Начало / Здравето от А до Я / Бели дробове и дихателна система / Как да дадем първа помощ при отравяне от вдишване на газ и задух?


Как да дадем първа помощ при отравяне от вдишване на газ и задух?

Най-голямата опасност за пострадалия при отравяне с газ е вдишването на въглероден оксид.

Той се съдържа в отработените газове, но може да се изпуска и от дефектен газов котлон. Въглеродният оксид може да доведе до сериозни последици и дори до смърт. Особено опасно е, че газът няма мирис и първоначалните симптоми при отравяне с газ се разпознават трудно.

Отравяне с газ

Отравяне с газ

ОПЛАКВАНИЯ

 • главоболие и гадене
 • обърканост, безпокойство, поведение като при опиянено състояние
 • проблеми с дишането или липса на дишане
 • ненормален цвят на кожата, напр. блед, синкав или розовеещ (поради въглеродния оксид)

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ”.

Не включвайте електроуреди и не палете лампите. Съществува опасност от евентуална експлозия, при което настъпва отравяне с газ. Ако пострадалият е в затворено помещение, отворете всички врати и прозорци, като не се излагате на риск. Ако той е в съзнание, помогнете му да излезе от обгазеното помещение на чист въздух.

Ако пострадалият не е в съзнание, изтеглете го със спасителния захват на чист въздух. Поставете го да легне на една страна и освободете дихателните пътища. При необходимост започнете реанимация.

Ако пострадалият е в съзнание, изчакайте, докато се възстанови на чистия въздух. Останете близо до него до идването на екипа на „Спешна медицинска помощ“ и следете за промени в състоянието му.

Задух, предизвикан от удар

Удар или блъскане в горната част на корема, в областта на слънчевия сплит – възел от нервни влакна в задната част на коремната кухина, може да има временни последствия. Въпреки че е болезнено и обезпокоително, това състояние на затруднено дишане отшумява бързо.

Задух от удар

Задух от удар

ОПЛАКВАНИЯ

 • дихателни проблеми
 • гадене
 • болки в корема

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

 • нарушен говор
 • гадене или повръщане
 • проблеми с кръвообращението
 • влошаване на общото състояние
 • слаб и учестен пулс за продължително време

Веднага щом може отново да се движи, накарайте пострадалия да заеме възможно най-удобно положение (по правило седнал до маса). Успокойте го, че болките скоро ще отзвучат и диша­нето отново ще стане лесно. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да масажирате корема или да го притискате с присвити крака.

Не давайте нищо за ядене или за пиене, преди пострадалият да се е възстановил напълно или да се е консултирал с лекар (при вътрешно нараняване).

Посъветвайте пострадалия да се консултира с лекар, за да се изключат трайни увреждания.

Ако пациентът е в безсъзнание, проверете пулса и дишането и при нужда го поставете в стабилно странично положение. Освободете дихателните пътища. При необходимост го реанимирайте.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб