Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво помага при псориазис?

Псориазис представлява хронично незаразно заболяване

Псориазис се характеризира с възпалени, бързо нарастващи обриви, покрити със сребристобели корички от мъртва кожа.

Псориазисът, който засяга поне четири милиона американци, се среща малко по-често при жените, отколкото при мъжете. Макар че заболяването може да се развие по всяко време, 10-15% от всички случаи се диагностицират при деца под 10 години, като средната възраст за поява на симптомите е 28 години. Псориазисът се среща най-често при хора със светла кожа и сравнително рядко при тъмнокожи хора, макар че процентът при афро-американците към 2008 г. бележи бавно покачване.

Нормалните кожни клетки узряват и заменят мъртвите клетки на всеки 28-30 дни. Псориазисът кара кожните клетки да узряват за по-малко от седмица. Тъй като тялото не може да отстрани старата кожа толкова бързо, колкото новите клетки достигат до повърхността, по ръцете, гърба, гърдите, лактите, краката, ноктите, гънките между хълбоците и скалпа се появяват надигнати участъци мъртва кожа.

Псориазисът се счита за лек, ако засяга по-малко от 5% от повърхността на тялото, умерен, ако е засегната между 5 и 30% от кожата, и тежък, ако заболяването засегне повече от 30% от повърхността на тялото.

Видове псориазис:

Дерматолозите разграничават различните форми на псориазис според засегнатата част от тялото, тежестта на симптомите, тяхното времетраене и начина, по който се образуват люспите.

Псориазис
Псориазисът може да се появи заради силен стрес

ПСОРИАЗИС ВУЛГАРИС (С ПЛАКИ)

Psoriasis vulgaris е най-често срещаната форма на заболяването, характеризира се с малки червени пъпчици, които се уголемяват и формират плаки, възпаляват се и образуват люспи. Горните люспи се лющят лесно и често, но онези под повърхността на кожата се струпват заедно. След отстраняването на тези люспи остава нежна кожа, която кърви и води до разрастване на плаките (възпалените участъци).

Плакатният псориазис може да се развие по всяка част на тялото, но най-често се появява по лактите, коленете, скалпа и торса.

ПСОРИАЗИС ПО СКАЛПА

Най-малко 50 човека от всеки 100, които страдат от това заболяване, имат именно псориазис по скалпа. Тази форма се характеризира с покрита с люспи и плаки повърхност на черепа.

ПСОРИАЗИС ПО НОКТИТЕ

Първият признак на псориазиса по ноктите обикновено е появяване на точковидни вдлъбнатини по ноктите на ръцете или на краката. Размерът, формата и дълбочината на вдлъбнатините варират, като засегнатите нокти могат да се удебелят, да пожълтеят или да се ронят. Кожата около засегнатия нокът понякога е възпалена, а нокътят може да се отлепи от нокътното ложе.

КАПКОВИДЕН (ГУТАТ) ПСОРИАЗИС

Получил името си от латинската дума gutta, която означава „капка“, този вид псориазис се характеризира с малки, червени, подобни на капки точки, които бързо нарастват и могат да бъдат донякъде люспести. Често се открива по ръцете, краката и торса, а понякога и по скалпа. Капковидният псориазис може да се изчисти без лечение или да изчезне, а после да се появи под формата на плакатен псориазис вулгарис.

ПУСТУЛОЗЕН (ГНОЕН) ПСОРИАЗИС.

Обикновено се появява при възрастните. Характеризира се с подобни на пришки обриви, пълни с неинфекциозна гной и обградени от зачервена кожа. Пустулозният псориазис, който може да бъде ограничен само до една част на тялото (локализиран) или разпространен на повече места, може да бъде първият симптом на псориазиса или да се развие при пациент с хроничен псориазис вулгарис.

Общият пустулозен псориазис е известен още като пустулозен псориазис на Von Zumbusch. Изведнъж на много места по тялото се появяват изключително болезнени области от възпалена кожа. След няколко часа се появяват пустули, после изсъхват и до два дни се обелват. Общият пустулозен псориазис може да се окаже животозастрашаващ за сърцето и бъбреците.

Пустулозният псориазис по дланите и ходилата (ППДХ) се появява обикновено между 20-ата и 60-ата година. При него се появяват големи пустули в основата на палеца или отстрани на петите. След време пустулите стават кафяви и се излющват. След излющването активността на заболяването обикновено намалява за известно време.

Хроничният акродерматит на Hallopeau е форма на ППДХ, която се характеризира с болезнени, често изваждащи от строя обриви по върховете на пръстите на ръцете или на краката. Ноктите може да се деформират, а заболяването може да увреди костта в засегнатата област.

ИНВЕРТЕН (ОБРАТЕН) ПСОРИАЗИС

Инвертният псориазис се появява под мишниците и в слабините, под гърдите и на други места, където кожата се свива или сгъва. Това заболяване се характеризира с гладки възпалени лезии и може да бъде изтощително.

ЕРИТРОДЕРМИЧЕН ПСОРИАЗИС

Характеризира се със силно лющене, сърбеж и болка, които засягат по-голямата част от тялото. Този вид псориазис нарушава химическия баланс на организма и може да причини тежко вътрешно заболяване. Тази особено възпалителна форма на псориазис може да бъде първият признак на заболяването, но често се развива и при пациенти с история на псориазис вулгарис.

ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ

Около 10% от пациентите с псориазис развиват усложнение, което се нарича псориатичен артрит. Този тип артрит може да се развие бавно и леко, но е възможно да стане и бързо. Симптомите на псориатичния артрит включват:

– Дискомфорт в ставите, подуване, схващане или пулсиране
– Подуване на пръстите на краката и глезените
– Болка в пръстите, долната част на гърба, китките, коленете и глезените
– Възпаление на очите

Причини и симптоми:

Причината за псориазиса е неизвестна, но изследвания, свързани с Проекта човешки геном, картографират генетичния компонент на заболяването в началото на новото столетие. През 2003 г. изследователи от Вашингтонския университет в Сейнт Луис обявяват, че три гена на хромозома 17 очевидно са свързани с развитието на псориазис. Маркери на псориазиса са открити в 10 други хромозома, макар че конкретните гени на заболяването все още не са открити. Изследователите смятат, че псориазисът е мултифункционално разстройство, което означава, че той е краен резултат от множество различни фактори. Очевидно се причинява от комбинираното действие на многобройни болестни гени в един човек, които се задействат от дразнители в околната среда. Факторите, които повишават риска от развиване на псориазис, включват:

– Родственици по кръвна линия с псориазис
– Стрес
– Излагане на ниски температури
– Нараняване, болест или инфекция
– Стероиди и други лекарствени средства
– Механично напрежение (навеждане на колене или излагане кожата на въздействието на химикали например)

При пациенти с псориазис, псориатичният артрит може да бъде задействан от травма или от определени бактерии.

Диагностициране

В основата на диагностицирането на псориазиса са медицинската история и физическият преглед на пациента. В някои случаи се извършва и микроскопско изследване на кожните клетки.

Изследванията на кръвта могат да разграничат псориатичния артрит от други видове артрит.

Лечение

Лечението на псориазиса включва:

– Накисване в топла вода и немска лайка (Matricaria recutita) или в топла солена вода.

– Пиене до три чаши горещ чай, приготвен с една или комбинация от следните билки: корен от репей (Arctium lappa), корен от глухарче (Taraxacum mongolicum), корен от обикновена махония (Mahonia aquifolium), сарсапарила (Smilax officinalis) и момордика (Momordica charantia).

– Прием на две 500 мг капсули масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis) дневно. Бременните жени не трябва да използват масло от вечерна иглика, а пациентите с чернодробни заболявания или висок холестерол могат да го приемат само под лекарско наблюдение.

– Хранителен режим, който включва много риба, пуешко месо, целина (за пречистване на бъбреците), магданоз, марули, лимони (за пречистване на черния дроб), обли лимони (лайм), фибри, плодови и зеленчукови сокове.

– Хранителен режим, в който липсват животински продукти с високо съдържание на наситени и ненаситени мазнини, както и тлъсти меса, които улесняват възпаленията.

– Ежедневно пиене на много вода (най-малко осем чаши)

– Редовно създавайте в ума си образ на чиста и здрава кожа.

Другите алтернативни подходи, които биха могли да помогнат, включват откриване и отстраняване на алергените от хранителния режим; подобряване функцията на черния дроб; увеличаване на киселинността в стомаха и засилена програма за детоксикация. Хомеопатичното лечение, ако е предписано от опитен специалист, понякога може да помогне.

Алопатично лечение

Възрастта, общото здравословно състояние и тежестта и мястото на симптомите оказват влияние върху вида лечение, което се използва за намаляване на възпалението и забавяне темпа на растеж на новите кожни клетки. Тъй като протичането на това заболяване е различно при всеки, лекарите трябва да експериментират или комбинират различни лечения, за да открият най-ефикасната терапия за конкретния пациент.

При псориазис помага и билковият лосион Ин дерма! Повече за него можете да прочетете ТУК!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво помага при псориазис?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *