Кои храни предизвикват алергии

Напоследък все по-често се говори за и т.нар. алергичен марш. Какво представлява това заболяване? Кои храни най-често предизвикват алергии?

Милена Стоева – Харманли

Алергичният марш е поредица от алергични заболявания, които се развиват последователно, едно след друго, от един и същи пациент. Например при едно дете още от първите месеци на живота му (ако има фамилна анамнеза за алергични заболявания в семейството) може да се появи алергичен дерматит или детска екзема, чиято основна причина в такава ранна възраст са хранителни¬те алергии. До навършване на една година или малко по-късно може да настъпи пълно възстановяване. Но детето расте, спектърът от алергените, които го връхлитат, се разширява и след известно време (2-3 години) то може да развие едновременно алергичен ринит, конюнктивит, а след това, може би, и бронхиална астма. Това развитие е изключително нежелателно, така че детето ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ИЗСЛЕДВА и лекува, за да се предотврати по-нататъшният алергичен марш.

Децата с алергии трябва да бъдат внимателно лекувани и при възникването на огнища на хронични инфекции: тонзилит, синузит, пиелонефрит и други, тъй като те могат да влошат симптомите на алергичното заболяване.

През лятото за лечение в болниците постъпват много деца с остри алергични реакции: остра уртикария, оток на Квинке, ток-сикоалергичен дерматит. Среща се както истинска алергия към храната, така и псев-доалергична реакция към бои, емулгатори, овкусители и различни добавки. Причината за последните е влошаването на околната среда, което влияе върху качеството на храната, която консумират хората.

Ние често се сблъскваме със ситуации, в които според майките „детето не е яло нищо по-различно от преди, а цялото е в обриви“. Оказва се, че детето е пило подсладена вода, пълна с бои, яло е кисело мляко с изтекъл срок на годност, консумирало е голямо количество бонбони с различни оцветители. Трябва да обръщаме повече внимание на това, което ядат децата ни. Храните трябва да бъдат пресни и екологично чисти.

ВНИМАНИЕ!

Ако детето ви изведнъж, се покрие с обрив от главата до петите, обадете се на Бърза помощ. Лекарят на място ще определи дали имате нужда от хоспитализация, или можете да минете с лечение вкъщи. По време на заболяването и един месец след това трябва да се спазва

СТРОГА ХИПОАЛЕРГЕННА ДИЕТА:

без мед, орехи, цитрусови и екзотични плодове, шоколад, кафе, какао. Изключете от менюто си всички продукти с червен и оранжев цвят, откажете се от млякото, а овесената каша приготвяйте с вода. Пийте негазирана минерална или просто преварена вода. Приготвяйте си чая без никакви добавки. Изключете също така бульоните, яйцата, рибата и пилешкото месо. Какво да се прави? Друг начин няма. В бъдеще трябва внимателно да подбирате храната си и да се опитвате да следвате стриктно препоръките на вашия лекар.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *