Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Детски зъби – важни правила и нови подходи на стоматолозите (ВИДЕО)

Съвети на стоматолозите към родителите преди да заведат децата си на преглед и лечение на зъбите:  правилни психологически подходи; първият преглед; как децата да мият зъбите си; таблица за измитите зъби; използване на дъвки; правилно хранене. Лечението на детските зъби отдавна не е онова, което е било в миналото, не само като технология и стоматологични материали, но и като подход

За да не се страхуват от стоматолога, а с желание да ходят на профилактични прегледи и на последващи стоматологични интервенции, зъболекарите са внедрили в своята работа модерни подходи, чрез които въздействат положително върху психиката на децата.

Предаването „Здравето отблизо“ гостува в Специализирана детска дентална клиника „ЕО Дент“ в Пловдив.

Там грижите за детските зъби започват с предварителна подготовка.

Когато едно дете за първи път отиде на преглед, стоматолозите го въвеждат в модерните кабинети, в които има играчки и други любопитни пособия, като по този начин въздействат положително върху емоциите на децата.

Първият преглед е свързан само с измиване на детските зъби, за да могат децата да свикнат с шума от машините и да не им прави впечатление, когато започне същинското лечение на болните зъби.

В лечебното заведение са помислили и за децата със специални потребности, които са болни от аутизъм.

зъби
Подходът в лечение на детските зъби е нов и различен

Такива деца могат да бъдат лекувани само с пълна анестезия, но за да бъде поставена, те трябва да бъдат изключително спокойни и балансирани.

Затова е приготвена стая със специални светлинни ефекти, а след приключване на лечението, пренасят децата  в друга стая, отново с играчки и други пособия, за да могат да се възстановят в една приятна обстановка.

Там те се събуждат от анестезията. Техните родители са при тях и нямат ни най-малка представа какво им се е случило.

Съвети на стоматолозите към родителите преди да заведат децата си на преглед и лечение на зъбите:

1 –  Правилни психологически подходи

Д-р Катерина Владимирова е дентален лекар и тя обясни, че когато родителите възнамеряват да заведат своите деца при стоматолог, те не трябва да им казват да не се страхуват или че няма да ги боли, защото стремежът да ги успокоят, може да окаже обратен ефект.

зъби
Д-р Катерина Владимирова изложи новостите в лечението на детски зъби

Родителите могат да кажат, че предстои да заведат своите деца на едно ново и много интересно място, за да възбудят тяхното любопитство.

Модерните стоматолози използват подхода влизане в кабинета под формата на игра.  Въвеждат децата в кабинета, за да разгледат играчките и да се запознаят с обстановката.

Ако децата имат страхове, те ги записват на лист и ги дават на Страхояда да ги изяде  (плюшена играчка).

2 – Първият преглед

Първият преглед при стоматолог не трябва да бъде късно – когато вече има нужда от лечение.

Това трябва да се случи много по-рано, за да привикнат децата към тази обстановка и да знаят, че на това място ще им се наложи да ходят от време на време.

Ако бъде прекалено късно, въпреки грижите на денталните лекари, децата не са застраховани от стрес и страх.

3 – Стоматолозите учат децата как да мият зъбите си

По-малките деца е добре да използват кръговите движения, докато по-големите – чрез измитане на зъбите от венеца към края на зъбите.

зъби
Таблица за измитите зъби – всеки родител може да направи подобна, цветна и интересна

4 – Таблица за измитите зъби

Една любопитна и цветна таблица, която може да бъде намерена готова или вкъщи родителите могат да я направят по седмици и дни.

След всяко измиване на зъбите – сутрин и вечер, в празното пространство се поставя знак.

5 – Използване на дъвки

В аптеките продават специални дъвки, които са без захар и са полезни за децата, защото довеждат до отделяне на слюнка и почистват остатъците от храна след всяко ядене.

6 – Правилно хранене

Здравината на зъбите и тяхната минерализация зависи от 2 фактора, обясни д-р Катерина Владимирова – хигиената и храненето.

Децата обичат сладко, а родителите не могат да им забранят да го ядат, но то трябва да бъде като десерт, след прием на основните и важни храни.

При междинните хранения е най-добре да се консумират пресни сезонни плодове.

Сладките храни трябва да бъдат възможни за бързо поглъщане, за да не остават по зъбите и да позволят развитие на кариеси.

Не са подходящи близалки и бонбони, които се смучат. По-добре е прием на шоколад.

Децата трябва да пият само чиста вода. Медицината отрича прием на подсладени води и сладки сокове както по време на хранене, така и след това.

Старата практика децата да пият сок, с който заспиват в леглото, е противопоказна за зъбите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *