ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се дава първа помощ при раждане

Как протича едно раждане? Имаме три основни фази – в първата се разширява маточната шийка, а матката се контрахира на всеки две минути, подготвяйки се за изгонването на плода.

Раждане
Раждане

При раждане на първо дете тази фаза продължава няколко часа, но при следващи раждания може да се скъси. Във втората фаза се ражда детето, а в третата се изхвърля плацентата.

В повечето случаи, когато детето се ражда преди родилката да бъде настанена в родилно отделение, има малко усложнения, въпреки че ситуацията може да изглежда обезпокоителна.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Помолете родилката да легне на леглото (в краен случай на пода). Повдигнете главата и раменете с възглавници, одеяла или навити дрехи. Постелете чисти кърпи или чаршафи под тялото на бременната.

Повикайте по най-бързия начин акушерка или „Спешна медицинска помощ”.

Родилката е склонна да се напъва при всяка контракция на матката, а по-добре би било бързо да вдишва и издишва, за да се избегне евентуално разкъсване на родилния канал, докато той още не е готов да пропусне детето. Ако не може да издържи на бързото дишане и започва да се напъва при всяка контракция, посъветвайте я да почива в промеждутъка между тях и спокойно да поема въздух. Така ще събира сили за следващите контракции.

Щом се покаже главата на детeтo, хванете я внимателно с ръце, докато следващата контракция на матката не изтласка цялото тяло. Главата му леко се клатушка в ръцете ви, докато раменете се завъртат встрани в стремежа да излязат навън. Не възпрепятствайте естествените движения на детето; всяко противодействие може да е опасно.

Проверете дали устата и носът на детето не са пълни с околоплодна течност; оставете евентуално наличната течност да изтече, тъй като може да попречи на първите вдишвания. Внимавайте пъпната връв да не се е увила около врата на детето. Ако това е така, освободете примката по най-бързия начин, за да не се задуши по време на раждане.

Бъдете подготвени за следващата контракция на матката, при която раменете ще се покажат едно след друго. Не дърпайте детето, а оставете това на матката. Така детето се ражда по естествен начин.

Бебето на една страна
Бебето на една страна

Веднага след раждането поставете детето да легне на една страна между краката на майката. Почистете евентуалната слуз от устата. Повийте новороденото (включително и главата) в кърпа, за да не се губи телесна топлина.

Веднага щом новороденото започне да диша, вържете пъпната връв на две места с нещо, което да не я прерязва (напр. бинт). Направете първия възел на разстояние от около 15 см, а втория – на около 20 см от пъпа. Не отрязвайте краищата на бинта много късо, защото иначе възлите могат да се развържат. При връзването не дърпайте пъпната връв.

Ако колата на „Спешна медицинска помощ“ е на път към вас, направете чиста (стерилна) превръзка върху пъпната връв и коремчето на новороденото. Ако екипът се забави повече от половин час, срежете пъпната връв между двата възела с остра и чиста ножица. Първият възел може да се развърже поради свиването на пъпната връв. Затова вържете трети възел на 10 см от пъпа. Покрийте раната от срязването със стерилна марля и внимавайте за евентуално кръвотечение.

Позволете на майката, ако иска, да погали и да се порадва на новороденото си и да го накърми. Плацентата се изтласква навън с лека контракция на матката, която почти не се усеща от родилката. Това се стимулира и тогава, когато тя е заета да кърми детето си.

Щипки за пъпна връв
Щипки за пъпна връв

В никакъв случай не дърпайте пъпната връв, за да ускорите изтласкването на плацентата. Запазете плацентата покрита в една купа, за да може впоследствие лекарят да я изследва. Дръжте на топло родилката и детето до идването на лекаря или екипа на „Спешна медицинска помощ“.

УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ РАЖДАНЕ

Нормално детето се ражда с главата напред, освен ако по време на бременността не се е обърнало. Ако все пак то не тръгне с главата напред през родилния канал, раждането продължава по-дълго, протича по-трудно и е наложителна лекарска помощ.

СЕДАЛИЩНО ПРЕДЛЕЖАНИЕ

При седалищно предлежание детето се ражда със седалището напред. Това може да доведе до удължаване на втората фаза на раждането. Помолете родилката да не се напъва повече през този период, а бързо да вдишва и издишва. Ако седалището и тялото на детето се покажат навън, преди да е пристигнал специализиран екип, НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да изтеглите главата на детето. Това може да доведе до увреждане на мозъка. Увийте топло частично роденото дете. Така ще предотвратите преждевременното започване на дишането вследствие въздействието на студения въздух, преди главата да се е освободила.

КОГАТО ГЛАВАТА НЕ СЕ ПОКАЗВА

Понякога не се показва горната част на главата, а най напред се подава крак, ръка или лицето на детето. В този случай се опитайте, както бе описано в „Седалищно предлежание“, да удължите процеса на раждане.

При описаните по-горе случаи жената трябва да бъде транспортирана по възможно най-бързия начин в болница, тъй като тези усложнения не могат със сигурност да бъдат овладени в извънклинична обстановка даже и от специализиран екип.

Първа помощ при спонтанен аборт

За спонтанен аборт говорим при спонтанно прекъсване на бременността преди 28-ата гестационна седмица. Спонтанен аборт може да настъпи напълно неочаквано и да доведе до сериозна кръвозагуба и шок.

ОПЛАКВАНИЯ

  • вагинално кръвотечение, често със съсиреци
  • болезнени контракции
  • гадене, отпадналост, световъртеж

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • бледа, студена и влажна кожа
  • учестен и слаб пулс
  • демонстративни симптоми на болка и страх

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Помогнете на жената да заеме удобно положение и я завийте топло. Повдигнете главата и раменете с една или две възглавници. Преценете степента на кръвозагубата и при необходимост се погрижете за носна кърпа или стерилна превръзка.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“. През това време се опитайте да успокоите бременната доколкото е възможно.

Редовно проверявайте пулса и си записвайте честотата. Не предлагайте на жената нищо за ядене или пиене, защото впоследствие може да се наложи даването на упойка. Повдигнете краката й на няколко възглавници.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *