ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест се лекува преди всичко с диета. Някога хората са смятали, че здравето зависи от четирите „основни течности“ в човешкото тяло. Твърде голямото количество жлъчка се смятало за причина за сприхав характер.

jlachnokamenna-1
Диета при жлъчнокаменна болест

Днес знаем, че жлъчката няма да ви направи лош човек, но ако в жлъчния мехур има прекалено много холестерол, там може да се образува камък.

Жлъчката се произвежда в черния дроб и се складира в жлъчния мехур, а после участва в разграждането на мазнините в тънките черва. Когато изядете един мазен хамбургер, жлъчният мехур се свива и изтласква жлъчна течност през тръба към тънките черва, където спомага за усвояването на мазнините. Високият холестерол в жлъчната течност излага на опасност мехура, защото мазнината може да се втвърди и да се превърне в камък. Някои камъни не създават неприятности, но когато по-едър камък се опита да премине през жлъчната тръба, може да предизвика възпаление, болка и блокиране на канала.

Ако високият холестерол в жлъчката е причина за образуването на камъни, храните, които го понижават, могат да помогнат за предотвратяването им. Приемът на малки, но чести порции кара жлъчният мехур да се съкращава непрекъснато и не позволява в жлъчната течност да се образуват камъни.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Зърнена закуска с псилиум (индийски живовляк)

В университета „Брандез“, Масачузетс е проведен опит с хамстери: в храната им е включен псилиум, вид влакнина, която се съдържа в много естествени слабителни и някои зърнени закуски. В резултат в жлъчния им мехур се образували по-малко камъни. Учените предполагат, че псилиумът увеличава отделянето на жлъчна течност, което предотвратява задържането й и образуването на камъни. Псилиумът е и богат източник на разтворими влакнини, които понижават холестерола.

Минимален прием: 1,5 чаша всяка сутрин. Ако не друго, поне ще ви гарантира редовен стомах.

Aвокадо, зехтин, рапично олио, риба и ядки

Всички мазнини предизвикват контракции на жлъчния мехур, но холестеролът и рискът от образуване на камъни се увеличава от наситените мазнини в хамбургерите и бекона. Мазнините в авокадото, зехтина и рапичното олио, рибата и ядките са ненаситени и по-полезни за жлъчния мехур, защото могат да предотвратят образуването на камъни, като стимулират жлъчния мехур да се съкращава и редовно да изтласква жлъчната течност.

Минимален прием: Опитайте се да замените животин¬ските мазнини със зехтин и рапично олио. Яжте риба вместо свинско месо и авокадо вместо сирене.

Плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, богати на влакнини

Изследването Nurses Health Study в САЩ показва, че онези, които приемат най-много влакнини, са с 35% по-малко застрашени от жлъчнокаменна болест. Храните със съдържание на неразтворими влакнини (пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци) се смятат за особено полезни. Друго изследване показва, че хората с вегетариански хранителен режим са изложени на по-малък риск от поява на камъни в жлъчния мехур.

Минимален прием:  Между 25 и 35 г влакнини всеки ден. Това количество е равно на две чаши плодове, 2 чаши зеленчуци и 8 порции пълнозърнести храни всеки ден.

Вечерна чаша вино

Много нови изследвания доказват, че умереното количество вино спомага за понижаването на холестерола и намалява опасността отжлъчнокаменни кризи.

Минимален прием: 1 чаша за жените и 2 чаши за мъжете на ден.

Кафе

Мащабно изследване показва, че жените с жлъчнокаменна болест, които редовно пият между една и четири чаши кафе на ден, получават по-малко жлъчни кризи.

Минимален прием: От една до четири чаши на ден. Ако сте чувствителни към кофеин, пийте последната чаша кафе преди 3 часа следобед или ограничете приема.

Куркума

Тази подправка може да намали възпалението на жлъчния мехур. Някои учени дори предполагат, че куркумата стимулира движението на жлъчната течност. Ако имате камъни в жлъчката, използвайте куркумата внимателно, защото тя може да предизвика контракции на жлъчния мехур и жлъчнокаменни кризи.

Минимален прием: Една супена лъжица на ден. Подправяйте с куркума супи, яхнии и печено месо.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С

Той може да разгради холестерола в жлъчката. Според едно изследване жените с най-високи нива на витамин С в кръвта са с 13% по-малко застрашени от образуване на камъни в жлъчния мехур.

Доза: 2000 мг на ден. Намалете количеството, ако се появи диария.

Омега-3 мастни киселини

 

Те намаляват триглицеридите в кръвта, а това може да понижи нивото на холестерола и риска от образуване на жлъчни камъни.

Доза: Между 3 и 5 г на ден при високи триглицериди.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Мазно месо, пържени храни и храни с трансмазнини

Обилната консумация на наситени мазнини може да обостри жлъчнокаменната болест. Същото се отнася и за трансмазнините, които се съдържат в много видове маргарин и преработени храни. Високият прием на трансмазнини увеличава риска от образуване на камъни в жлъчния мехур с 12%.

Драстично намаляване на теглото

Рязкото отслабване е една от най-честите причини за образуването на камъни в жлъчката. Пропускането на основни хранения също може да наруши баланса на холестерола и жлъчните соли в жлъчния мехур.

Захар

Обилната консумация на сладкиши, десертни блокчета, сода и сладолед може да промени състава на жлъчната течност, което да доведе до образуване на камъни. Изберете сушени плодове или плодов десерт.

Кола

Съдържащата се в тъмните безалкохолни напитки фосфорна киселина омекотява и раздвижва камъните в жлъчката. Това обаче може да доведе до опасно задържане на камък в жлъчния канал. Препоръчително е да избягвате колата. Практикуващите природна медицина вярват, че камъните могат да бъдат стопени със смес от кола с ябълков сок, в който има различен вид киселина. Прилагайте метода само под лекарско наблюдение.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *