ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФУРОЦЕФ / FUROCEF

Съдържа цефуроксим, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, силициев диоксид, калциев стеарат, калциев карбонат, кросповидон, хипромелоза, пропилен гликол, оцветители

Предназначение

Фуроцеф е антибиотик от групата на цефалоспорините
Фуроцеф е антибиотик от групата на цефалоспорините

ФУРОЦЕФ е антибиотик от групата на цефалоспорините. Предназначен е за възрастни и деца с тегло над 40 кг. Препоръчва се при възпалителни процеси в дихателната система – гърло, бронхи и бели дробове, както и при инфекции на средното ухо, пикочните пътища, кожата и меките тъкани. Подходящ е при инфекции с бактериален причинител. ФУРОЦЕФ е сред медикаментите, които се използват при комплексно лечение на Лаймска болест – следствие от ухапване от кърлежи.

Как се приема

Антибиотикът ФУРОЦЕФ се приема в дози и с продължителност, назначени от лекар в зависимост от характера на заболяването, състоянието и възрастта на пациента.

Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода след хранене. Продуктът се предлага във варианти от 250 и 500 мг, като не се препоръчва стриване и разполовяване на таблетките. Медикаментът се приема два пъти дневно – по 250 или 500 мг. При деца дозата се изчислява от лекуващия, като се предвиждат 10 до 15 мг/кг, но не повече от 250 мг за един прием.

При пациенти с бъбречни проблеми може да се приложи редуцирана доза.

Препоръчаната доза не бива да се превишава; не трябва да се прекратява приема по-рано от определеното от лекуващия време.

Ако пропуснете прием – вземете лекарството веднага, щом това е възможно, но не и ако приближава времето на следващия прием. Не вземайте двойна доза компенсаторно.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ФУРОЦЕФ може да провокира тежка алергична реакция с надигнат обрив, отоци на лицето и гърлото и затруднено дишане.

При лечение с този медикамент понякога се получават обриви с мехурчета и белене на кожата, гъбични инфекции, тежка диария – свързана с възпаление на дебелото черво.

При лечение на Лаймска болест е възможна реакцията на Яриш-Херксхаймер, изразяваща се във висока температура, главоболие, треска, обрив. Симптомите на тази реакция преминават в рамките на няколко часа, най-много на един ден.

Лечението с ФУРОЦЕФ може да провокира промени в кръвните характеристики и чернодробните ензими, да причини гадене и повръщане, чернодробно възпаление и пожълтяване на кожата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФУРОЦЕФ не бива да се употребява при алергия към активната съставка или някое от помощните вещества. Да не се приема, ако в миналото пациентът е показал свръхчувствителност при лечение с друг антибиотик от същата група.

Медикаментът не е подходящ за деца с тегло под 40 кг.

При бременност и кърмене е необходима индивидуална оценка на възможния риск; лекуващият може да допусне прием на този антибиотик при определени условия.

ФУРОЦЕФ отслабва ефекта от приема на орални контрацептиви и това следва да се отчете при лечението с антибиотика.

Не шофирайте при лечение с този медикамент, ако приемът ви причинява замаяност и забавени реакции.

Взаимодействия с други медикаменти

Взаимодействията на ФУРОЦЕФ с други медикаменти трябва да се отчетат, преди да се допусне паралелната им употреба. Ето част от медикаментите, чиито ефекти се повлияват от антибиотика: антикоагуланти, пробенецид, антиациди и други продукти за намаляване киселинността на стомашните сокове.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 14 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *