ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Домашни методи за лечение на хемороиди

Хемороидите са често срещан проблем, но хората не говорят за тях и не взимат навременни мерки. Въпреки неудобната тематика е важно да поемем отговорност за здравето си. Още в начална фаза на проблема, можем да започнем лечението в домашни условия. Ще ви представим няколко фактора, които могат да помогнат за превенцията, облекчаването и лечението на хемороидите.

Tе засягат в еднаква степен и мъжете, и жените. Образуват се представляват подути вени в ректума и ануса и могат да бъдат вътрешни и външни. Този проблем рядко може да е опасен за здравето, но създава дискомфорт. Хемороидите се получават при запек, при възрастни хора, бременни жени и други.

Най-често срещаният симптом за наличието на хемороиди е кървенето. Като цяло, общите симптоми включват:

  • Кървене
  • Подуване
  • Сърбеж
  • Раздразнение
  • Кръвни съсиреци около ануса
  • Болка в тази област

Хемороидите могат да бъдат излекувани, ако предприемете следните мерки:

1. Ябълков оцет – Използването на ябълков оцет е един от най-популярните натурални методи за лечение за хемороиди. Напоете памук или тоалетна хартия с оцета и третирайте засегнатата зона. Повтаряйте този процес, докато възпалението изчезне и симптомите отшумят. Обикновено състоянието се подобрява веднага.

2. Рутин – Съединение, биофлавоноид, което се съдържа в множество храни – ябълки, елда, портокали, грейпфрут, лимон, боровинки, аспержи и други. Тази хранителна добавка има много ползи за здравето и често се използва за лечение на хемороидите.  Рутинът дава бърз ефект и облекчава симптомите. Той укрепва и подобрява пропускливостта на кравоносните съдове и капиляри.

3. Кокосово масло – Нанесете кокосовото масло директно на хемороидите, изплакнете и повторете. За няколко дни симптомите ще утихнат и проблемът ще изчезне.

Кокосовото масло ще облекчи симптомите само за няколко дни
Кокосовото масло ще облекчи симптомите само за няколко дни

4. Хамамелис – Това е един от най-старите и популярни методи за лечение на хемороиди. Всичко, което трябва да направите е да накиснете тампон или памук и да го приложите върху засегнатата зона.

5. Алое Вера – Както и при горните методи, просто трябва да приложите гел от алое вера върху засегнатото място и симптомите ще утихнат.

6. Не сядайте, а клекнете – Често пренебрегвано условие за облекчаване на симтомите. Съвременните тоалетни са  много неестествени и могат да бъдат една от причините за появата на хемороиди. Това се доказва със значително по-рядкото срещане на заболяването в по-слабо развитите страни, където по-малка част от хората използват този тип тоалетни. Опитвайте се да сте приклекнали, когато ходите до тоалетна.

Превенцията е най-доброто лечение!

Спортувайте и отслабнете, ако е необходимо – липсата на движение и затластяването вредят на здравето. Органите и вътрешна ви система става мудна. Редовните упражнения и намаляването на теглото ще подобрят работата на храносмилателния  ви тракт.

Приемайте храни, богати на фибри – яжте много зеленчуци и плодове. Хемороидите се получават в резултат на запек, а фибрите ще помогнат в този случай. Те правят изпражненията по-меки и  са от съществено значение за здравето на дебелото черво и храносмилателната система. Източници на фибри са зеленчуците от всякакъв вид, ленено семе, бадеми, орехи, фъстъци, сушени сини сливи, круши, боб.

Приемайте пробиотици и консумирайте храни богати на пробиотици. Ще балансирате лошите и добрите бактерии в червата, а това може да предотврати запека.

Пийте вода – хидратацията е от изключително значение за правилното функциониране на целия организъм.

Допълнителни препоръки

Третирайте засегнатата зона с топла вода по няколко пъти на ден в продължение на 10-15 минутни. Това ще помогне за облекчаване на симтомите и ще намали възпалението.

Поддържайте хигиената в тази област. Не използвайте сапун, защото той може да предизвика дразнене. Използвайте влажна тоалетна хартия, за да почистите мястото след изхождане. За облекчаване на отоците използвайте студени компреси.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.