Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АМИГРЕН / AMIGREN

Съдържа суматриптан, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, ментова есенция, талк, аспартам, повидон, магнезиев стеарат

Предназначение

амигрен
Таблетката амигрен може успешно да ви спаси от мигренозен пристъп – но може и да не успее

АМИГРЕН подпомага овладяването на мигренозни пристъпи в различно проявление – с или без гадене и повръщане, с повишена чувствителност към светлина (т.н. аура). Активният компонент в медикамента – суматриптан, действа съдосвиващо. Счита се че една от причините за мигренозните пристъпи е внезапно разширяване на кръвоносни съдове в мозъка – приемът на АМИГРЕН въздейства именно върху това състояние и така се постига овладяване на болката.

Как се приема

Този медикамент може да се приема само по лекарска препоръка. Лекуващият определя дозата, която пациентът трябва да приеме при първи признаци на мигренозен пристъп. АМИГРЕН може да се приеме и по-късно, но няма профилактично действие и не може да се взема за предотвратяване на кризи.

Най-често приемът на АМИГРЕН се ограничава до една таблетка от 50 мг. Само в редки случаи се допуска доза от 100 мг, изключително под лекарски контрол. Таблетките се поглъщат цели, с вода. Ако пациентът  получи облекчение, но след това болезнените симптоми започнат отново да се проявяват, може да се вземе още една доза от 50 мг – но само ако са минали най-малко два часа след първия прием. Пределната доза за едно денонощие е 300 мг.

Ако първата приета доза АМИГРЕН не е облекчила симптоматиката и пристъпът продължава, не бива да се взема нова доза, защото е малко вероятно и тя да подейства. В такъв случай се избира друго обезболяващо, като условието е новият медикамент да не съдържа ерготамин или дихидроерготамин. Посочените компоненти могат да се приемат най-малко 6 часа след първата таблетка АМИГРЕН.

При неволно предозиране или при превишаване на пределната дневна доза от 300 мг, незабавно потърсете медицинска помощ – дори да не чувствате проявата на странични ефекти от това.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с АМИГРЕН може да предизвика алергични реакции – обриви, червени петна по кожата, копривна треска, подуване на устните, лицето и гърлото, затруднено преглъщане, пристъпи на “свиркащо” дишане, задух. При такива симптоми спрете приема на лекарството и веднага потърсете медицинска помощ.

Сред често срещаните странични ефекти са прилив на топлина и зачервяване, замайване, сънливост и слабост, както и краткотрайно повишаване на артериалното налягане непосредствено след приема на медикамента. Има информация също за гадене и повръщане, задух, стягане в гръдния кош и затруднено вдишване, болки в гърдите и ръцете. При описаната симптоматика е необходима консултация с лекар – възможно е в някои случаи да се касае за сърдечен пристъп и инфаркт.

В по-редки или единични случаи се описват треперене и неконтролирани движения, скованост, зрителни смущения от различен вид, прималяване и замайване при понижено кръвно налягане, сърцебиене, ритъмни нарушения, чревни възпаления, т.н. феномен на Рейно с нарушено кръвоснабдяване на периферни зони като пръсти, ущи, нос и пр. – с видимо избледняване или посиняване на кожата. При всяка реакция, която пациентът оценява като необичайна или застрашаваща здравето му, е необходимо да бъде информиран лекуващият.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМИГРЕН не се употребява при алергия към една или повече съставки на медикамента.

Това лекарство не е подходящо в случаи на прекаран инфаркт, проблеми на кръвообращението, т.н. периферна съдова болест.

Не се използва след прекаран мозъчен инсулт.

Медикаментът е противопоказан при високи стойности на артериалното налягане, напреднало заболяване на черния дроб или ако пациентът приема лекарства с ерготамин и негови производни.

Продуктът не се препоръчва на деца и подрастващи под 18 години, както и на пациенти на възраст над 65 години.

Рискови групи пациенти са алергичните към сулфонамиди, бременни, бъбречно болни, диабетици, склонни към затлъстяване, със сърдечни проблеми.

Кърмачки могат да приемат медикамента при условие, че след това ще направят 12-часова пауза преди отново да кърмят.

Пациенти с непоносимост към някои захари да не вземат това лекарство.

Медикаментът може да причини сънливост и объркване, което би било опасно по време на шофиране. Не шофирайте, ако АМИГРЕН ви действа по този начин.

Взаимодействие с други медикаменти

АМИГРЕН не бива да се приема едновременно с лекарства, съдържащи ерготамин. Ако се касае за пациент, лекуван по този начин, той следва да изчака поне 24 часа, преди да вземе хапчето против мигрена.

Коментираният медикамент влиза в лекарствени взаимодействия с продукти, използвани за лечение на депресия и тревожни разстройства. Необходима е внимателна преценка за схема на прием, при която няма да има усилване или отслабване на терапевтични ефекти, както и провокиране на опасни странични ефекти. Сред рисковите комбинации на АМИГРЕН са и тези с лекарства за епилепсия и средства за редукция на теглото.

Приемът на АМИГРЕН не може да се предприема паралелно с продукти, съдържащи компоненти от жълт кантарион.

_______

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за опаковка от 2 таблетки по 50 мг

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *