ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Смокините лекуват бронхит – рецепта

Смокинята е близка роднина на стайния фикус. Тя е дошла при нас от далечната страна Индия.

Има над 400 сорта. Едно дърво с широка корона и ствол с диаметър до 75 см достига височина от 10-15 метра.

Смокини
Смокини

За хората от творческите професии – поети, писатели, композитори, художници – смокините са много полезни. В този плод има вещество, което по своя химичен състав е близо до аспирина. Етеричните масла, които се съдържат в смокините, насищат кръвта с кислород.

Смокинята е богата на витамини B1, B2, B6. Пресните смокини съдържат захари, протеини, аскорбинова киселина, каротин, много калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, органични киселини (оксалова киселина). Енергийна им стойност надвишава тази на стафидите.

В народната медицина смокини се използват при гастрит, хроничен запек, за подобряване на състава на кръвта. Отварата от смокини или сладко от смокини имат потогонни и антипиретични ефект и благоприятен ефект при възпаление на ларинкса, трахеята, бронхите.

Лечение със смокини

Смокините са широко използвани в народната медицина. Те са лекарство за кашлица, бронхит, заболявания на черния дроб и далака. Варените смокини се използват за лечение на заболявания на дихателните пътища, настойки, за гаргара и лапи.

Освен това понижават кръвната захар, предотвратяват развитието на тромбоемболични заболявания. Ферментът фицин от млечния сок на смокините унищожава фибриногена в кръвта и фибрина. Също така се препоръчва да се използва при бременни жени, пациенти с диабет, хипертония, разширени вени и венозна тромбоза на долните крайници и за предотвратяване на токсичност.

Препоръчително е да се яде на ден до 300 грама зрели пресни смокини или 150 грама сушени, разпределени на 3 порции в продължение на 3 седмици.

Вземат се 50 грама изсушени смокини, заливат се с 1 литър кипяща вода и се вари на слаб огън за 30 минути. Оставете да изстине и прецедете. Пийте по 100 мл 3 пъти на ден 30 минути преди хранене като слабително. А смокините изяжте за десерт.

Рецепта за лечение на бронхит

Залейте 20 г сухи плодове с 250 мл прясно мляко и варете на слаб огън за 10 минути, като се разбърква от време на време. Прецедете и пийте топло, за да излекувате бронхит и кашлица.

Смокините са незаменими за лечение на сърдечно-съдови заболявания, за анемия и склонност към тромбози.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *