Специалистите предупреждават – хернията може да застраши живота на човек!

От доста време страдам от пъпна херния. Моля да разкажете по-подробно за тази болест. Какво трябва да предприема, за да не се увеличава? Можели да се излекува с помощта на народната медицина?

Лиляна Ботева – Русе

Хернията – това е слабо място или дупчица в мускулите от коремната кухина. През него под кожата или в междумускулната съединителна тъкан излизат части от вътрешни органи, например тлъстини или извивките на червата, но без да се наруши целостта на кожата.

Хернии възникват най-често при хора със слаба мускулна стена на корема. Към рисковите фактори спадат хроничната кашлица, затлъстяването, бременността, повдигането на тежести и други.

По принцип хернията увеличава размерите си. При рязко повишаване на вътрекоремното налягане, на натрупаните изпражнения или чревни газове хернията може да се прищипе – това е най-неприятното, опасно и често срещано усложнение. Кръвоснабдяването в прищипания орган се нарушава и започва да се разбива некроза. При прищипване на извивките на червата може да се развие чревна непроходимост. Прищипаната херния трябва да се оперира веднага.

Пъпна херния се развива, когато съдържимото излиза през някакъв дефект в коремната сте¬на в областта на пъпа. При жените по-често се развива пъпна херния, отколкото при мъжете. Основната причина за такава херния са бременността и раждането, защото коремната стена отслабва, а пъпът се разширява. Друга причина е затлъстяването. Дори и да не ви безпокои хернията, много е важно да не отлагате, а да се обърнете към специалист, който да опреде¬ли лечението. Хернията никога няма да изчезне сама. С времето може да се увеличи, да предизвика усложнения и дори да се заплаши животът на човека. Лечението винаги е оперативно. Не съществуват никакви други методи. Операцията се състои в отстраняване на торбичката на хернията, връщане на съдържимото на мястото му и укрепване на слабото място. В днешно време съществуват два типа операции при херния В корема – с обтягане и без обтягане. Същността на тези два метода е многослойно зашиване на мускулно-свързващите тъкани в областта на отвора на хернията. А краищата се обтягат. Този метод е подходящ за децата, за възрастните не става. При тях се прилага пластика без обтягане, и то при всякакви хернии, независимо от формата и размера им. Както и от възрастта и пола на пациента.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *