ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Авитаминоза? Не допускайте да се разболеете от нея

Авитаминоза е изключително опасно състояние, в което човешкият организъм може да изпадне и ако не бъдат взети мерки навреме, положението става опасно

Както на някои читатели ще им направи впечатление, авитаминоза произлиза от а-витаминоза – случаи, при които в тялото на човек липсва някой витамин.

Знаем най-известните витамини А, В (В1, В6, В12), С, D, E и други.

Ако поради наследствено увреждане, липса на прием на подходяща храна или друга причина, в тялото на дете или възрастен човек липсва един или повече витамини, последствията могат да се окажат трагични.

Нарушена обмяна на веществата, слаба и неадекватна имунна система, увредена нервна система и други, са част от аномалиите, които могат да се получат.

Например липсата на витамин D  в детския организъм причинява рахит.

Най-първите симптоми за авитаминоза са отпадналост, липса на апетит, апатия, проблеми с ноктите, косата капе, кожата повяхва без видима причина, костите започват да болят и други.

ТУК >>> можете да прочетете какви заболявания причинява липсата на останалите важни витамини в човешкия организъм.

avitaminoza
Не допускайте да получите авитаминоза!

За да не изпада човек в положение на авитаминоза, той задължително трябва да се храни рационално.

Най-богати на витамини са пресните плодове и зеленчуци, както фрешовете, получени от тях и смути.

По този начин набавяме витамини А, В, С – на първо място червените плодове  и зеленчуци, заедно с жълтите и оранжевите.

След това задължително се храним с зеленолистни подправки като магданоз, копър и целина.

Не пропускаме спанак, коприва, лапад, лобода, листа от цвекло, които са богати на желязо. Желязото не е витамин, но е изключително важно за кръвта и предпазва от анемия.

Витамин D набавяме от слънцето и от рибата, включително и от рибеното масло. Рибата съдържа фосфор, необходим за мозъка и за нервите.

Витамин А се съдържа в морковите и в тиквата, но той е мастно разтворим. Това означава, че за го усвоим, трябва да използваме някаква мазнина.

Например на закуска пресен морков с филийка пълнозърнест хляб и масло.

Настъргани моркови на салата, в която сте сложили зехтин или олио.

За тиквата е най-добре, когато я изпечете във фурната, да й добавите малко краве масло или ако сте я задушили с вода, след като прецедите сока, който също е полезен, да сложите краве масло, което ще се разтопи бързо в топлата тиква.

Ако вече сте усетили липсата на витамини, трябва да пиете на таблетки или разтворими,  или да приемате хранителни добавки, обогатени с витамини, за да възвърнете нормалния витаминозен баланс в организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *