БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Болни сте от астма или алергия? Направете тези промени в дома си!

Ако са ви поставили диагноза „астма“ или „алергия, трябва да знаете тези неща, за да си осигурите максимален комфорт. Във всеки дом има неща, които могат да усложнят състоянието ви. Обърнете внимание на:

– Таванското помещение

Не пренебрегвайте тази стая при цялостната инспекция на дома си.

Проверете за евентуален теч от покрива, при който влагата би могла да се просмуче в интериорните стени и да причини плесени. Проблемът може да се дължи на отделни керемиди, които са разместени, или пък на изолацията, която се е изкривила от силните ветрове.

Създайте необходимата вентилация, за да се избавите от кондензацията. Проверете дали изолацията не пречи на стрехите по някакъв начин. Вижте дали не са се появили гризачи или откривате единствено изпражненията им. Те също причиняват алергии.

диагноза астма
Направете нужните промени в дома си, ако страдате от астма или алергия

– Местата за отопление и климатизация

Със сигурност разполагате със система за отопление, като малцина имат централизирана инсталация, а повечето ползват отделни уреди. Грижете се да са изправни и често ги почиствайте.

– Паяжини зад радиаторите

Пространството зад радиаторите за централно отопление винаги привлича паяците, а техните творения задържат прах, мъртви насекоми и фини частици, които лесно привличат спори на плесени и други алергени. Ребрата в задната част на съвременните радиатори са особено трудни за почистване и там се натрупват прах и мъртви насекоми. Възможно е да премахнете част от мръсотията със специален накрайник на прахосмукачката или пък да си изобретите нещо подходящо, например парчета плат, навити около закачалка.

Дръжте термостата на 18 °С или повече през зимата, защото топлината възпрепятства образуването на плесени. Ако спирате отоплението през нощта, въздухът ще стане влажен и ще има добри условия за развитието им. Освен това вероятно ще се окаже, че идеята ви за икономии не е много уместна в студените дни, тъй като системата работи по-усилено, за да затопли цялата къща.

Ако в дома си имате централизирана климатизация, редовно провеждайте почистване и проверка за изправност от специалист. Подобни инсталации са идеалното място за развитието на гъбички и плесени.

Ако решите да си купите портативен климатик, са уверете, че избирате правилния модел спрямо помещението, което желаете да охлаждате. Ако е прекалено голям, в дома ви ще е влажно (и ще има условия за развитието на плесени) вместо хладно и свежо. Посъветвайте се с продавачите относно охлаждащата мощност на различните модели.

Прочетете инструкциите на портативния климатик и го използвайте според указанията, като старателно го почиствате от праха.

– Около дома ви

Накрая се уверете, че пространството около дома ви не е място, където се спотайват алергени. По-долу са дадени няколко съвета в тази връзка. Проверете в основите на къщата за плесени, загнила дървесина, мокри петна и пукнатини в основите.

Почистете улуците, за да не подливат вода по стените, което води до образуването на плесени. В края им задължително сложете изход, обърнат навън, за да може водата да се излива напред.

Проверявайте улуците при дъжд – водата не бива да излиза извън тях или да прелива – всичко това са признаци на запушване или друг проблем.

Във всяка стая…

– Използвайте силен фенер и огледало, за да оглеждате пространствата под мебелите и ъглите на шкафовете.

– Забърсвайте с влажна кърпа около отворите за вентилация, климатизация и отопление.

– Отървете се от ароматизаторите и освежителите за въздух, които могат да влошат симптомите на астмата.

Ако в дома ви има нежелани миризми, сложете купи с оцет на по-дискретни места; отваряйте прозорците, когато няма вятър; или оставете в купичка памучен тампон, напоен с ванилов екстракт, за да избегнете проблема.

– Проверявайте стайните растения – ако ги преполивате, вероятно предизвиквате развитието на плесени. Често водата се процежда от съда на килима и също създава перфектни условия за тези организми. Насипете камъчета или чакъл най-отгоре върху почвата, за да предотвратите лесното разнасяне на спорите по въздуха.

– Помислете как да смените килимите или мокетите с твърди подови настилки като ламиниран паркет, винилов или дървен под.

– Сериозно обмислете да изхвърлите пердетата и завесите и да си купите щори, които да се почистват лесно с влажна кърпа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *