ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болни от диабет хора задават 9 въпроса – вижте правилните отговори!

Съвети за хора, които страдат от диабет

Ако страдате от диабет и се налага да посещавате често лекарския кабинет, самият факт, че се намирате на такова място може да ви притесни. А и повечето лекари нямат много време за пациентите си, затова не е изключено да се чувствате под напрежение. Но не спестявайте въпросите си. Набавянето на нужните отговори ще ви помогне да овладеете заболяването си и да се грижите по-добре за здравето си. Започнете с тези съвети.

1. Колко често трябва да измервам кръвната си захар? Отговорът зависи от няколко фактора. При всяко посещение ще трябва да преразглеждате и обсъждате наблюденията си, както и това дали да увеличите или намалите броя на проверките.

2. Как и кога да вземам лекарствата си? Това е изключително важно и указанията във вашия случай могат да се различават от традиционните, затова бъдете внимателни и си водете бележки. Уверете се, че сте разбрали дали да вземате лекарствата или инсулина преди хранене, вечер, сутрин, без храна и т.н. Трябва ли да избягвате алкохола? Възможни ли са взаимодействия между личните медикаменти, с които трябва да сте наясно? Тази информация може да съпътства рецептата ви, но медицинският жаргон е труден за разбиране, затова е добре да попитате, докато още сте в лекарския кабинет.

диабет въпроси
Най-често задавани въпроси при диабет

3. Има ли универсална разновидност на лекарството ми? Ако сте притеснени финансово, попитайте за алтернативни медикаменти. Понякога лекарят може да ви изпише по-старо лекарство, което също е ефикасно и по-евтин или да ви препоръча универсална разновидност на препарата.

4. Какви са възможните странични ефекти? Всяка рецепта, която ви издават, е добре да бъде придружена от листовка с подробна информация за пациента, която засяга възможните странични ефекти и съпътстващите ги симптоми, но е полезно да обсъдите този въпрос с лекаря в момента на предписването. Дали вие сте по-предразположени при вас да се проявят някои от изброените симптоми? Лекарството за диабет предизвиква ли сънливост и пречи ли на способността да шофирате? При кои признаци трябва да потърсите лекарска помощ? Трябва ли да спрете приема на дадено лекарство, ако при вас се наблюдават някои от страничните ефекти? Ако поради някаква причина спрете да вземате определен медикамент, обадете се на лекаря си, за да го уведомите. Не чакайте до следващия преглед.

5. Какъв хранителен режим трябва да следвате? За същинския отговор на този въпрос ще трябва да се обърнете към дипломиран диетолог, тъй като общопрактикуващите лекари често не са специалисти в храненето. Междувременно все пак е добре да поискате някои общи насоки от лекаря си. В повечето кабинети ще намерите листовки с информация относно храненето на диабетика. Обикновено това означава да не пропускате хранения, да сядате на масата по едно и също време всеки ден, да приемате еднакви количества храна на едно хранене и да наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите и нискомаслените млечни продукти и храните с полезни белтъчини.

6. Мога ли да консумирам алкохол? Ако пиете алкохол, общото правило гласи не повече от едно питие на ден за жените и не повече от две питиета на ден за мъжете (едно питие се равнява на 150 мл вино или 350 мл бира). Ако лекарят ви се притеснява за бъбреците или черния ви дроб, може да се наложи да се въздържате от приема на алкохол.

7. Трябва ли да избягвам определени храни? Според стойностите на кръвното ви налягане, холестерола и средните нива на кръвната захар лекарят ви може да предложи промени в хранителния режим. Преобладаващото мнение в тази насока е, че можете да продължите да се радвате на храните, които сте приемали преди поставянето на диагнозата „диабет“, включително и на сладкото, но не в същите количества и приготвени по различна технология. Някои навици обаче, като консумацията на няколко газирани напитки дневно (във всяка се съдържат по 12 чаени лъжички захар), най-вероятно ще трябва да се променят.

8. Разрешено ли е да скачам с бънджи и да играя баскетбол? Стига да нямате сериозни здравословни проблеми, повечето лекари препоръчват умерени физически упражнения като ходене, плуване или колоездене по 30 минути през повечето дни от седмицата. Все пак е добра идея да получите одобрението на лекаря си, ако се захващате с нов спорт или преминавате на нов тренировъчен режим. Може да се наложи да се прегледате или да получите насоки, подходящи за състоянието ви (при бъбречна недостатъчност, неврологични увреждания, признаци на сърдечносъдово заболяване или други проблеми), преди да ви дадат зелена светлина.

9. Мога ли да намаля приема на някое от лекарствата си? Това е хубав въпрос, ако сте се хранили правилно и сте спортували редовно, вследствие на което наблюдавате видимо подобрение в нивата на кръвната си захар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *