ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Опитайте някои от тези домашни методи и рецепти при възпаления на очите, за да почувствате бързо облекчение и да подпомогнете оздравяването.

 

Много хора от всяка възраст могат да бъдат засегнати от различни възпаления на очите. Те най-често се дължат на бактерии, вируси, алергии и могат да засегнат  както едното, така и двете очи.

Най-често срещаните възпаления на очите са:

  • конюнктивит или розово око: при това възпаление очите се зачервяват и има дразнене. Обикновено се дължи на вирус, но може да бъде предизвикано и от бактериална инфекция или алергична реакция.
възпаления на очите
Възпаление, известно като розово око
  • хордеолум: това възпаление на очите се причинява от стафилококовите бактерии, които се намират на повърхността на кожата. При него клепачите се зачервяват в основата на миглите и се предизвиква болка и сърбеж.
  • блефарит се получава, когато малките мастни жлези в основата на миглите се запушат и клепачите се заразят. Това води до силен сърбеж и усещане за парене.
  • кератит: Тази инфекция най-често се причинява от наличието на чуждо тяло в окото, което води до нараняване на роговицата.

Имунна недостатъчност, травми, хирургична интервенция, излагане на вредни химикали, лоша хигиена и заразни заболявания могат да причинят възпаления на очите.

Общите симптоми са прекомерно сълзене, зачервяване, подуване на клепачите, болка, сърбеж, жълт секрет или гурли около окото. Симптомите на различните възпаления на очите могат да варират по интензитет от леки до тежки.

Повечето възпаления на очите не са постоянни и рядко се класифицират като сериозен здравословен проблем, но те могат да причинят много неудобства. При наличие на някои от изброените симптоми е важно да се обърнете към лекар, за да изключи по-сериозни проблеми, които да увредят ретината,  кръвоносните съдове, зрителния нерв и други.

В същото време, можете да опитате много лесни, евтини и ефективни домашни рецепти за облекчение на симптомите и ускоряване на оздравителния процес.

 

Домашни методи и рецепти за лечение на възпаления на очите:

  1. Топли компреси

Това е един от най-ефективните средства при конюнктивит. Топлината засилва кръвообръщениетто и подпомага оздравяването. Тя ще помогне и за намаляване на болката и отока и ще предотврати по-нататъшно заразяване и други възпаления на очите.

Накиснете чиста кърпа в гореща вода и изстискайте излишната течност. Поставете върху затворените очи в продължение на 5 минути. Повторете няколко пъти. След приложението е добре да почистите внимателно очите с чиста кърпа, ако е необходимо. Правете тези топли компреси по няколко пъти на ден, докато не почувставате облекчение.

Забележка: Ако възпалението е и на двете очи, използвайте различни кърпи за всяко око.

  1. Очанка
    възпаления на очите
    Очанка

    Употребата на билката очанка е изключително ефективен метод за лечение на възпаления на очите – особено конюнктивит или розово око. Употребата на билката ще ускори оздравителния процес и ще предотврати разпространението на възпалението.

Сварете 1 чаена лъжичка сушена очанка в чаша вода и оставете да къкри за около 10 минути. Изчакайте да се охлади, прецедете, използвайки чист тензух. Измивайте очите си с този разтвор няколко пъти дневно.

 

3. Физиологичен разтвор

Измиването на очите с физиологичен разтвор ще помогне да излекувате възпаления на очите, свързани с дразнене и сърбеж. Тази смес ще отстрани гурлите, събрани в очите и ще предотврати разпространението на инфекцията.

Смесете 1 чаена лъжичка сол в чаша вода. Сложете сместа да кипне и оставете да се охлади напълно. Използвайте този разтвор, за да изплаквате очите си по няколко пъти на ден.

Забележка: При възможност използвайте дестилирана или филтрирана вода, тъй като водата от чешмата може да съдържа химикали и примеси.

 

4. Сребърна вода

Сребърната вода може да се използва при възпаления на очите и сърбеж, причинени от вирусни и бактериални инфекции. Може да се използва като капки за очи, които привличат инфекцията и я елиминират.

Поставете 2 капки сребърна вода във всяко око и премигнете няколко пъти. Използвайте два пъти дневно до пълно оздравяване.

 

5. Мед

Медът има антибактериални свойства, които убиват вредните бактерии в очите, причиняващи инфекции и възпаления. За най-добри резултати използвайте органичен мед.

Разбъркайте добре равни части мед и дестилирана вода. Нанесете разтвора на окото с помощта на чист памучен тампон. Използвайте 2 или 3 пъти дневно, докато симптомите изчезнат.

 

6. Зелен чайторбички от зелен чай

Зеленият чай е богат на танинова киселина, която помага при инфекции и възпаления на очите. Тя облекчава сърбежа и подуването. Голямото съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти в зеления чай ще допринесат за цялостното здраве на очите.

Накиснете 2 пакетчета зелен чай в топла вода за няколко секунди, извадете ги и изцедете излишната вода. Оставете ги в хладилника да се охладят. Измийте очите си със студен зелен чай и след това поставете двете пакетчета върху тях за 10 – 15 минути. Повтаряйте 3 пъти дневно.

 

7. Лайка

Лайката е известна със своите успокояващи, противовъзпалителни и антимикробни свойства, което я прави изключително ефективно средство за лечение на възпаления на очите и най-вече конюнктивит. Употребата на лайка ще намали зачервяването, дразненето и подуването.

Сложете 1 чаена лъжичка сушени цветове от лайка в чаша преварена филтрирана вода. Накиснете в продължение на 5 минути. Прецедете и оставете сместа да изстине до стайна температура. Този разтвор се използва за почистване на вътрешната и външната част на окото. Използвайте по няколко пъти на ден.

 

8. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е много ефективен при лечение на розово око. Киселината в непастьоризирания ябълков оцет има антимикробно действие, което се бори с бактериалните инфекции.

Смесете 1 чаена лъжичка нефилтриран ябълков оцет в чаша филтрирана вода. Напоете памучен тампон в сместа и измийте с него външната част на заразеното око. Повтаряйте на всеки няколко часа в продължение на 4 – 5  дни

.

9. Кърма

Кърмата е най-безопасният метод за лечение на розово око, дори и при бебета. Майчиното мляко съдържа антитела – имуноглобулин Е, което предотвратява инфекциите и възпаленията и подпомага оздравителния процес.

Сложете малко кърма в чаша. Използвайки капкомер, сложете 2-3 капки в заразеното око. Прилагайте на всеки няколко часа или при необходимост.

Източник: http://www.top10homeremedies.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *