ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Антоанета Томова обяснява как се лекува рак на простатата

За 2008 г. болните от рак на простатата у нас са били 8349, а през 2012-а броят им е нараснал на 12 200. В Европа през 2008 г. са били диагностицирани 370 000 мъже, а починалите от рак на простата са 94 000.

Затова е важно всеки мъж над 50 години да си направи изследване на простатата, за да може злокачествената болест да бъде хваната възможно най-рано, когато шансовете за пълно излекуване са много големи. При първи и втори стадий – 90%.

д-р Антоанета Томова
Д-р Антоанета Томова

Симптоми

В ранните етапи не се забелязват симптомите на рака на простатата. Клиничните прояви зависят от локализацията, големината и стадия на развитието му. Най-често пациентите имат проблем със задържането на урината, нощно изпускане, чести позиви за уриниране, но тези симптоми са характерни и за други болести. При напреднал стадий или метастази в други органи, може да има болки в таза, в костите, в долната част на гърба или горната част на бедрата, умора, отслабване.

Изследване с PSA тест

Бързо, безболезнено и евтино кръвно изследване, което дава първия сигнал за развитие на карцином, преди още да има каквито и да е симптоми. Простатно специфичният антиген (PSA) е ензим, произвеждан от епителните клетки на простатата. Участва в оплодителния процес, като помага за втечняването на спермата.

Минимални стойности на PSA се откриват в кръвта на здрави мъже, като за норма се приемат до 4 ng/ml кръв. При трайно увеличение на PSA се правят пълни изследвания за диагностициране на рак.

PSA тестът се прилага и при пациенти с карцином на простатата, за да се установи ефективността на провежданото лечение, пояснява пред „Журнал“ д-р Антоанета Томова, онколог от Комплексния онкологичен център – Пловдив. Ако се повишава, значи терапията вече не действа и трябва да се търси друг подход.

Видове лечение

Ракът на простатата се доказва чрез простатна биопсия, която се прави при подозрение за карцином. След поставена диагноза лекуващият онколог препоръчва план за лечение. Взимат се предвид възрастта и общото здравословно състояние на пациента, дали е новооткрито заболяването, или е рецидив, какъв е стадият на рака (разграничават се четири), има ли метастази.

Лечебните методи са различни: хирургия, лъчетерапия, хормонална терапия, химиотерапия. Сред по-новите е вътрешната радиация (бракетерапия) – източникът на радиация се поставя вътре в простатата, процедурата се извършва под пълна упойка и след няколко часа пациентът си отива у дома, поясни д-р Томова.

Най-новите медикаменти дори при напреднали форми на рак на простатата се приемат през устата и представляват капсули с еднократен дневен прием, които не изискват хоспитализация през периода на приемането им, спазването на хранителен режим или задължително съпътстващо лечение.

Психотерапията също е важна част от лечението, допълни Маргарита Тарейн, клиничен психолог към болница „Токуда“. Пациентът трябва да говори за страданието си и да премине катарзиса си, защото потиснатата болка стои като капсула в него и дава негативни ефекти. Работи се и със семейството, подкрепата на близките трябва да е чрез споделяне, защото непоносимо е само това, за което не може да се говори.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *