ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 мита за псориазиса

Според статистиката псориазисът засяга 2 – 4 % от населението в света

псориазис
Липсата на знания води до появата на митове, които задълбочават физическото и психическото състояние на болния.

Псориазисът е заразен

Това е дълбока заблуда. Болестта псориазис представлява генотипна дерматоза, абсолютно незаразна за околните. Различните инфекции са само пусков механизъм, а не причина за това заболяване. Не е известен нито един случай на предаването му от човек на човек, с изключение на наследствените. При това не е задължително да се предаде по наследство. Ако присъства у двамата родители, вероятността детето да се разболее, е 50%. Ако единият родител е болен – рискът е 25%. Функционални проблеми на черния дроб задълбочават протичането на псориазиса.

Псориазисът е нелечим

Изучаването на причините позволява създаването на нови препарати срещу това заболяване. Обикновено първата стъпка е използването на мазила (или други средства с местно приложение). Но съвременните методи за терапия не се ограничават само със симптомите. Добре е обаче лечението да започне още при първите признаци, в противен случай може да се стигне до опасни усложнения.

Не може да се повлияе върху проявленията на псориазиса

Съвременните методи на лечение обикновено позволяват да се постигне продължителна ремисия или дори пълно оздравяване. За да може пациентът да контролира болестта, трябва да следва индивидуалната схема на лечение, подбрана от лекаря, и да
коригира навиците и начина си на живот. Например не трябва дълго да стои на слънце, трябва да избягва травмите на кожата, стреса, да откаже цигарите и алкохола. Положителна роля играе и диетата.

Всички пациенти с псориазис се лекуват еднакво

Причините и факторите, провокиращи заболяването, са абсолютно различни – неправилно прилагане на медикаменти, наследственост, стрес, инфекции. Затова и лечението е индивидуално. Първичната реакция към лечението също може да се различава при отделните пациенти. За съжаление, не съществува универсално лекарство – заболяването изисква комплексно лечение, което се подбира индивидуално.

Псориазисът поразява само кожата

Най-често е така, но при тежки случаи може да се развие псориазис на ноктите, както и да се появят възпалителни поражения по ставите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *