ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СОПРАЛ / SOPRAL

Съдържа омепразол, захароза, царевично нишесте, натриев лаурилсулфат, динатриев фосфат, манитол, хидроксипропилметилцелулоза, макрогол 6000, талк, полисорбат 80, титанов диоксид, метакрилова киселина, желатин, оцветители

Предназначение

сопрал
Сопрал регулира киселинността на стомашните сокове

СОПРАЛ повлиява продукцията на солна киселина за стомашните сокове, т.е. принадлежи към групата лекарства – инхибитори на протонната помпа. Препоръчва се при гастроезофагеален рефлукс за редукция на стомашните киселини; при язви от различно естество, включително медикаментозна; прилага се при синдрома Zollinger-Ellison, свързан със свръхпродукция на киселина от панкреаса.

Как се приема

Дозирането на медикамента зависи от характера на заболяването и възрастта на пациента. Дозата и продължителността на приема се определят от лекар. Капсулите СОПРАЛ се приемат сутрин, без връзка с храненето. Поглъщат се цели с достатъчно вода. Ако малки деца имат затруднения с поглъщането на капсулиште, те могат да се разтворят и съдържанието им да се изсипе в малко вода. Изпива се веднага.

При гастроезофагеален рефлукс със засегнат хранопровод се приема еднократно 20 мг дневно от продукта в продължение на 4-8 седмици. Ако след този срок проблемът все още е налице, лечението продължава с удвоена дневна доза за още осем седмици. След неутрализирането на проблема се провежда поддържащо лечение с по 10 мг дневно за срок, определен от лекуващия. Ако при поставянето на диагнозата хранопроводът не е засегнат, терапията включва само 10 мг СОПРАЛ дневно.

При язва на стомаха дневната доза е 20 мг еднократно, терапията е 4 седмици. При необходимост лечението може да бъде продължено с още 4 седмици.Ако тази схема не даде резултат се препоръчва дневна доза от 40 мг за 8 седмици. За предотвратяване на кризи лекарят може да препоръча поддържащо лечение с по 10-40 мг от продукта еднократно дневно.

При язва на дванадесетопръстника или стомаха, причинена от нестероидни противовъзпалителни (медикаментозна) или хеликобактер пилори, лечението е с по 20 мг СОПРАЛ еднократно дневно. Срокът се определя по преценка на лекуващия, като при инфекция от хеликобактер пилори приемът на СОПРАЛ се комбинира с антибиотици.

Еднократната дневна доза при синдром на Zollinger-Ellison е 60 мг за срок по преценка на лекаря.

При сходни проблеми у деца е възможно прилагането на същото лекарство, като дозата и продължителността на приема се определят от лекуващия. Медикаментът се прилага при деца над едногодишна възраст.

Възможни нежелани ефекти

Ней-често проявяваните странични ефекти от лечението с този продукт са главоболие, гадене и повръщане, разстройство, газове или запек.

По-рядко пациентите се оплакват от замайване и световъртеж, влошено качество на съня, отоци на крайниците, обриви, промени в показателите на кръвната картина.

Има също и случаи на алергични реакции със затруднено преглъщане, дишане и хрипове, отоци на устните и гърлото, припадъци, зачервяване на кожата с мехури и лющене, кървене от устните и очите, от гениталиите. Понякога се наблюдава пожълтяване на кожата, което сигнализира за отклонения в чернодробните функции.

Не е изключено при продължителен прием да се наблюдават състояния на тревожност и депресия, промени във вкуса, зрителни нарушения, пресъхване на устата, гъбични инфекции, възпаление на устната лигавица, алопеция, фоточувствителност, ставни и мускулни болки, бъбречни проблеми. Съобщавано е също за промени в поведението – агресивност, халюцинации, ставни и мускулни болки.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОПРАЛ не се прилага при алергия към един или повече компоненти.

Продуктът не се прилага при деца под едногодишна възраст, и само по лекарска препоръка при 1-4-годишни.

Не е подходящ при силни болки, повръщане на кръв, черни изпражнения. Да не се прилага при пациенти, които в миналото са преживели стомашно-чревна операция.

Пациенти с чернодробни заболявания трябва да потърсят консултация със специалист и да се убедят в безопасността на продукта за лечението си.

Взаимодействие с други медикаменти

Част от пациентите, на които се налага да се лекуват със СОПРАЛ, приемат и други медикаменти заради други заболявания. Паралелният им прием със СОПРАЛ може да причини различни проблеми, като усили или намали ефективността на лекарствата и собствената си.

При внимателна преценка е възможно да се изработи успешно действаща лекарствена схема. Повишено внимание се изисква при преценката за паралелен прием с лекарства за СПИН, гъбични инфекции, антикоагуланти, при сърдечна недостатъчност, при епилепсия.

Лечението със СОПРАЛ се спира, ако е наложително да започне лечение на HIV-инфекция, туберкулоза, клопидогрел.

_______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 28 таблетки х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *