ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако страдате от астма, направете това – важно е за правилното дишане!

Ако страдате от астма или алергия, изберете подходящи мазнини

Информацията за мазнините в хранителния режим не се изчерпва единствено с осъзнаването, че нискокалоричните храни са полезни за здравето, а висококалоричните са вредни. Хората, страдащи от астма или алергии, трябва да обръщат внимание и на видовете мазнини, които приемат.

Все повече данни свидетелстват, че техният тип, а не количеството, което поглъщаме, вероятно оказва влияние за появата и интензивността на двата вида заболявания.

Причината може би се крие в големите количества полиненаситени, които приемаме чрез храната. Това обаче не означава, че те са вредни за здравето: с течение на години специалистите по хранене ни убеждаваха, че мазнините, които се срещат в растителните масла, в някои ядки и зърнени култури, са полезни – или поне са много по-добри от провокиращите сърдечносъдови заболявания наситени в животинските белтъчини и млечните продукти или в промишлено втвърдените трансмастни киселини (т. нар. „скрити мазнини“), вложени в преработените храни като торти, бисквити, пайове и чипс.

астма
Важна информация за онези от вас, които страдат от астма или алергия!

Проблемът се състои в балансирането на видовете полиненаситени мазнини, които консумираме. Съществуват два вида полиненаситени мастни киселини: омега-6 (които се срещат в големи количества в повечето растителни масла) и омега-3 (присъстващи в големи количества в тлъстите риби като скумрия, сьомга, сардини и риба меч, както и в соята, орехите и някои тъмнозелени зеленчуци).

Ако човек приема равни количества омега-3 и омега-6, това е здравословно. Но в хранителния режим на средностатистическия европеец се набляга предимно на полуфабрикати и зеленчукови масла, което предполага по-висок прием на омега-6 мастни киселини. Оказва се, че те са в състояние да увеличат възпалителните реакции, които водят до астма и алергии. От друга страна, омега-3 мастните киселини могат да ограничат възпалението. Ето защо съотношението 1:1, вместо обичайното 6:1, е много по-полезно.

Всъщност учените приписват на консумацията на тези полезни мазнини по-ниските нива на ракови и автоимунни заболявания, сърдечносъдови проблеми и астма в части на света като Гърция и Гренландия, където хората включват в менюто си основно омега-3 мастни киселини.

В проучвания е установено, че деца, които се хранят повече от веднъж седмично с риба, богата на омега-3, са три пъти по-малко предразположени към астма в сравнение с тези, които не ядат риба. Според други изследвания възрастни, страдащи от астма, които редовно консумират тлъста риба, имат по-добри белодробни функции, по-малко трудности в дишането и задух и по-редки случаи на събуждане през нощта със стягане в гърдите.

Освен това се оказало, че в експеримент, в който 29 деца с бронхиална астма приемали капсули с рибено масло, съдържащо 84 мг ЕРА и 36 мг DHA (и двете са форми на омега-3 мастни киселини), или капсули с плацебо (безвредно вещество), тези от първата група проявили по-малко симптоми на заболяването и реагирали по-добре на бета2-агонисти като салбутамол (вентолин) в сравнение с децата от втората група.

Подобни резултати показали и възрастни в проучване сред страдащи от алергична астма, които в продължение на месец вземали ежедневно добавки с рибено масло, и се установило, че нивата на левкотриени в организма им спаднали. Това са молекулите, освобождавани от мастоцитите, които отчасти са виновни за увеличеното производство на секрет, за свиването на дихателните пътища и възпалението при астмата и запушения и течащ нос при алергиите.

Зехтинът и рапичното олио, въпреки че са добри източници на омега-6, са съставени предимно от омега-9 мастни киселини, които са мононенаситени, затова са идеалният избор за готвене. Но избягвайте за целта рапичното олио, защото според някои проучвания при високи температури то се превръща в най-нездравословния вид мазнини – в трансмастни киселини, свързващи се със сърдечносъдови заболявания и редица други проблеми.

Още един вид полиненаситена мазнина, с която трябва да се внимава, е арахидоновата киселина, срещаща се в относително големи количества в телешкото, свинското и агнешкото месо, в млечните продукти и морските дарове. Тя също се свързва с възпаленията и изисква набавянето на допълнителни количества омега-3, за да неутрализират действието й.

Това може да е причината защо при един дългосрочен експеримент сред хора на строга вегетарианска диета, отричаща всички продукти от животински произход, 92% от 25-имата пациенти с астма, които завършили програмата, показали значително подобрение. То обаче не се случило за една нощ – участниците спазвали хранителен режим цяла година, преди да се отчетат тези резултати.

Но не за всички е необходимо да стигат до такива крайности. Вместо това, като намалите консумацията на червени меса и източниците на омега-6 мастни киселини и наблегнете на омега-3, би трябвало да получите желаното облекчение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *