Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жлъчнокаменната болест – лечение с билки и хомеотерапия

Жлъчнокаменната болест е заболяване, обусловено от образуването на камъни в жлъчния мехур или по-рядко в чернодробните и жлъчните канали.

Жлъчнокаменната болест - лечение с билки
Жлъчнокаменната болест – лечение с билки

Според статистиката след 40-годишна възраст от камъни в жлъчния мехур страдат 32% от жените и 16% от мъжете. Често жлъчните камъни се откриват случайно, по време на планови профилактични изследвания. Жлъчнокаменната болест протича без симптоми. Първите признаци на заболяването могат да бъдат пристъп на жлъчна колика или обостряне на холецистите, чиито прояви са доста разнообразни. Могат да бъдат болки в горната половина на корема или в областта на пъпа, възникващи след грешки в диетата, след вълнения или тръскане при пътуване, горчилка в устата, различни кожни изприщвания.

Холелитиазата в традиционната медицина е показател за операция и лекарите често я препоръчват дори при малки камъни без проявени симптоми. Много пациенти не вярват, че имат камъни, защото се чувстват добре, както описват някои от тях: „Ако не беше УЗИ, никога нямаше да помисля, че имам нещо в жлъчния мехур.“

Необходими ли са в такъв случай операциите и доколко са оправдани? Операцията е належаща само когато има преки показания, но не като универсален метод за лечение на жлъчнокаменната болест. Първо не всички операции завършват успешно, а смъртността след такава намеса според статистиката е 4%, тоест всеки 25-ти пациент може да почине след отстраняване на жлъчните камъни.

Второ, причини жлъчният холестерин да се утаява и да се образуват камъни могат да бъдат най-разнообразни процеси, протичащи в организма. Към тях се отнасят понижаване на активността на чревната микрофлора, странично действие на антибиотиците, заболяване на дванадесетопръстника, нарушаване на кръвообращението и др.

Немаловажна е връзката на психичните процеси с болезнените нарушения в жлъчкообразуващата и жлъчкоотделящата функция на черния дроб. Това дори е намерило своето отражение в разговорната реч. Нерядко може да се чуят изрази като „той има жлъчен характер“ или „той е позеленял от злоба“. В древногръцкото учение за темпераментите се споменава холеричен и меланхоличен характер (от chole – жлъч). Когато постоянни мъки и грижи тормозят човека продължително време, незабелязано и за самия него водят до дегенеративни заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Разбираемо е, че тези причини не могат да се отстранят с хирургична намеса. Тоест операцията не лекува причините за образуването на камъните. Освен това понякога операцията като метод на лечение е противопоказна поради различни причини (алергия към лекарства, болест на сърцето и др.). Именно затова мнозина търсят алтернативни начини на лечение за отстраняване камъните на жлъчния мехур.

Когато камъните са с малки размери (не повече от 2 см) и запълват жлъчния мехур примерно до 1/3, хомеопатичното лечение може да има успех при лечение без хирургична намеса.

Под действието на хомеопатични средства, подбрани според причините, предизвикващи патологичните изменения в жлъчката, се променя нейният качествен състав. Тогава изработваната жлъчка вече не увеличава размерите на камъните, а напротив, бавно ги разтваря. Скоростта на разтваряне на камъните при нормализиране състава на жлъчката е не повече от 1 мм на месец. Разбира се, това не протича толкова бързо, колкото би ни се искало, но затова пък се отстраняват двата най-важни фактора: причината за образуването на камъните и съществуващият риск от хирургично лечение.

На практика пълното разтваряне на камъните е факт при 20-25% от болните, прибегнали до хомеопатично лечение. Най-често камъните не се разтварят напълно или спират да нарастват. Затова е необходим постоянен прием на хомеопатични лекарства в продължение на 1/2-2 години. Като се отчитат тяхната ниска цена и пълна безвредност, може да си го позволи всеки.

ЛЕЧЕНИЕ

Камъни в жлъчката
Камъни в жлъчката

Билколечение – рецепти

Много ефикасно е лечението с коприва. Използвайте следната рецепта:

Сушена коприва 2 с.л. се слага във вряща вода половин литър. Оставя се на слаб котлон за три минути, след което кисне един час. Прецежда се и се пие на три пъти през деня 15 минути преди хранене.

Лечение с листа от мента:

Вземете сушени листа от мента и 4 супени лъжици сложете във вряла вода 2 литра. Оставете под капак един час и след това прецедете. Това количество се разделя на четири части и се изпива през деня на четири приема – 4 пъти по половин литър на големи глътки. Лечението се прави 2 седмици.

Направете следната билкова смес:

Люспи от шипки – 30 гр

Листа маточина – 30 гр

Корени дилянка – 30 гр

Стръкове босилек – 30 гр

След като смесите добре билките, вземете 2 супени лъжици и залейте с вряла вода 600 мл. Оставете да кисне един час и прецедете. Разделете на 6 приема по 100 мл, като пиете 15 минути преди храна и 30 минути след храна. Правете това в продължение на 3 месеця.

Лечение с ряпа – настържете 50 грама ряпа и залейте с половин литър вода, след което сложете да заври. Варете 15 минути на умерено слаб котлон. След като махнете от котлона добавете 1 чаена лъжица сушени цветове от невен. Оставете да кисне два часа и прецедете. Разделете на три части течността и пийте три пъти на ден 15 минути преди хранене. Това лечение трябва да правите поне 2 седмици.

Много лечебни са семената от пъпеш. Вземете 3 супени лъжици пъпешови семена и ги счукайте. Сложете да врат на тих огън 20 минути с 600 мл вода. След като изстива 15 минути, прецедете и разделете на три части. Пие се на три пъти през деня 10 минути преди хранене в продължение на един месец.

ХОМЕОПАТИЯ

Лечението на холелитиазата трябва да се провежда под наблюдението на лекар хомеопат, но някои хомеопатични препарати следва задължително да бъдат в домашната аптечка, на вилата или при пътуване с цел бързо спиране на възможен пристъп на жлъчна колика или обостряне на хроничен холецистит.

Хомеопатия при камъни в жлъчката
Хомеопатия при камъни в жлъчката

Лечение при пристъп

Причина за спазматичната болка в дясното подребрие могат да бъдат както камъни, така и психосоматичен спазъм на жлъчните канали. При много силни колики обезболяващите инжекции или спазмолитичните средства невинаги премахват болката. Което често обърква лекарите при пациенти с остри болки в дясното подребрие без изразени признаци на пясък или камъни в жлъчния мехур. Лечението с хомеопатични средства действа изключително бързо, ако е подбрано правилно. Обикновено в такива случаи избраното хомеопатично средство се приема по 7 гранули или 7 капки многократно до спиране на пристъпа. Допустимо е и съчетание с други обезболяващи и спазмолитични средства. За спиране на жлъчните колики се прилагат:

„Бриония 6“- нееднократно при пристъп на болка, когато тя се появява в резултат на силно емоционално раздразнение, а всяко движение засилва болката. Болният лежи, опасявайки се да помръдне. Коремът е болезнен дори при повърхностен натиск върху него, но бавното притискане с длан облекчава състоянието.

„Колоцинт 3“ – при резки пробождащи колики, усещане, сякаш коремът е раздиран с нокти. Болният изпитва облекчение само когато се свие силно. Жлъчната колика започва внезапно и принуждава болния да се гърчи. Притискането с ръка на дясното подребрие, лягането на дясната страна и топлината донасят облекчение.

„Беладона 3“ – внезапно появяваща се болка в дясното подребрие като следствие от стрес или преохлаждане. Болният има изплашено изражение на лицето, зениците са разширени, наблюдава се пулсиране на сънните артерии. Лицето често е зачервено и потно. Усещат се сухота в устата и силна жажда. Избягват се всякакво сътресение и докосване. За разлика от присвиващите се болни пациентите, на които се препоръчва това средство, при пристъп лежат, извити назад.

„Хамомила 3“ – при свръхчувствителни раздразнителни пациенти, които през цялото време изпитват безпокойство и постоянно се обръщат от една страна на друга. Болката може да бъде непоносима. Често езикът е обложен с бял налеп, случва се оригване на развалено и повръщане на жлъчка с жълта слуз. Често лицето е червено от едната страна.

„Магнезия фосфорика 6“ – при спастична болка на пристъпи, която започва внезапно и внезапно прекъсва. Прегъването на тялото, силното притискане на корема и топлината облекчават болката. Коликата често е провокирана от преохлаждане.

„Диоскорея 3“ – препоръчва се, когато пациентът по време на пристъп тича, болката може да се усеща в гърдите, гърба, ръцете.

Лечението в периода между пристъпите с цел да се разтворят камъните не е лесна задача. То се прилага при протичане на заболяването без симптоми, при отказ на болния от операция или при невъзможност за нейното провеждане. С това трябва да се заеме лекар хомеопат след внимателно проучване на възможните причини за възникване на заболяването.

В обикновените случаи, когато заболяването е без симптоми, а камъните в жлъчния мехур са малки (песъчинки), може в продължение на 2-3 месеца самостоятелно да се взема „Калкарея карбоника 30“ – 7 гранули сутрин, „Берберис хЗ“ – 7 гранули денем, „Подофилум 3“ – 7 гранули преди вечеря, „Меркуриус дулцис 6“ – 7 гранули преди лягане.

В старинните учебници по хомеопатия и домашните лечебни книги често се препоръчва заедно с хомеопатичните препарати при лечението на жлъчнокаменната и бъбречнокаменната болести да се вземат малки дози рибено масло, което добре пречиства и меко промива жлъчните и пикочните пътища. В наши дни рибеното масло се продава в малки капсули, което дава възможност да се дозира точно и постепенно да се увеличава дозата, тъй като приемът на големи дози рибено масло наведнъж може да предизвика пристъп на жлъчна или бъбречна колика.

Хранителни добавки за подпомагане дейността на жлъчката и черния дроб

Артишок се грижи за стомах, жлъчка и черен дроб! Артишок подобрява метаболизма и регулира храносмилането, като засилва отделянето на жлъчни сокове . Активира изхвърлянето на отпадните продукти от черния дроб  и  засилва извличането на солите и излишните течности. Това се дължи на съдържащото се в артишока вещество цинарин.

Хранителната добавка ТОП ФЕГАТО подобрява състоянието и основните функции на черния дроб, нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Съдейства при проблеми с липидния баланс и холестерина, подобрява тонуса на жлъчката и ускорява изхвърлянето на токсини от организма.

Билковата горчивка е композиция от т.н. горчиви екстракти, които тонизират и засилват жлъчната секреция, подобряват храносмилането и активират бъбречната дейност.
Тонизирането на вътрешните органи и системи се дължи преди всичко на веществото гентиопикрин, което се съдържа в корените на тинтявата.

Царски билки за храносмилателната система за нормалното й функциониране!

Царски билки Детоксин за изчистване на черния дроб! СЪСТАВ – Висококачествен пчелен мед и екстракти от: изсипливче, бял оман, магарешки бодил, конски кестен, хвойна, бял хрян, глухарче, джинджифил кудзу и лапачо.

Хранителният продукт ВИРУМИН е изцяло натурален продукт. Една опаковка ВИРУМИН съдържа 40% люспи от елда, 24% цвят от хибискус, 5% плод малина, 2% плод ябълка, 4% плодове от арония, 9% касис, 8% листа от зелен чай, 3% листа от мента, 2% цвят от черна ружа, 3% шипка плодове.

Източници: everygreenherb.com; naturalalternativeremedy.com; homeopathytoday.net

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *