ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билкови рецепти за лечение на хемороиди

Ако имате хемороиди, добре разбирате защо тази болест кара хората да се чувстват толкова неудобно.

Тя не само причинява болки, при това много силни, но и предизвиква кръвотечение. А когато зърнете в изпражненията си ярко червена кръв, вие се стряскате и веднага си помисляте за някакво много сериозно заболяване.

Но дори когато хемороидите са болезнени, не трябва да се страхувате. Те всъщност представляват патологични изменения, подути вени на правото черво. Обикновено са предизвикани от хроничен запек, недобра хигиена, неподвижен начин на живот или бременност, когато плодът силно притиска правото черво.

Природните средства могат да облекчат значително страданията при тази неприятна болест.

Билколечение

Препаратите от билки при хемороиди се приемат само допълнително към лекарствата, препоръчани от лекаря. Най-често се използват билки със свързващо действие, които свиват кръвоносните съдове, както и слабителни растения.

Паламида – цялото растение

Компреси. 2-3 супени лъжици от добре надробената билка се залива с кипяща вода, отцежда се, завива се с марля и се налага на хемороидите.

Пипериче – цялото растение

Запарка. Кипва се 1 чаена чаша вода и се добавят 2 с.л. надробена билка. Загрява се на водна баня 15 минути, охлажда се и се прецежда. Долива се с кипяща вода до 200 милилитра. От тази запарка се пие по 70 мл 3 или 4 пъти на ден преди храна при хемороидални кръвотечения.

Бяло зеле – листата

Полезно е при хемороиди, придружени със запек и силни кръвотечения. Зелето, както и сокът от него, са безвредни, затова могат да се консумират в неограничени количества.

Липа – листата и цветовете

Липа за лечение на хемороиди
Липа за лечение на хемороиди

Компреси. Листата от липа се завиват в марля, пускат се в кипяща вода за една минута, след което се изцеждат от водата, охлаждат се и се налагат върху възпаленото място.

Запарка се прави като се слага 1 ч.л. цвят във вряща вода една чаша, маха се от котлона и се захлупва за половин час. Използва се за изплакване при външни хемороидални възли.

За следващата отвара ви трябват равни части от тези билки:

Медуница – цялото растение

Жиловлек – листата

Градински чай – цялото растение

Червен кантарион – цялото растение

Пелин – цялото растение

Смесете добре билките и вземете 1 с.л., която запарете в една чаша вода, оставете да къкри на слаб котлон 10 минути, след което количеството се допълва с кипяща вода до първоначалното ниво. Подсладете с 1 лъжица мед. Вземайте по 1 с. л. 3 пъти дневно преди храна.

Много ефикасно средство при хемороиди са така наречените “ледени свещички” от билкова отвара. Правят се така: в суров картоф или цвекло се прави отвор във формата на свещичка, вътре се налива билкова отвара и се замразява в хладилника. След това се ползва като свещичка в ануса.

Профилактична мярка срещу хемороидите е борбата със запека. Леко слабително действие имат растителните масла – слънчогледовото, зехтинът и т.н. Те трябва да се употребяват сутрин на гладно и вечер преди лягане по 1 супена лъжица. Заедно с това хапнете малко парче твърд черен хляб.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци – целулозата увеличава обема на храната, в резултат на което се увеличава количеството на изпражненията, те стават по-меки и не травмират толкова силно хемороидите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *