ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кръвоизлив в окото – причини и лечение

Понякога кръвоизливът в окото не е причина за притеснение, но в нередки случаи е израз на сериозен здравословен проблем. Причини за кръвоизлив в окото. Хипертония. Инсулт. Народни средства. Компрес. Следоперативен период. При захарна болест (диабет). Кръвоизлив в окото при бебета и деца. Вътрешни кръвоизливи около и под очите.

Обикновеният на пръв поглед кръвоизлив в окото може да ви се стори нещо не толкова притеснително и да го пренебрегнете с лека ръка.

Бъдете особено внимателни. Прочетете следващите редове и ще научите какви са обичайните причини за кръвоизлив в окото и какво лечение можете да приложите.
Във всички случаи най-добре ще е да се консултирате със специалист, но дотогава бихте могли да приложите някакво лечение.

Кръвоизлив в окото би могъл да се получи от претовареност (силови тренировки, физически усилия), промяна в кръвоносните съдове, която може да е в резултат на захарна болест, сърдечносъдови проблеми и дори атеросклероза.
Първото, което е добре да направите при кръвоизлив в окото, е да поставите компрес с лед.

кръвоизлив в окото
Понякога кръвоизливът в окото не е причина за притеснение, но в нередки случаи е израз на сериозен здравословен проблем

Ниската му температура ще предизвика свиване на кръвоносните съдове и ще ограничи последствията от кръвоизлив в окото.
Обикновено след подобен проблем се получава съсирек в окото, за който народната медицина препоръчва да наложим с компрес от пудра захар и сварен белтък от яйце.

 

Причини за кръвоизлив в окото

Той може да бъде причинен от различни заболявания, както и от проблеми с очите. Освен това той може да бъде получен в резултат на травма на лицето или черепа. Кръвоизливът може да се появи дори само от едно навеждане да си обуем обувката или от работа в градината. Колкото и невероятно да ви звучи, може да го предизвикаме и само с едно кихане или кашляне.
В нередки случаи се получава и в резултат на алергична реакция към някои лекарства като например антидепресанти.
Ако обаче често получавате кръвоизлив в окото, трябва да знаете, че положението е доста сериозно.

Хипертония

Високите граници на кръвното налягане са често срещана причина за появата на кръвоизлив.
Имайте предвид, че това, което виждате в окото си би могло да се случи и с други кръвоносни съдове и последиците биха могли да бъдат фатални.
Помнете, че физическото напрежение оказва пагубно влияние при наличието на хипертония.

Инсулт

Ако кръвоизливите в окото са често явление, то това е доста тревожен знак. Предвид факта, че кръвоносните съдове на мозъка и очите са от един и същ тип означава, че може би сте се разминали на косъм от инсулт. Една от причините за чести кръвоизливи в окото е засиленият приток на кръв към главата, което създава сериозен риск от появата на инсулт.

Следоперативен период

Възможно е да се получи кръвоизлив след операция. При възстановителния период е важно да не се получават спонтанни кръвоизливи. Те могат да бъдат избегнати като се подложите на изключително щадящ режим, редовно поставяне на капките за очи, както и специални хигиенни грижи.

При захарна болест (диабет)

За никого не е тайна, че усложненията от диабет са многолики. Те могат да ударят много сериозно по зрението ни. Често пъти диабетиците смятат, че кръвоизливите в окото са нещо обичайно, но истината е, че те се получават при наличието на диабетна ретинопатия, която е свързана с промени в кръвоносните съдове на зрителния орган. Обикновено честата поява на кръвоизлив в окото води след себе си до сериозни увреждания на зрението.

Бременност, главоболие, повръщане, конюктивит и дългото стоене пред компютър, също водят до сериозни увреждания на зрителния орган, които биха могли да предизвикат кръвоизлив.

При кръвоизлив може да използвате капките Визин, които намаляват значително зачервяването. Капките не са подходящи в случаите, в които сте алергични към някое от съдържащите се в тях вещества и при наличието на глаукома.

Народни средства

Растението алое вера лекува много бързо кръвоизливите в окото. Можете просто да разрежете един лист алое вера на две и да го поставите върху клепача си, или да изстискате 1-2 капки от него в окото. Промивките с вода и алое в съотношение 1:3 също вършат чудеса.

Компрес

Използвайте студен компрес. Той ще ограничи зачервяването. Необходимо е да оставите компреса да подейства 10-15 минути.
Леко намачкан зелев лист поставен върху окото също ще ви е от полза.
Билкови компреси (например от лайка) вършат чудеса. Достатъчно е да запарите едно пакетче чай да изчакате да поизстине и да го наложите върху засегнатото око.

Народна медицина

Класическата рецепта за лечение на кръвоизлив в окото е с белтък от яйце.
Необходим ви е белтъкът от едно твърдо сварено яйце. Настържете го на ситно на рендето, добавете супена лъжица пудра захар, разбъркайте сместа и я поставете в марля. Поставете получената смес върху окото като компрес и го дръжте 15-20 минути. Можете да повтаряте тази процедура 2-3 дни.

Отлично действие има и прясната неосолена извара. С нея се практикува както с яйчения белтък. Поставете я в марля, загънете и поставете като компрес върху засегнатото око. Компресът се оставя да действа 10 минути. Може да бъде прилаган три-четири пъти дневно.

Арника и лайка, са билките, които са най-ефикасни при наличието на кръвоизлив в окото. Правете промивка на проблемното око със силна запарка от чаша вода и супена лъжица от някоя от двете билки. Изчакайте да се охлади и едва тогава преминете към действие.

Другата билка, която може да ви бъде от полза в такива случаи е японската софора. Тя се приема перорално под формата на капки от спиртен извлек. Максималната дневна доза, която бихте могли да приемете е 20 до 40 капки, разделени на три приема. Тази екзотична билка прави стените на капилярите по-здрави и еластични.

 

Кръвоизлив в окото при бебета и деца

Най-честата причина за появата на кръвоизлив в окото при бебетата е натоварването от родовата дейност. За щастие следите от подобен кръвоизлив отминават без никакви проблеми. Силен плач също може да предизвика кръвоизлив при по-слаби капиляри.

Децата също не са застраховани от поява на подобен проблем. Няма място за притеснение, ако кръвоизливът в окото се е появил в резултат на бурни игри или силно викане. Ако обаче забележите, че появата им се случва често без видима външна причина, то непременно трябва да посетите специалист, който да провери дали не страда от някакво скрито заболяване като например проблем с кръвоносните съдове или захарна болест.

 

Вътрешни кръвоизливи около и под очите

Видимият кръвоизлив в окото обикновено минава за 14 дни дори и без да прилагате каквото и да било лечение. Но освен външен, кръвоизливът може да се случи и в дълбините на окото. Сигналите, които издават наличието му са замъглено виждане, болка, парене или влошено качество на зрението.
В такива случаи задължително потърсете лекарска помощ и не прибягвайте до самолечение, пише lekar.bg.

ЧЕРНА БОРОВИНКА – за здрави очи и силно зрение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *