ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Исхемия – каква диета да спазваме и как да се лекуваме?

Исхемията представлява недостатъчен приток на богата на кислород кръв в даден орган, което обикновено се дължи на запушена артерия. Тук се разглеждат специално исхемията на сърдечния мускул (миокарда) и мозъчните съдове.

Как се лекува?

Исхемията може да застраши живота. Макар да съществуват алтернативни лечения за ангина, традиционната медицина може да се окаже необходима. Главното е да се предотврати причината за исхемията, основно атеросклероза. Това се отнася в още по-голяма степен за хора, които имат семейна история на сърдечни заболявания.

исхемия
Имайте предвид, че исхемията може да застраши живота ви

Диета

Промяната на хранителния режим е много важна при лечението и превенцията на исхемичното сърдечно заболяване. Препоръчват се следните промени в хранителния режим:

– Да се ограничи консумацията на червени меса и животинските мазнини, които съдържат големи количества холестерол и наситени мазнини.

– Хранителен режим, който набляга на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, боба и ядките.

Увеличеното количество фибри (които се съдържат в пресните плодове и зеленчуци, в пълнозърнестите храни и в боба) могат да помогнат на тялото да изхвърли излишния холестерол с изпражненията.

– Да се избягват кафето (със и без кофеин) и тютюнопушенето. Ако не пушите, ще избегнете уврежданията, които се получават от дима и вредните вещества (оксиданти), които той съдържа.

– Да се приемат силно действащи мултивитаминни/минерални добавки (по една таблетка дневно).

Пациентите със сърдечни заболявания може да се нуждаят от по-големи количества антиоксиданти, като витамини С и Е. Те трябва да се стремят да приемат ежедневно по 500-1000 mg витамин С и 400-800 IU (естествен) витамин Е. Освен това трябва да вземат и по една лъжица масло от ленено семе или по една лъжица рибено масло всеки ден. Маслото от ленено семе е добър източник на омега-3 масла. Многобройни изследвания са доказали кардиозащитния ефект на омега-3 мастните киселини.

– Да се помисли за приемането на добавки за специфични здравословни проблеми. На страдащите от диабет ще се отрази благотворно, ако приемат добавки с хром, чесън и пантетин (форма на витамин В5). Ниацинът (витамин ВЗ), маслото от ленено семе и чесънът помагат в борбата с повишените нива на фибриногени. За хората с високи нива на хомоцистеина може да са необходими витамини В6, В12 и фолиева киселина.

Хората с високи нива на липоиден пероксид се нуждаят от повече антиоксиданти, за да предотвратят уврежданията от свободни радикали. Антиоксиданти от рода на витамините С и Е, селен, гинко билоба, черна боровинка и глог могат да помогнат за предотвратяване на първоначалното увреждане на артериите, което може да доведе до образуване на отлагания от плака.

Билкова терапия

Западната билкова медицина препоръчва глог (Crataegus laevigata или С. oxyacantha), който помага за превенцията на продължителна ангина, тъй като засилва способността на сърдечния мускул да се свива.

глог
Глогът помага при проблеми със сърцето

Хомеопатия

Кактусът (Cactus grandiflorus) е хомеопатично лекарство, което се използва за облекчаване на болката при пристъп.

Аюрведическа медицина

Абана, смес от билки и минерали, използвана в аюрведическата медицина, може да намали честотата и силата на пристъпите на ангина.

Физически упражнения

Физическите упражнения, особено аеробните, са важни за нормалното кръвообращение. Препоръчва се пациентът да ги играе по двадесет минути поне три пъти седмично.

Медицина за духа и тялото

Техниките за релаксация на духа и тялото като йога, медитация, намаляване на стреса и биофийдбек (обратна връзка) могат да помогнат при облекчаване на силните емоции и стреса.

Алопатично лечение

Ангината се лекува с лекарствена терапия и по хирургичен път. Лекарствата от рода на нитрати, бета-блокери и блокери на калциевите канали облекчават болката в гърдите, но не могат да прочистят запушените артерии. Съществуват известни доказателства, че прилагането на тестостерон при мъже с исхемия на миокарда може да помогне за намаляване на риска от исхемия. Аспиринът помага да се предотврати образуването на съсиреци. Много специалисти препоръчват хората, за които съществува риск от исхемия, да вземат по един детски аспирин (81 mg) вечер преди лягане. Хирургическите процедури включват перкутанна транслуминална коронарна ангиопластия и хирургична операция за присаждане на байпас на коронарната артерия.

Нитроглицеринът е класическо средство за лечение на ангина. Той бързо облекчава болката и дискомфорта, като отваря коронарните артерии и позволява повече кръв да протича към сърцето. Бета-блокерите намаляват количеството кислород, необходимо на сърцето по време на стрес. Блокерите на калциевите канали поддържат артериите отворени и намаляват кръвното налягане. Статините помагат за намаляване нивата на холестерола, което може да намали риска от исхемични пристъпи.

Перкутанната транслуминална коронарна ангиопластия и хирургичната операция за присаждане на байпас на коронарната артерия са инвазивни процедури, които подобряват протичането на кръвта в коронарните артерии. Перкутанната транслуминална коронарна ангиопластия е процедура, при която катетър с „балонче“ на върха се вкарва през кръвоносен съд от бедрото към запушената артерия. Балонът се надува и притиска плаката, за да разшири кръвоносния съд и да отвори запушената артерия. След това балонът се изпуска и катетърът се изважда. Понякога, за да се предотврати затварянето на артерията, се поставя метален стент.

При хирургичната операция за присаждане на байпас на коронарната артерия, наричана операция за поставяне на байпас, около запушеното място на коронарната артерия се изгражда обход със здрава вена от крака или от артерия на стената на гръдния кош. След това здравата артерия или вена захранва сърцето с богата на кислород кръв. Операцията за поставяне на байпас е подходяща за пациенти с две или три запушени коронарни артерии или много стеснени коронарни артерии отляво, както и за такива, при които другите видове лечение не дават резултат.

Съществуват няколко експериментални хирургични процедури. Две от тях са атеректомията, при която хирурзите „изстъргват“ ивици плака от запушената артерия, и лазерната ангиопластика, при която се вкарва катетър с лазерен накрайник, който изгаря или разбива плаката.

исхемия лечение
В много случаи исхемията може да се излекува успешно

Друга широко използвана процедура за лечението на запушени коронарни артерии през първото десетилетие на новия век е поставянето на стент. При тази процедура се имплантира перманентно метална спирала, наречена стент, която поддържа запушената артерия отворена. Лекуват се с лекарства, които регулират високото кръвно налягане и намаляват вероятността от съсиреци и хирургически операции. Широко използван е аспиринът, а понякога се използват антикоагуланти, за да се предотврати образуването на съсиреци. В някои случаи се извършва хирургично премахване на атероматозни плаки от кръвоносните съдове.

В много случаи исхемията може да се излекува успешно, но основният болестен процес, атеросклерозата, обикновено не се излекува. Разработени са определени техники за диагностициране, които дават възможност на лекарите да открият исхемията по-рано. Тези технологии и хирургични процедури могат да предотвратят сърдечните пристъпи (инфарктите) в резултат на ангината и инсултите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *