Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето тези ТОП съвети ще ви помогнат да контролирате диабета си!

Вие сте диабетик? Тези съвети ще ви помогнат

Ако управлявате бизнес, очаквате да има силни и слаби периоди, успехи и неуспехи. Контролът над диабета не е по-различен, с тази разлика, че при него няма отпуски. Ще трябва да си набележите цели, да сте подготвени за по-малко успешните дни и преди всичко да вярвате, че можете да поддържате нивата на кръвната си захар в норма – това е ключът към предотвратяването на много сериозни и понякога необратими последствия. Положителната нагласа доказано понижава стреса, подобрява настроението, укрепва имунната система и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Добрата новина е, че не е нужно да сте непоправими оптимисти по рождение (а повечето хора не са), за да култивирате съзнание на победители.

Борете се. Когато на хората бъде поставена диагноза животозастрашаваща форма на рак, някои избират борбата, а други – поражението. С диабета, въпреки че е далеч от смъртна присъда, е нещо подобно. Ако сте имали близък роднина, който е пострадал от сериозни усложнения вследствие на това заболяване, може да вдигнете ръце и да решите, че ви очаква същата съдба. Или да заявите: „Няма да позволя това да се случи с мен.“ Изборът е ваш. Само помнете, че няма причина, заради която си заслужава да се откажете. Диабетът се поддава на контрол и повечето аспекти от него са във вашата власт.

диабет
Помнете, че диабетът се поддава на контрол

Визуализирайте успеха. Няма две мнения по въпроса: качествените грижи за заболяването изискват известна доза решимост. Използването на картинни образи може само да помогне. Седнете и затворете очи.

Представете си какво бихте желали да правите в бъдеще. Искате ли да сте достатъчно здрави и енергични, за да си играете с внуците, докато растат? Мечтаете ли в пенсионна възраст да не сте ограничени от здравословни проблеми, така че да се наслаждавате на голфа, риболова, пътуванията и всичко, което обичате да правите? Мисълта за бъдещите ви стремежи може да ви помогне да запалите искрата на настоящата си мотивация.

Не мислете за себе си като за болен. Възприемайте състоянието като част от живота си, а не като всичко на този свят. Направете, както бихте постъпили с късогледството – това е нещо, което трябва да вземате под внимание, но със сигурност не ви определя като човек.

диабетик
Не мислете за себе си като за болен

Съставете си списък с цели и го обновявайте веднъж месечно. Започнете с три конкретни, ясни и краткосрочни мерки. Ако току-що са ви поставили диагнозата, вземането на лекарствата навреме и редовното измерване на кръвната захар могат да бъдат достатъчни като за начало. Щом почувствате, че сте се приспособили към рутината, прибавете друга цел, като това да консумирате по пет порции плодове и зеленчуци дневно и да отделяте по 30 минути за разходка три дни в седмицата. Конкретните, реалистични и умерени цели ще ви предпазят от отчайване.

Спрете да се самосъжалявате. Почти всички срещат поне по една голяма трудност, с която се борят в живота, била тя здравословен проблем, финансови затруднения или неприятности в брака. Ако се уловите в пристъп на самосъжаление заради диабета, припомнете си, че ничий живот не е идеален. След това отделете няколко минути, за да мислите за бъдещето, което си представяте, и си кажете, че от вас зависи да го постигнете, като се храните здравословно, спортувате и следите нивата на кръвната си захар (и вземате съответните мерки при нужда).

Прекарайте 10 минути сутрин в мисли за предстоящия ден. Седнете с чашата кафе, чай или сок и помислите съзнателно и положително как искате да премине денят ви и какво трябва да направите, за да се погрижите това да се случи. Подредени ли са лекарствата ви? Апаратът ви готов ли е за употреба? Кога ще излезете за дневната си разходка? Ако не сте си приготвили здравословен обяд, какъв е планът за набавянето му? Ако ви очаква натоварен ден, помислете за конкретни стратегии, които ще ви помогнат да сте спокойни (дълбоко дишане например). Помнете, че неутрализирането на стреса ще ви помогне да контролирате кръвната си захар по-успешно. Можете да не записвате намеренията и решенията си, просто мислете за тях или се помолете на по-висша сила да ви помогне да се справите.

Създайте си навика да бъдете благодарни. Преди да станете от леглото сутрин, преди хранене и докато се приготвяте за лягане, отделете един миг да благодарите за нещата, които обикновено приемате за даденост като това, че имате подслон, храните се редовно, разполагате с чиста вода, дрехи и приятели. И не забравяйте да благодарите за достъпа до най-качествените медикаменти и възможността да подобрите здравето си с хранителен режим и спорт. Изброяването на благата, с които разполагате, ще ви помогне да осъзнаете какви късметлии сте всъщност.

благодарен
Създайте си навика да бъдете благодарни

Избавете се от скептицизма. Когато „пораженческа“ мисъл заплашва да ви удави, борете се. Ако усетите, че мислите как никога няма да отслабнете или да успеете да контролирате кръвната си захар, кажете си „Не!“ с възможно най-твърдия и неумолим тон, на който сте способни, независимо дали наум или на глас. Понякога само това стига, за да предотвратите лошите, отрицателни мисли.

Сега помислете пак. След като успешно сте прогонили отрицателните мисли, е време да ги замените с положителни. Ако разсъждавате така: „Никога няма да се променя“ или „Винаги ще съм болен“, опитайте да бъдете по-обективни, прями и честни пред себе си. Разполагате ли с други гледни точки? Например:

„Чувствам се отпаднал в момента. Може би кръвната ми захар е ниска. Ще я измеря, за да проверя дали трябва да хапна нещо.“

Съсредоточете се върху всички причини, поради които ще успеете, а не върху тези, които ще ви провалят.
Храните се по-здравословно, започнали сте да спортувате повече, лекарят наскоро ви е назначил ново лекарство или е променил дозировката на старото, измервате кръвната си захар по график и като цяло сте способен човек, който е постигнал успехи в живота. Накратко, картите са се подредили в полза на победата ви в контрола над диабета. Концентрирайте се върху тези „печеливши ръце“ от тестето, а не върху онези, които ви „обричат“ на поражение като слабостта ви към гевреците или минали проблеми с теглото.

Дръжте символ, лилия на мира или камък на спокойствието на бюрото си. Изберете материален предмет, който за вас е символ на положителна енергия, спокойствие или победа, и го сложете някъде, където можете да го виждате през деня. Понякога не се иска много, за да се „пренастроите на положителна честота“, към която да се придържате. Може предметът ви да е просто мида от красив плаж или дребно украшение, символ на вярата ви. Ако се натъкнете на трудност през деня, вземете в ръце, докоснете или погледайте предмета си и мислете за значението му за вас.

Закачете снимка на личност, която ви вдъхновява, на хладилника си или на огледалото в банята. Хората, постигнали успех въпреки големите препятствия, ще ви припомнят, че можете да се справите, без значение какво се случва. Вашият герой може да е Роза Паркс, Ганди или собственият ви дядо. Мигновено ще повдигнете духа си, когато погледът ви попадне на този образ.

Не казвайте на себе си нищо, което не бихте казали на другиго. Хората са толкова свикнали да са строги към себе си, че дори не забелязват, че го правят. Какво си казвате, когато кръвната ви захар скочи или когато сте забравили да изпиете лекарството си? Помага ли ви или ви потиска? Добър начин да проверите това е, като се запитате: „Бих ли казал това в лицето на някой приятел?“ Ако отговорът е отрицателен, това е достатъчен знак, че не сте честни към себе си и не си правите услуга. Помислете какво бихте казали на приятеля си, за да му помогнете и да го подкрепите и проведете този разговор със себе си.

Глезете се поне веднъж месечно. Ако редовно си подарявате маникюр, педикюр, масаж или нова прическа, ще повишите самочувствието си. Като инвестирате време в нежност, любов и грижа към самите себе си, ще затвърдите мисълта, че го заслужавате.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *