресметнато, същото количество калории, колкото и в една петифура. Ако броите калориите, ще трябва да планирате предварително и да изберете между питието и десерта. Ако сте на лечение с инсулин, не можете да замените богатия на въглехидрати сладкиш с алкохола. Дозата ви инсулин е пресметната на базата на въглехидратите, които приемате. Алкохолът има калории, но не ви е нужен инсулин, за да ги компенсирате.

Не бъркайте ниската кръвна захар със замайването от алкохол. Поня­кога завадената или затруднена реч се появява при хипогликемия, която може да бъде объркана с опиянението вследствие консумация на алкохол.

Номерът на китайката

Добрата новина за китайските и тайландските ресторанти е, че храните и на двете култури представят зеленчуците в пълния им блясък – имате по-голям шанс да откриете богат избор от вегетариански ястия в тези заведения, отколкото в останалите. Богатото на белтъчини тофу е в изобилие, а маслените и сметановите сосове са почти непознати. Лошата новина е, че в китайската и тайландската кухня може да има много натрий, захар и висококалорични мазнини. Не е изключение една порция китайска храна да съдържа дневната ви доза натрий. А само половин чаша кокосово мляко в пикантното тайландско къри – повече от допустимата дневна доза наситени мазнини.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct BernhardВсяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Напълнете чашата си с чай

Дали ще бъде зелен или черен, няма значение, поръчайте си. Чаят е сред най-ценните естествени източници на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и така предпазват организма от опустошенията, които може да нанесе кръвната захар, като увреждане на арте­риите или нервите. Най-хубавото е, че чаят не съдържа калории.

Хранете се с клечки. Лесно е да загребвате големи хапки с вилица. С клечките за хранене зеленчуците, зрънцата ориз или парчетата телешко трябва да бъдат вземани внимателно и поднесени безпроблемно до устните. Заради умението и спокойствието, които са нужни за това, е по-вероятно да се храните бавно. Освен това мазният сос ще остане на дъното на чинията.

Избягвайте сладко-киселите сосове. Те често съпътстват пилешкото с лимон и телешкото с портокал и съдържат прекалено много захар.

Поръчайте си чеснов или тъмен сос. Те са с по-малко захар, отколкото сладко-киселите сосове и често се сервират със задушено месо и зеленчуци. Но обикновено съдържат прекалено много натрий, затова си ги поръчайте отделно и ги използвайте умерено.

Ресторант
Ресторант
Изберете скариди вместо телешко месо

Някои от най-здравословните варианти (предвид съдържанието на мазнини и калории) са ястията със скариди. Отново се налага да поръчате соса отделно, за да предотвратите прекомерния прием на натрий.

Ограничете се до няколко лъжици черен ориз. Оставете ориза на останалите, а вие се съсредоточете върху зеленчуците и белтъчините. Една трета купа ориз повишава кръвната захар до същото ниво, което би предизвикала и 1 филия хляб. Вероятно не бихте си помислили да изядете шест филии хляб на вечеря, но лесно може да си сипете две купички ориз. Придържайте се към 1/3 купа, и то черен, а не бял ориз, заради допълнителните влакнини.

Поръчайте си предястия с поне един зеленчук или изберете нещо вегетарианско. Опитайте спанак с чесън, телешко с броколи или пиле със смес от зе­ленчуци. Избягвайте патладжаните, които поемат огромно количество мазни­на. Един патладжан в чеснов сос може да съдържа удивителните 1000 ккал.

Вземете едно зеленчуково ястие и още едно предястие и си ги разделете. Ако се храните с приятел, тази стратегия ще ви осигури повече зеленчуци и по-голямо разнообразие. Тайландската кухня предоставя чудесна се­лекция от продукти като бобови кълнове, гъби, зелени и червени люти чушки, грах, както и пресни подправки като лимонова трева и босилек.

Помолете за по-малко мазнина

Дори порция зелен­чуци на тиган съдържа приблизително 500 ккал благодаре­ние на мазнината, която се използва в ресторантите. Ако ги помолите да ви я спестят, обикновено се съгласяват.

Изберете внимателно супата. Тайландските ресторан­ти предлагат „том йъм гунг“ (пикантно кисела супа), както и супи от зеленчуци и тофу на основата на бульон. Те са доста по-добър избор, отколкото ястия като „том ка гай“ (пилешка супа с лимонова трева на основата на мазното кокосово мляко).

Продуктът от гъбата Майтаке се препоръчва за регулиране нивата на кръвната захар, хормоналния баланс, мазнините, теглото. Една капсула съдържа екстракти от: майтаке Grifola frondosa (361 мг); рейши Ganoderma lucidum (11мг); шийтаке Lentinula edodes (11мг); кориолус Coriolus versicolor (11мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11мг); агарикус Agaricus blazei (11мг); Витамин С – 11мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5мг.За повече подробности последвайте линка.

Поръчайте си свински кнедли на пара

Или пролетни рулца вместо панирани и си ги поделете. В кнедлите има около 80 ккал на бройка (ограничете се до една или две), а пролетните рулца (които приличат на панираните, но са приготвени на пара) съдържат само по 100 ккал на бройка (позволете си само едно). Тези две възможности са за предпочитане пред панираните рулца (око­ло 200 ккал и 6 г мазнини във всяко).

Кажете „Не“ на ребърцата на скара. Със своите 600 ккал и 14 г наситени мазнини за четири бройки няма по-вредно предястие в китайския ресторант. Вместо тях си поръчайте варени свински или зеленчукови кнедли.

Вземете със себе си голяма компания приятели. Това е чудесна страте­гия, ако обичате китайската или тайландската кухня, но нямате волята да заделите за вкъщи половината от поднесеното ви ястие. Излезте с петима приятели и си поръчайте само 3-4 основни блюда. След като всеки набляга на ориза (вие трябва да внимавате с него), горещия чай и предястията, ще имате повече от достатъчно храна за шест души. Това е не само страхотен начин да опитате различни ястия от менюто, но така е и по-лесно да откажете ориза, ако разполагате с разнообразни меса и зеленчуци пред себе си.

Никога не си добавяйте соев или плодов сос

Тъй като ястието ви вероятно вече съдържа допустимата дневна доза натрий, ако не и повече, не се поддавайте на изкушението да му добавяте от плодовия сос, горчицата, пекинския или соевия сос, които ресторантите предлагат. Само една супена лъжица соев сос ще осигури допълнително 1000 мг натрий в храната ви — поло­вината от препоръчителната дневна доза. Една супена лъжица пекински сос съдържа 250 мг натрий, а плодовият сос и лютивата горчица – 100 мг на супена лъжица.

Дръжте предястието и ориза в отделни чинии. Най-краткият път към допълнителните калории в китайския ресторант минава през белия ориз, накиснат в соса на предястието. Той ще го попие и ще ви изкуши да го хапнете до последното зрънце. Вместо това правете като китайците и оставете ориза в купата, а месото и зеленчуците в чинията, в която са поднесени. Използвайте клечките за хранене, за да хванете парче месо и няколко зрънца ориз и ще постигнете две неща: оставяте мазния сос на дъното и консумирате по-малко ориз.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия.За повече подробности последвайте линка.

Избягвайте кокосовото мляко на всяка цена

Някои от най-вкусните тайландски блюда са пикантните видове къри ястия на основата на кокосово мляко. Колкото и да са вкусни, те съдържат една от възможно най-мазните съставки в света. Само в 30 мл косово мляко има 6 г мазнини, 5 г от които – наситени. И бъдете сигурни, че към тайландските супи или къри с кокосово мляко са добавени повече от 30 мл. Вместо тях изберете къри, в което не е използвана тази съставка, или ястия с чеснови сосове.

Ресторант
Ресторант
Вземете тофу на пара, а не пържено

То е популярна съставка в азиатската кухня и е ценен източник на белтъчини – съдържа около 2 г на 30 г продукт – и само 183 ккал. Опитайте го вместо пилешко, телешко или свинско месо следващия път, когато сте в китайски или тайландски ресторант. Просто не забравяйте да го поръчате, приготвено на пара или задушено, а не пържено, за да не неутрализирате полезното му действие.

Пропуснете ястията с нудели. Въпреки че класическото тайландско канапе е едно от най-вкусните ястия в тази кухня, то съдържа твърде много калории и мазнини. Порция от него с телешко месо има над 1300 ккал, 60 г мазнини и 126 г въглехидрати! Китайското „ло мейн“ е почти също толкова богато на калории – около 960 – и има над 3400 г натрий. Това количество се изравнява с количеството сол, което трябва да приемете в продължение на два дни.

Когато дойде ред на мексиканската кухня

Въпреки пържения тортила чипс и преобладаващите заливки от заквасена сметана и сирене мексиканската кухня може да се окаже доста здравословна, ако знаете какво да поръчате. Прясната салца например съдържа само 10 ккал на супена лъжица, а черният, но не пържен боб е изключително богат на влакнини. Ето как да си подберете подходящи мексикански ястия, така че и енчиладата да е цяла, и мазнините и калориите – по-малко.

Когато сядате на масата, помолете сервитьора да не ви носи тортила чипс. Ако ви е трудно да се въздържите от хрупкавите солени парченца, потопени в салца – а и кой би могъл – изобщо не ги допускайте на масата. Порция от 12 парчета чипс съдържа 139 ккал, 7 г мазнини и 19 г въглехидрати. Вместо това си поръчайте предястие като севиче (риба, маринована в лимонов сок) или коктейл от скариди.

Започнете със супа. Мексиканските предястия (начос и тостадас) са много изкушаващи, но реално количествата мазнина и сирене, които ги съпътстват, не си заслужават парите. Следващия път, когато сте в любимия си мексикански ресторант, попитайте за „сопа де лима“ – пилешка супа с домати, овкусена с лимонов сок. Друга възможност е тортилената супа, в която има пюре от до­мати, лук и чесън, разтворено в пилешки бульон с добавени парченца пиле, маруля и авокадо. Тези супи обикновено се поднасят с тортила чипс, понякога дори и със сирене, но можете да помолите сервитьора да изключи добавките от порцията ви.

Наблегнете на пилешките фахитас

Месото в тях е печено и овкусено само с подправки, без мазнини, което ги прави ароматни и леки. Още по-хубаво е, че се поднасят с много чушки, лук и други зеленчуци. Само внимавайте колко от тортилите, които обикновено се сервират отделно, консумирате. Помнете, че тортила от 15 сантиметра съдържа 16 г въглехидрати, а 7-сантиметровата – 34 г. Ако броите въглехидратите и сте отделили място в схемата за тортили, не изяждайте повече от две. Останалата ви след това плънка хапнете без хляб.

Внимавайте, когато поръчвате основните ястия със салата и откажете пържената кошничка тако. Както повечето мексикански специалитети, салатите към основните ястия имат заливки от сирене, авокадо и заквасена сметана и иначе полезните домати, царевица и боб. Най-опасна за здравето е хрупкавата пържена кошничка тако, която прибавя почти 500 ккал, 27 г мазнини и 50 г въглехидрати към храната ви. Най-доброто решение е да поръчате салатата без кошничката и да ги помолите да не ви слагат сирене и заквасена сметана.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Комбинирайте сами основно ястие със салата

Изберете някое леко ястие от менюто като фахитас или пиле на скара и помолете да ви ги сервират върху зеленчуци. Вероятно ще се съгласят, но ще ви струва малко по-скъпо.

Полейте буритото със салца и малко гуакамоле вместо със заквасена сметана и сирене. Прясната салца не съдържа мазнини и има едва 10 ккал на супена лъжица. От друга страна, заквасената сметана е богата на наситени мазнини, които повишават холестерола и увреждат артериите. И въпреки че гуакамоле се прави от авокадо, осигуряващо полезни мононенаситени мазнини, то е дос­та калорично. Ако го ограничите до няколко супени лъжици, ще прибавите са­мо 4 г мазнини и 43 ккал към храната си.

Пропуснете комбинираните менюта и си поръчайте отделни ястия

Комбинираните менюта обикновено съдържат ориз (това са 21 г въглехидрати на порция) и пържен в животинска мазнина боб (39 г въглехидрати на порция). Съставките за отделните ястия включват пиле, зеленчуци, телешко или почти всичко останало, което е печено („печен“ на испански е „асада“) и не се поднася с огромни количества сирене.

Запланувайте празнично излизане с вечеря и танци. Отидете да по­танцувате салса с партньора си, след като се нахраните. Очакваното раздвижване след вечеря не само ще ви стимулира да не преяждате, но и ще изгори някои от приетите калории. Със сигурност ще се забавлявате много повече, отколкото ако се приберете вкъщи да гледате телевизия! Ако не сте почитатели на танците, отидете да послушате латиноамериканска музика в някой клуб.

Вземете „голо“ пилешко бурито.

Това означава бурито без тортила. Огромната тортила може да съдържа над 300 ккал. Поръчайте буритото без нея и без сирене и така ще си осигурите ястие (пиле, боб, салца и маруля) с приемливо количество калории. Или поръчайте стандартно бурито, разделете го на две и помолете сервитьора да ви увие едната половина за вкъщи.

Наслада по италиански

Практичният избор в италианския ресторант се свежда до следното: внимавай­те с въглехидратите в пицата и макароните и избягвайте сосовете със сметана, сирене и „плънките“. За щастие в основата си италианската кухня е здравословна. Големите салати и предястия са лесен начин да включите пресните зе­ленчуци, а в реномираните заведения ще ви предложат и риба.

Вдъхновете се от южноиталианската кухня. Южна Италия е известна със зехтина и пресните морски дарове и зеленчуци – там се използват доста по- малко краве масло, сметана и телешко, отколкото в северната част на страната. Да не си помислите, че не приготвят пица и спагети – напротив, но ги използ­ват пестеливо и ги комбинират с изобилие от доматени и зеленчукови сосове.

Капсулите с чесън продукт на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Белтъчините трябва да са в основата на предястието

Когато стане дума за италианската кухня, обикновено си представяме въглехидрати (макаронени изделия и пици) и забравяме за прекрасните месни ястия. За една истинска го­щавка, която ще се отрази благотворно на нивата на кръвната захар, за разли­ка от чесновите хлебчета и пиците с плънка, опитайте телешка пиката, пилеш­ко или телешко качаторе или рибния специалитет на деня. За разлика от въгле­хидратите белтъчините почти не се отразяват на кръвната захар и изследва­нията сочат, че като основно блюдо макаронените изделия не бива да бъдат по­вече от една чаена чаша (но обикновено количеството е двойно).

Не прекалявайте със спагетите. Те не са толкова опасни за кръвната захар, колкото си мислите – правят се от пшеница, която се храносмила по-бавно, от­колкото белият хляб или оризът. Но все пак са с високо съдържание на въгле­хидрати (бялата паста има около 15 г въглехидрати в Ч3 чаена чаша), така че трябва да ограничавате порциите си. Като гарнитура макаронените изделия не бива да са повече от една чаена чаша (но често количеството е двойно).

Поръчайте си спагети с домати, лук, чесън и броколи

Забравете за месните и сметанови сосове. Проучване, проведено в Индия, показва значително подобрение в нивата на кръвната захар при хора, консумирали по 60 г лук всеки ден. Други изследвания свързват чесъна с повишената секреция на инсулин и по-ниската кръвна захар, както и с увеличените стойности на „добрия“ холестерол. Не на последно място, учените са установили, че в сравнение с останалите хората с нарушен глюкозен толеранс имат по-ниски нива на ликопен – каротиноид, съдържащ се в доматите.

Кажете на сервитьора, че не желаете допълнителна мазнина към макароните. Не е необичайно готвачите в ресторантите да прибавят малко зехтин към спагетите, преди да ги изпратят към масата ви – той ги прави по-вкусни и предотвратява слепването. Но със 120 ккал и 14 г мазнини в една супена лъжица ще ви бъде по-добре без него. Как да разберете дали са изпълнили молбата ви? Ако пастата изглежда по-лъскава, отколкото тази, която приготвяте вкъщи, значи е полята с мазнина.

Изберете червения пред белия сос

Правилният избор на сос е изключително важен, защото той може да ви осигури полезно ястие, но е възможно също така да обърка седмичния ви план за прием на калории и мазнини. Доматите – основата на сосовете маринара и путанеска – са ценен източник на витамин С и ликопен. Но ако сосът е бял или дори розов, това означава, че сметаната играе основна ро­ля. Порция спагети с чист доматен сос съдържа само 440 ккал и 5 г мазнини (от които 1 г – наситени). За сравнение, в същото коли­чество фетучини „Алфредо“ има 1130 ккал и 83 г мазнини (от които 51 г – на­ситени).

Тънка пица
Тънка пица
Заменете стандартния блат за пица с тънък

Поръчайте си парче пица с тънко тесто, вместо обикновеното и ще намалите грамажа на въглехидратите наполовина. Ще си спестите и 80 ккал.

Внимавайте за „ефекта на пицата“. Тъй като пицата съдържа много въглехидрати и мазнини, които намаляват скоростта, с която се храносмилат въглехидратите, тя е печално известна с това, че причинява забавено повишаване в нивата на кръвната захар. Всяка пица има различни дебелина на тестото, количество захар и мазнини в плънката, затова единственият начин да разберете последствията от някоя пица е, като измерите кръвната си захар два часа след хранене. Може би ще установите, че пиците в отделните ресторанти влияят различно на кръвната ви захар. Резултатите ще ви помогнат да прецените дали трябва да спрете след едно или две парчета.

Здравословно хапване на крак

„Бързото хранене“ е синоним на „мазна храна“ и почти няма съмнение, че нашата склонност към него е довела до епидемията от затлъстяване. Американско изследване, проведено сред над 3000 души, установява, че тези, които посещавали заведения за бързо хранене над два пъти седмично, качвали 5 кг повече, отколкото хората, които се хранели там веднъж седмично. Също така тяхната устойчивост към инсулина се увеличавала два пъти. За щастие тези ресторанти най-накрая предприеха мерки и започнаха да предлагат и по-здравословни варианти. Предоставяме ви съвети как да прекосите джунглата на бързото хранене и да излезете невредими.

Четете предоставената информация за хранителната стойност

Заведенията за бързо хранене не наблягат на този факт, защото повечето от продуктите им са нездравословни, но някои от тях имат плакати или листовки с таблици за хранителните стойности. Когато видите тези цифри черно на бяло, ще разберете колко лесно е да изваждате калории, например като си поръчате стандартен хамбургер (с 250 ккал, 9 г мазнини и 31 г въглехидрати) вместо двоен (с 410 ккал, 19 г мазнини и 37 г въглехидрати). Можете да проучите тази информация и предварително на интернет страницата на компанията.

Дръжте в жабката листовките на любимите ви заведения за бързо хранене. Следващия път, когато не разполагате с време и се налага да поръчате готова храна на касата за автомобили, ще можете веднага да направите справка за калориите, мазнините и натрия.

Продуктът ФИН ЗЕЛЕН ЕЧЕМИК е невероятно богат на витамин В9 (наричан още фолиева киселина). Той подпомага производството на кръв и засилва имунната система. Съдържа също така витамини С, Е, В1.За повече подробности последвайте линка.

Подминете сандвича с панирана риба

Може да ви изглежда по-полезен от бургерите, но обикновено не е така – съдържанието на калории и мазнини е изключително високо.

Хранете се като децата, а не като възрастните. Това е не само по-евтино, но и ви спестява половината калории и мазнини. Например детско меню в из­вестна верига за бързо хранене, съставено от хамбургер, малки картофки и 300 мл сода, съдържа 600 ккал и 22 г мазнини. Вариантът за възрастни – хамбургер без сирене, големи картофки и 500 мл газирана напитка, има 1190 ккал и 49 г мазнини.

Поръчайте си сандвич с печено, а не панирано пилешко месо. Пилето определено е здравословен избор в заведението за бързо хранене, но само ако си го поръчате на скара, а не панирано. Това ви спестява 10 г въглехидрати. Печеното пилешко има по-малко калории и мазнини. Откажете се от майонезата и резултатът ще е още по-диетичен.

Салата в ресторант
Салата в ресторант
Консумирайте храната с вода или неподсладен студен чай

Содата и подсладените напитки като лимонада и студен чай съдържат големи количе­ства захар и нямат никаква хранителна стойност. В 240 мл кола има 27 г въгле­хидрати, докато 270 мл лимонада осигуряват 40 г въглехидрати. Ако не можете да се лишите от газираната напитка, изберете диетична.

Вземете обезмаслено прясно мляко с 1% масленост. Много от заведе­нията за бързо хранене вече предлагат мляко в кутия, а и знаете, че калцият е полезен за костите. Но млякото може да има и още предимства като това, че по­нижава нивата на кръвната захар и подпомага свалянето на излишни килогра­ми. Поощрявайте и членовете на семейството си, които не страдат от диабет, да пият мляко. При изследване сред 10 000 жени тези от тях, които консумирали повече калций и витамин D (който се съдържа в подсиленото мляко), били по- малко застрашени да развият метаболитен синдром – сбор от симптоми, които повишават риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Не се изкушавайте от млечните шейкове. Някои от тях съдържат над 1000 ккал – повече от общия сбор на калориите в малкия хамбургер, малките картофки и малката сода. Поръчайте си вода, неподсладен чай или нискомас- лено прясно мляко.

Заложете на стандартните зеленчукови салати, не на екзотичните

Със сигурност сте виждали реклами на новите, „здравословни“ салати в заведенията за бързо хранене. Някои са с азиатски привкус и предлагат хрупкави нудели и парченца портокал, а други – панирани пилешки хапки и сирене върху зеленчуците. Бързата справка за хранителните стойности на продуктите в заведението показва, че тези салати понякога са по-мазни и калорични, отколкото сандвичите! Ако не разполагате с тази информация, се придържайте към салатите, по-богати на зеленчуци, отколкото на сирене, крутони, „хрупкави“ меса и нудели. Изберете сос без сметана и го използвайте умерено.

Свалете ореола на „здравословния режим”- Когато се чувствате като праведници, защото сте си поръчали сандвич с пуешко месо върху пълнозърнест хляб и зеленчуци без майонеза, може да решите, че ви се разрешават пакет чипс, бисквити и сода. Вики Сондърс, диетолог от болница „Св. Хелена“ в Напа Вали, Калифорния, нарича това отношение „здравословен ореол“. Важно е да устоите на желанието да си позволите повече калории, отколкото сте спестили, и вместо това да се наградите по друг начин за праведното си поведение, например с дълга вана.

Деликатеси
Деликатеси
Нямате голям избор в магазина за деликатеси

Много хора купуват обяда си от заведения за сандвичи, защото ги считат за по-здравословната алтернатива на ресторантите за бързо хранене – това наистина би могло да е полезен подход, ако избирате разумно. Но сандвичите в магазина за деликатеси и 30-сантиметровите франзели с три вида колбаси могат да навредят повече на режима ви, отколкото двойният чийзбургер. Предлагаме ви съвети, които да ползвате, когато пазарувате от подобни места.

Преди да посегнете към гевреците, пресметнете въглехидратите.

Един геврек съдържа около 70 г въглехидрати – почти пет пъти повече, отколкото филия пълнозърнест хляб (над четири въглехидратни единици). Изследванията сочат, че количеството въглехидрати, а не техният вид, влияе най-много на глюкозата в кръвта. Хапването на един цял геврек наведнъж може да повиши рязко кръвната ви захар – по-добре изяжте едната половина сега, а другата – по-късно през деня.

Пропуснете колбасите и луканките. Ще надхвърлите позволеното дневно количество наситени мазнини и натрий. Един резен луканка има 87 ккал и 302 мг натрий. Сравнете ги с резен пушени пуешки гърди – само 28 ккал и 257 мг натрий.

Помолете за по-малко месо и допълнително зеленчуци. Порцията месо в магазина за деликатеси се състои от две парчета. Помолете ги да намалят месото наполовина и да подплатят сандвича ви (като добавят и допълнителни подправки) с марули, домати, люти чушки, лук, кълнове и други зеленчуци.

Оставете майонезата, специалния сос и сиренето

Дори сандвичът с крехко пуешко месо може да се окаже вреден, ако му добавите сирене и други мазни продукти. Заменете майонезата с горчица – така ще си спестите 10 г мазнини. Забравете и за абстрактно озаглавените „специални“ сосове, които са на основата на майонеза.

Поискайте пълнозърнесто, а не бяло хлебче. Въпреки че количеството въглехидрати ще е почти същото, пълнозърнестият хляб поне осигурява 1-2 г допълнителни влакнини.

Или изцяло се откажете от хляба. В повечето деликатесни магазини могат да превърнат любимия ви сандвич в салата, като поставят месото и зеленчуците върху подложка от зелена салата вместо хляб. Вземете си и някакъв плод.

Продуктът БРОКОЛИ се състои от екстракти на броколи и синапено семе, които съдържат глюкозинолати. Тези вещества в организма се разграждат до индоли и серни съединения, като сулфорафан. Брoколите имат в състава си лутеин и каротеноиди. Те са богати източници на фибри, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, витамини С, А, К и от групата В.За повече подробности последвайте линка.

Сложете напитките „на диета“

Повечето хора биха предпочели да изядат калориите, вместо да ги изпият. А изследванията сочат, че дори висококалоричните напитки не могат да бъдат толкова удовлетворяващи, колкото нещо за хапване. Предлагаме ви няколко основни тактики как да не позволявате на безалкохолните да тласнат иначе здравословното ви меню към „червената зона“.

Пазете се от „подобрената“ вода. Напоследък водата не е просто вода. Понякога е цветна и има добавени витамини, билки или кофеин. Тези „специални“ води се представят като здравословна алтернатива на обикновената бутилирана вода и безалкохолните напитки. Но струват ли си цената? Вероятно не. А и много от тях съдържат калории за разлика от обикновената вода, затова четете етикетите.

Спазвайте правилото за „50:50“. Ако харесвате подобрена вода или друга безалкохолна напитка, която е много калорична, не се ограничавайте и си я изпийте, но след като сте я разредили със същото количество чиста вода. Важно е за всеки организъм да получава много течности. Те подобряват кръвообращението и подпомагат дейността на бъбреците, като „измиват“ токсините от ор­ганизма. Така че ако наистина не ви допада обикновената вода, а „овкусяването“ й ви помага да пиете повече, непременно го направете.

Вземете си студен чай без захар вместо сода. Не само ще си спестите ка лории, но и ще си осигурите антиоксиданти.

Кафе в ресторант
Кафе в ресторант
Позволено ли е кафето?

Изглежда, сякаш всяка седмица излиза нова информация за кафето. Изследванията предполагат, че то предпазва от някои видове рак и от болест на Паркинсон и че е един от най-добрите източници на антиоксиданти (може би защото го консумираме в големи количества). Но има и друго.

За една от съставките на кафето, наречена хлорогенна киселина, опити с животни са показали, че понижава кръвната захар. Кафето е богато и на хинин – вещество, което повишава чувствителността на организма към инсулина. Това вероят но е сред причините хората, които редовно пият кафе, да са изправени пред по-малък риск от раз­витие на диабет. Проучване сред 80 000 жени сочи, че 3-4 чаши кафе дневно намаляват риска от диабет тип 2 с около една трета.

Така че спокойно събирайте се с приятели в близкото кафене, но се придържайте към безкофеиновото кафе, защото кофеинът може да причини резки скокове в нивата на кръвната захар, като стимулира производството на хормони на стреса, които засилват освобождаването на натрупаната в черния дроб глюкоза.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, придиабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка).За повече подробности последвайте линка.

Сварете кафето си черно

Като вземем предвид десетките аромати, подправки и заливки, които можете да добавите, черното кафе може да ви изглежда твърде обикновено, но на практика не съдържа калории! В 350 мл черно кафе се съдържат само 5 ккал и 1 г въглехидрати, а еспресото с мляко има около 10 ккал и 1 г въглехидрати. Колкото повече неща добавяте към кафето си, толкова по-високо скачат цифрите – еспресото, подсладено с карамел и поднесено с бита сметана, има 110 ккал и 9 г мазнини, от които 6 г – наситени.

Поръчвайте кафето си „тънко“. Това означава „с обезмаслено мляко“ и хората, които не желаят да изпиват калориите си, преминават от „пълно“ към „тънко“. Около 300 мл кафе с обезмаслено мляко ще свали 110 ккал от напитката.

Гледайте на специалните подправени кафета като на десерт. Колкото повече аромати и вкусове добавяте към кафето си, толкова повече скачат калориите му – толкова високо, че в някои случаи би било по-полезно да си вземете сладолед във фунийка. Сладката вафла, от която се прави фунийката, и топката сладолед съдържат около 185 ккал и 8 г мазнини (5 г наситени). В 300 мл сладко фрапучино с канела, добавена захар, бита сметана и аромати има 420 ккал, 16 г мазнини (10 г наситени) и 61 г въглехидрати. Дори когато си по­ръчвате диетичния вариант, пак ви остават 41 г въглехидрати и над 300 ккал. Никога не забравяйте, че тези напитки не са за утоляване на жаждата – те са десертни – и трябва да се консумират умерено, при специални поводи.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *