Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вегетарианството е вредно! Или не е? Научете сега!

Наред с доказаните истини за вегетарианството се разпространяват и неверни твърдения. Вижте кои са те!

Храната на вегетарианците
Храната на вегетарианците

Вегетарианството е опасно за здравето!

Не е вярно!

Вегетарианският начин на хранене води до консумация на по-малко наситени мастни киселини и повече фибри.

Холестеролът при вегетарианците е по-нисък, както и индексът на телесната маса. Те по-рядко боледуват от сърдечносъдови заболявания, диабет, хипертония и някои видове рак. Ако хранителният режим на вегетарианеца е достатъчно балансиран, той може да го предпази от остеопороза, ревматоиден артрит, бъбречни заболявания и деменция.

При веганите се появява допълнителна превенция срещу затлъстяване, хипертония и възпалителни заболявания.

Животинските протеини са по-полезни от растителните!

Не е вярно!

Наистина, животинските протеини са по-богати на есенциални аминокиселини и по-лесно се усвояват от организма.

В същото време при съвременния начин на хранене в индустриалните страни консумацията на животински протеини е прекалено висока – организмът има нужда от 0,83 г протеини на килограм телесна маса, а обикновено се достига до 1,4 г на кг. Многобройни изследвания сочат, че това обяснява тенденцията към затлъстяване още от детска възраст. Животинските протеини от червеното месо увеличават риска от рак на дебелото черво. Растителните протеини, на каквито са богати бобовите храни, са достатъчно качествени, без да повишават риска от хронични патологии.

Вегетарианството ви докарва недостиг на витамин В12

Вярно е!

Безспорно това е големият проб­лем на вегетарианците и в още по-голяма степен на веганите. Витамин В12 е необходим за правилното функциониране на всички клетки в организма и за баланса на нервната система. Намира се основно в месото, яйцата, млякото, рибата и морските дарове. Това е единственият витамин, който не се съдържа в растителната храна. Когато той е в недостиг, може да се стигне до анемия или проблеми с нервната система, повишава се рискът от заболявания на сърцето. На вегетарианците се препоръчва да приемат хранителни добавки, осигуряващи 10 микрограма витамин В12 всеки ден или 2000 микрограма седмично.

Вегетарианците имат по-добра чревна флора

Вярно е!

Чревната флора включва различни бактерии и гъбички, които населяват червата. Те са над 100 000 милиарда на брой, което е два пъти повече от клетките в човешкия организъм. Все още не знаем всичко за чревната флора, но е безспорна голямата й роля за човешкото здраве. Нейното състояние зависи от начина ни на хранене. При вегетарианството тя е различна и съдържа по-малко патогенни организми, отколкото има при хората, които ядат и месо. С това се обяснява защо когато се консумира само расти­телна храна, възпалителните процеси в организма са по-слаби.

Човекът не е създаден, за да яде месо!

Не е вярно!

Исторически способността на човека да усвоява животинска храна е резултат от естествения подбор – месоядните ни предци имали по-многобройно и по-здраво поколение в сравнение с тези, които още не познавали и не употребявали месото. Австралопитеците хапвали съвсем малко животински продукти, докато в епохата на Хомо Еректус човеците разбрали, че месото ги прави по-силни физически и по-енергични.

Днешните разбирания за вегетарианството търпят развитие. Консумацията на месни продукти се препоръчва основно заради набавянето на важния витамин В12, който е нужен на мозъка. В същото време е напълно възможно да бъдем вегетарианци без опасност за здравето, като включим в храната си бобови и зърнени храни, които са били непознати в праисторическите времена, както и добавки от витамин В12.

Източник: Здравен журнал

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *