Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранене при диабет – това седмично меню ще ви бъде от огромна полза

Хранене при диабет – придържайте се към следните съвети

Не бихте заминали на почивка, без предварително да помислите къде да отидете и по същия начин не би трябвало да започвате деня или седмицата си, без да имате идея с какво ще се храните. Не казваме, че трябва да обмисляте всяка хапка, но с толкова много нездравословни и полуготови продукти на всяка крачка наличието на план, и то на хартия, който да бъде следван, е добра стратегия.

Изготвяйте седмичното меню в неделя. Разгледайте готварските книги, тефтерите с рецепти или списанията за здравословно хранене и изберете седем полезни ястия за вечеря, умерено калорични – с не повече от 500 ккал на порция. Не забравяйте да включите източник на „диетични“ белтъчини (като пилешки гърди, риба или варива), много зеленчуци и пълнозърнести продукти, съдържащи влакнини. Закуските и обедите могат да бъдат и по-спонтанни, но все пак е добре да имате обща представа какво ще консумирате (овесени ядки или зърнена закуска с плодове сутрин, салата и супа на обяд например), за да не се окажете неподготвени.

Съставете списък за пазар. Вземете го с вас в магазина и не купувайте нищо извън него (освен ако сте забравили да включите основни неща като прясно мляко и тоалетна хартия). Дори седмицата ви да се окаже изтощителна, няма да има нужда да пазарувате или да се чудите какво да приготвите за вечеря.

Здравословното меню е вече планирано.

Консумацията на тлъста риба може да понижи риска от инфаркт.
Заканвайте седмичните си рецепти на хладилника. Това ще ви подсеща, че сте планирали полезно меню и ще ви обезсърчи да посегнете към шкафа с полуготовите храни.

Два пъти седмично включете риба. Консумацията на две порции риба – особено тлъста като сьомга, риба тон, скумрия – ще осигури достатъчно омега-3 мастни киселини, за да намали опасността от инфаркт с 30%.

Единият от начините, по които става това, е, че тези киселини се борят с възпалителните процеси в артериите и организма като цяло. Още един плюс: ако хапвате риба, това означава, че сте избегнали мазната пържола или пълната купа макарони със сирене.

Насладете се на „гръцки“ пикник в четвъртък. Започнете с домашно приготвена гръцка салата с марули, сочни домати и краставици на кубчета, шепа нахут, печено пиле (90 г на порция) и нискомаслено сирене фета (30 г на порция). Поръсете със зехтин и оцет и добавете мариновани люти чушки, ако ги обичате. Като допълнително блюдо сервирайте цацики ( 2 чаши цедено кисело мляко, няколко нарязани скилидки чесън, 1/2 чаена чаша белена краставица, нарязана на кубчета или настъргана, 1 супена лъжица зехтин, 2 чаени лъжички лимонов сок и ситно нарязана мента на вкус). Запечете пълнозърнест хляб и поднесете всичко с червено вино или студен чай без захар. Средиземноморската кухня е полезна за сърцето и може да подобри устойчивостта към инсулина.

хранене при диабет
Полезната гръцка салата

Направете голяма салата в неделя. В хладилника марулята и повечето пресни зеленчуци остават свежи няколко дни, така че голямата неделна салата би трябвало да ви стигне до сряда или четвъртък. Смесете моркови на кубчета, целина, зелен фасул, броколи и карфиол с любимия ви вид маруля и ги съхранявайте в херметически затварящ се съд. Преди да сервирате, добавете сочни продукти като домати, краставици, маслини, нискомаслено сирене, пиле, риба тон или пуешко месо.

Подгответе се за утрешния ден от вечерта. Отделете 20 минути от времето си за телевизия вечер, за да направите подготовка, която ще ви улесни следващия ден. Сварете яйца за закуска и ги сложете в хладилника, подредете масата, нарежете плодове и заредете кафе машината. Замислили сте боровинков сладкиш за петък вечер? В четвъртък отмерете и отделете брашното, овесените ядки, канелата и останалите съставки и ги запечатайте в плик. На следващия ден просто ще прибавите боровинките и ще опечете сместа.

Купете си бяла дъска от магазин за офис материали и я използвайте, за да следите приема си на влакнини. Засиленото им присъствието в менюто е един от най-успешните начини да намалите обиколката на талията си и да понижите нивата на кръвната си захар, но едва ли се сещате за това, когато планирате с какво да се храните. Решението е ежедневно да записвате всяка приемана от вас храна, богата на влакнини: сутрешната купа овесени ядки (дайте си допълнителни точки, ако сте прибавили плодове или ленено семе), сандвича от пълнозърнест хляб (той се брои за две порции влакнини), следобедната ябълка, гарнитурата от кафяв ориз и задушен спанак за вечеря. Стремете се да стигнете поне до осем. Визуалното напомняне ще ви подтикне да приемате повече влакнини през деня, ако забележите, че изоставате. Иска ви се една последна хапка след вечеря? Заложете на пресните пуканки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *