Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Актрисата София Вергара дава съвети за здравето и разказва за борбата си с рака на щитовидната жлеза

Актрисата София Вергара е една от най-забавните и  секси жени в света. Звездата на 41 – годишната актриса изгря в комедията „Модерно семейство“ и я превърна в една от най-високо платените телевизионни лица. Колумбийката оглавява почти всички класации за най-секси жени на всички времена, но тя не винаги е имала толкова приказен живот.

След като се жени на 18 години и се развежда 2 години по-късно, Вергара се мести с малкия си син в Маями, за да преследва мечтата си да работи в телевизията.

Тя е на 28 години, когато след рутинен преглед при доктора разбира, че има буца на шията си. Следващите няколко седмици й се правят всякакви тестове, които потвърждават подозренията на лекаря – актрисата има рак на щитовидната жлеза. „Това беше много травмиращо“ казва тя. „Бях млада. Имах малък син. Но се опитах да не изпадам в паника. Реших да поема отговорност и да си информирам. Разбира се, тогава не можех да проверя в google какво представлява ракът на щитовидната жлеза, трябваше да отида в книжарницата и да събера цялата възможна информация.“

Тя разбира, че ще трябва да се подложи на операция за отстраняване на на щитовидната жлеза. След това, в продължение на няколко дни Вергара е в болницата, в изолация и е подложена на лечение с радиоактивен йод, който трябва да унищожи всички разсейки. „Дори и сестрите не можеха да се приближават“, спомня си тя. „На практика те ми даваха храната през дупка във вратата“, добавя тя, преувеличавайки малко.

И все пак, тя казва: „Имах късмет, че направих всичко, което е необходимо. Този вид рак е много тих и спокоен, и обикновено разбираш, че го имаш, след като  се е разпространил и е много трудно да бъде излекуван.“

„Правя кръвни тестове на всеки 6 месеца, за да се уверя, че съм добре.“

Близо 13 години по-късно, актрисата е здрава, но малкото хапче, което приема всяка сутрин, за да компенсира функцията на жлезата й напомня за случилото се. „Трябва да го пия на гладно, а след това чакам по половин час, за да започна да пия кафето си“ смее се тя. „Правя кръвни тестове на всеки 6 месеца, за да се уверя, че съм добре. И разбира се, всеки път, когато кашлям ме хваща параноя. Но искам да уверя хората, че могат да водят нормален живот с хипотиреоидизъм. “  Поради тази причина тя е и лице на кампанията „Следвайте сценария“, която е предназначена да информира хората с хипотиреоидизъм – как да следят състоянието си и да водят здравословен начин на живот.

Ракът на щитовидната жлеза е рядко заболяване. За година в САЩ се диагностицират около 60000 случая. В огромен процент от случаите той е лечим, ако бъде хванат в ранна фаза. Но ракът не е единствената причина за medsapotek.com отстраняване на щитовидната жлеза. Около 1 на всеки 20 души в САЩ има хипофункция на щитовидната жлеза, т.е. тя не може да отговори на потребностите на организма. „Започвате да се чувствате уморени, студено ви е и имате други неприятни“,  казва д-р Доналд Боденър – директор на Центъра на щитовидната жлеза в медицинския университет в Арканзас. „Можете да имате запек, суха кожа, покачване на теглото, мускулни болки и слабост, изтъняване на косата, проблеми с паметта и депресия.“ Тези симптоми могат да сочат и други заболявания. Най-сигурно е да се направи кръвен тест, за да може да се диагностицира заболяването. Само около 5% до 10% от случаите се налага хирургично отстраняване на щитовидната жлеза, казва д-р Боденър. Повечето от случаите са на автоимунното заболяване, известно като Хашимото. Друга причина може да е хиперфункцията, когато жлезата отделя прекалено много хормони. В повечето случаи нивата на хормоните могат да бъдат контролирани с лекарства. Въпреки че нормалната функция на жлезата не може да се възстанови чрез начина на живот, д-р Боденът съветва хората с хипофункция да се хранят с повече плодове и зеленчуци и да се стремят към по-висока физическа активност.

София Вергара приема този съвет присърце. „Това е всичко, което хората трябва да правят, ако искат да бъдат здрави“, казва тя. „Никога не съм бил много голям фен на спорта, но съм приела, че това трябва да е част от живота ми“, допълва актрисата.

Едно от наи-трудните неща, през които е трябвало да мине след като е била диагностицирана с рак е било да каже на сина си Маноло. „Опитах се да не изпадам в паника пред него“, казва тя. „Разбира се, казах му, че трябва да отида на лекар и ми предстои операция, но се опитах да не драматизирам“.

Близо 3 милиона деца в САЩ живеят с е родител, който има или е имал рак – и половин милион от тях са свидетели на най-ранните и най-интензивните етапи от лечението на майка си или баща си. Трябва да бъдете открити с децата си, когато те са достатъчно големи, за да разберат какво представлява диагнозата, но представете нещата, колкото може по-положително, казва писателката Джен Сингър, създала сайт за помощ на родители, диагностицирани с рак. Тя казва, че детето трябва да се чувства сигурно и да знае, че ще си ходи на училище, тренировки, както обикновено, но може баба или някой съсед да го вземе от там вместо мама или татко.

Съвети за здраве на София Вергара

Поемете отговорността за здравето си.

„Когато бях диагностицирана, не знаех какво точно представлява ракът на щитовидната жлеза и какъв е животът след диагнозата.“, казва София Вергара. Тя изчита много и научава всичко възможно, за начина на живот през останалата част от живота си. „Без значение какво е вашето здраве, знанието е сила“, казва тя.

Не пропускайте прегледите си

„Когато тялото ви се променя, се променя и животът ви.“ Актрисата съветва да посещавате редовно лекаря си, за да се уверите, че всичко е наред. Проблемите с щитовидната жлеза при жените – понижена или повишена – често се появят и след менопаузата или бременността, така че това са ключови моменти, в които трябва да се преглеждате.

Мотивирайте се

Ако имате проблем с това да тренирате, вземете приятел във фитнеса или говорете с треньор. Те ще ви мотивират и ще ви казват какво да правите.

Поглезете се, но в умерени количества.

Известно е, че София Вергара е голям фен на десертите, но внимава с тяхната консумация. Не ги яде всеки ден и се опитва да ги замества с много плодове и зеленчуци, но има и дни, в които се отдава на сладките изкушения.

Отделете време за себе си.

„Признавам, че не отделям много време за себе си“, казва Вергара. „Но се опитвам да намеря време за обяд с  приятелките си и ходене по магазините“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.